Ewa Gotuje

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Na konkurs nadesłano 163 propozycje z których 11 spełniło regulaminowe wymagania. Decyzją jury wygrała nazwa "Maius" nadesłana przez dwie osoby: Dariusza Rybaka (godło ADALB) i Ewę Nowakowską (godło TEIDE). Nagrodę otrzymał (po losowaniu) Dariusz Rybak, a Ewa Nowakowska - wyróżnienie.

INTERIA.PL


Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego znajduje się w Łazach koło Bochni. Tamże będzie również produkowane wino ze specjalnych szczepów winogron. Według Katarzyny Pilitowskiej - rzeczniczki prasowej Uniwersytetu Jagiellońskiego - co roku będzie co najmniej 5 tys. litrów wina. Większość zostanie wykorzystana podczas oficjalnych uroczystościach organizowanych przez UJ, jako prezenty dla znamienitych gości, a reszta stanie się zapewne przedmiotem pożądania smakoszy i kolekcjonerów wina.
Profesor Musioł powołał również Kapitułę Wina w skład której weszli znamienici znawcy i eksperci wina.

INTERIA.PL

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

Odsłon: 29807

30 min
52
15 min
4
60 min
6
Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 346

60 min
9
30 min
5