Dziś obchodzimy dzień marchewki!

Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam!

Fot. 123RF/Picsel

Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego różnorakich potraw. Marchewki używano do tworzenia zarówno pikantnych jak i słodkich potraw. Uprawa tej rośliny w tych burzliwych czasach pomogła dostarczać organizmowi niezbędnych składników.


Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy marchewkę!

Marchewka jest bogata w witaminy B1, B2, PP, KK oraz karoten. Karoten czyli prowitamina A znakomicie wpływa na nasz wzrok oraz chroni organizm przed działaniem szkodliwych rodników. Marchew bogata jest także w wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk - dzięki tym związkom mineralnym nasze ciało będzie jędrne, gładkie i bez zmarszczek.

Jedzenie marchewki poleca się w szczególności osobom palącym papierosy. Witamina A zawarta w tym warzywie sprawia, że związek rakotwórczy zawarty w dymie papierosowym zostaje przekształcony w nieszkodliwą substancje.

Tęczowe marchewki

Warto wiedzieć, że w Chinach popularne są marchewki koloru czerwonego, żółtego a także fioletowego!


Zobacz jakie dania możesz przygotować z marchewki!

Mądrość, pamięć, długowieczność... Zobacz temat specjalny o orzechach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 151

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 26

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1