Najlepsze przepisy na ogórki

Ekspresy przelewowe: idealne do małej kuchni

Dawniej ekspresy przelewowe kojarzyły się ze słabą, rozwodnioną kawą. Nic dziwnego, trudno było nazwać procesem parzenia zalewanie wrzątkiem zmielonych ziaren. Tymczasem kawa z nowoczesnych ekspresów przelewowych zachowuje pełnię smaku i mnóstwo aromatu. W dodatku taki sprzęt nie zajmuje duże miejsca.

Ekspresy do kawy znacznie różnią się miedzy sobą - smak napoju parzonego odmiennymi metodami z pewnością da się odróżnić. Trudno powiedzieć, która jest najlepsza, to raczej kwestia gustu. Jednak bez wątpienia do mniejszej kuchni lepiej pasować będzie zgrabny ekspres przelewowy niż duży kombajn automatyczny z młynkiem.
- Ekspresy przelewowe znów wróciły do łask, klienci często o nie pytają. Taki sprzęt jest w stanie zrobić dużo kawy w krótkim czasie, a w przeciwieństwie do starych modeli, te nowoczesne optymalizują proces parzenia w taki sposób, by wydobyć jak najwięcej aromatu - mówi ekspert sklepu internetowego oleole.pl.

Ekspres przelewowy - praktyczny wybór


Ekspresy przelewowe mają sporo zalet, które sprawiają, że taki sprzęt jest naprawdę funkcjonalny. Przede wszystkim można w nim w krótkim czasie zaparzyć duże ilości kawy, dzięki czemu, gdy odwiedzą nas goście, nie utkniemy na kwadrans w kuchni, przyrządzając filiżankę kawy każdemu z osobna. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na moc sprzętu. Ekspres do kawy marki Bosch CompactClass TKA3A034 dzięki zwiększonej do 1100 W mocy jest w stanie w błyskawicznym tempie podgrzać wodę i dzięki temu szybciej przyrządzić dzbanek aromatycznego napoju. Z kolei pojemne naczynie pozwala nam w bezpieczny sposób podać kawę na stół. To dużo łatwiejsze niż noszenie jej w filiżankach.

Na co zwracać uwagę przy zakupie ekspresu przelewowego?


Bardzo ważnym elementem, który wydobywa pełnię smaku ze zmielonych ziaren, jest prysznic, czyli dysza, z której wypływa gorąca woda polewająca kawę. Nie powinna lecieć ona ciurkiem w jedno miejsce, tworząc w fusach charakterystyczny dołek. By wydobyć z kawy walory smakowe, prysznic musi polewać ją równomiernie. Ważne jest również odpowiednie nagrzanie wody - jej temperatura nie może przekraczać 90-95 stopni Celsjusza. Obowiązkowym elementem zestawu powinien być pojemnik na wodę z miarką (lub dzbanek z miarką), który ułatwi nam nalewanie odpowiedniej jej ilości. Przydatna jest również możliwość regulowania stopnia parzenia kawy. W nowoczesnych ekspresach przelewowych możemy wybrać, czy napój ma być słaby, normalny, czy mocny, dzięki czemu uzyskamy smak odpowiadający naszym preferencjom. Warto zwrócić uwagę na to, czy ekspres ma płytkę do podgrzewania kawy, byśmy mogli dłużej cieszyć się gorącym napojem. Ciekawą opcją jest także funkcja blokowania parzenia dostępna m.in. w ekspresie Severin KA 4814. Dzięki temu kawa jest nie tylko gorąca, ale również świeżo zaparzona.

Przydatne funkcje ekspresu przelewowego


Warto zwrócić uwagę na model Melitta Aroma Elegance Therm Deluxe 1012-06, który wyposażony został w termos zamiast szklanego dzbanka. Dzięki takiemu rozwiązaniu kawa pozostanie gorąca jeszcze długo po zaparzeniu, możemy nawet zabrać ją ze sobą. Przydatny jest także minutnik, który pozwala ustawić godzinę, o której kawa ma się zacząć parzyć. Ta funkcja zapewni nam poranne budzenie aromatycznym zapachem. Ukłonem w kierunku klienta jest także bogaty wachlarz kolorystyczny do wyboru. Dzięki temu możemy dobrać sobie sprzęt, na który nie tylko znajdziemy miejsce w naszej niewielkiej kuchni, ale także dopasujemy go do kolorystyki naszego mieszkania. Ładny design i parę barw obudowy do wyboru mają ekspresy Ariete Vintage 1342.

 

 

Artykuł Sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 78

15 min
7
30 min
3
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 251

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9