Family Food Fight - przepisy z 1 odcinka programu

Jakie zadanie postawili jurorzy przed uczestnikami programu Family Food Fight? Oto przepisy na wyjątkowe potrawy, które mogliście zobaczyć w pierwszym odcinku.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W pierwszym odcinku programu Family Food Fight uczestnicy mieli za zadanie zachwycić jurorów swoim pomysłem na śniadanie.

Aby zagwarantować sobie miejsce w kolejnych etapach, rodziny nie mogły ograniczyć się wyłącznie do tradycyjnej owsianki lub kanapki z serem.

Zawodnicy wzorowo wywiązali się z postawionymi przed nimi zadania, przygotowując najprawdziwsze, śniadaniowe uczty.

Jeśli chciałbyś zaskoczyć swych bliskich takimi przysmakami, koniecznie przetestuj przepisy z programu!

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo

Racuchy z jabłkami

Składniki:

- 2 kwaśne jabłka
- 1 jajko
- 200ml mleka
- 150g (ok 1 szklanki) mąki pszennej
- 1łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
- 1łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Do smażenia masło klarowane lub olej kokosowy
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wanilię, cukier i sodę oczyszczoną. Do tego dodajemy mleko i jajko i mieszamy na jednolita masę. Dodajemy jabłka wcześniej obrane i pokrojone w plasterki. Mieszamy. Dodajemy do masy odrobinę wiórków kokosowych. Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Możemy na koniec posypać cukrem pudrem.

Koktajl Batido de Mango

Składniki:
- mleko kokosowe 400 ml
- pulpa z mango 850 g
- łyżeczka cukru brązowego lub miodu
- sok z limonki do smaku

Przygotowanie:
Mleko kokosowe i pulpę mango wrzucamy do blendera. Dorzucamy kilka kostek lodu i krótko blendujemy, do smaku dodajemy miód i sok z limonki.

Tortilla Cubana

Składniki:
- jajka 5 sztuk
- pół czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- żółty ser tarty 200 g
- papryka czerwona (1/2 sztuki)
- szparagi zielone 5 szt.
- bułka pszenna 2 szt.
- masło do smarowania

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, mieszamy , dodajemy pokrojone :cebulę, czosnek, szparagi, papryka - mieszamy. Dodajemy sól , pieprz i żółty ser tarty. wg uznania możemy tez dodać jakieś zioła suszone lub suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i wylewamy na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy z jednej strony do momentu aż jajko się zetnie , przekręcamy na druga stronę. Smażymy chwilę i podajemy z bułka i masłem.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Jeleniów

Shakshuka z bułeczkami cebulowymi i oregano

Składniki:
• 100 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
• 10 g oliwy z oliwek
• Liście kolendry
• 50 g ser mozzarella wiórki
• 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
• sól, dodatkowa ilość do smaku
• 2 - 3 łyżeczki przypraw (np. kmin rzymski, czosnek granulowany,
• mielone chili, mielona kolendra, mielony pieprz), do smaku
• 4 jajka
• 500 g wody

Przygotowanie:
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, dodać do patelni z oliwą podsmażyć, Jak cebulka będzie się rumienić dodac pokrojony drobno czosnek, oraz pomidory. Dodać przyprawy. Poddusić lekko na ogniu. Gdy pomidory lekko odparują robimy w sosie otwory do których wbijamy jajko. Przykryć wszystko pokrywką chwilę poddusić jak jako zacznie się ścinać dodać pokrojone czarne oliwki oraz posypać serem mozarella , dusić ponownie. Kiedy jajko zetnie się całkowicie posypać liśćmi kolendry. Podajemy z podpieczonym na chrupko pieczywem z czosnkiem i oliwą

Omlety a'la sushi z avokado z szynką parmeńską

Składniki :
• 4 liście nori
• 2 jajka
• połowa awokado
• 4 plastry szynki parmeńskiej
• Mozzarella w kulce 1 szt.
• szczypior pęczek
• 2 łyżki majonezu
• pieprz i sól do smaku
• ćwiartka cytryny
• papryka wędzona do smaku
• 4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Jaja roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i oregano. Przygotowujemy spicy majo : do majonezu dodajemy paprykę wędzoną i wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i odkładamy na obok.
Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i wlewamy cienką masę jajeczną, przykrywamy, trzymamy na patelni do momentu ścięcia i przewracamy na drugą stronę.Na macie bambusowej rozkładamy nori, na nori kładziemy połowę omleta, szynkę parmeńską, podłużne kawałki awokado, szczypior i niewielką ilość sera mozarella. Zamykamy całość jak rolki sushi pamiętając aby końcową część liścia nori delikatnie zwilżyć w celu zamknięcia rolki. Gotową rolkę kroimy delikatnie na 8 części i polewamy spicy majo na który dodajemy kroplę z sosu sriracha.

Tatar z łososia

Składniki :
• Łosoś świeży 200 g
• Cebula 1 mała 1 szt.
• Sól ziołowa i pieprz do smaku
• Oliwa z oliwek 3 łyżki
• Cytryna 1 szt.
• 3 kromki pieczywa pszennego

Przygotowanie:
Łososia posiekać drobno, cebulę w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami. Dokwasić do smaku cytryną. Z pieczywa przygotowujemy grzanki podpiekając je z oliwą i układamy na nich przygotowany tatar.

Pankejki z bitą śmietaną i sosem z białej czekolady

Składniki:

• mąka tortowa 1szklanka
• mleko 3/4 szklanki -180 g
• jogurt naturalny -50g (2łyzki)
• 2 jajka
• soda oczyszczona -płaska łyżeczka
• masło -jedna łyżka ok 15g
• szczypta soli
• łyżka cukru najlepiej drobny
• przed przystąpieniem do wykonania wyjmij jajka ,masło i mleko z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej

Przygotowanie:
Do miski szkło lub metal wbijamy 2 jajka ,cukier 15g ,szczyptę soli. Wszystko mixujemy na wysokich obrotach mixerem żeby cukier rozpuścił się i w jajkach i powstała jednolita masa puszysta - czas trwania około 10 minut.
W drugiej misce przesiej mąką 180 gram dodaj sodę oczyszczoną płaską łyżeczkę i wymieszaj .
Całość przesypujemy do masy z jajek i cukru. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wlewamy połączone ze sobą mleko z masłem wcześniej podgrzane i przestudzone.
Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej masy rózgą do powstania jednolitej masy ,która ma przypominać budyń -taki z dzieciństwa.
Nagrzewamy patelnię równomiernie -smażymy bez tłuszczu -można w zależności od patelki patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym z odrobiną oleju przed smażeniem ,żeby nie przywierało ale niekoniecznie. Nakładamy na patelnie około do 30ml ciasta -mała kielnia i smażymy około minuty z jednej strony aż się zarumieni i urośnie podczas smażenia,przekladamy na drugą stronę i smażymy drugą stronę nieco krócej . Cały czas obserwując kolor na jedną patelnię (28cm) wchodzą około 3
Pankejki

*Polewa do Pankejków :*
Składaniki:
• 100 g malin
• Śmietana 36%, ew 30% 
• 10 g cukru pudru
• 100 g białej czekolady
• Rękaw do bitej śmietany

Przygotowanie
Maliny zblendować aby zrobiły się płynne, przygotować kąpiel wodną a w międzyczasie rozpocząć ubijać śmietankę z odrobiną soli, ubijać mikserem aż do powstania charakterystycznej dla pitej śmietany konsystencji (przy śmietanie 30% czas jest dłuższy) po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji
dodać cukier puder i jeszcze 5 sekund miksować. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Pancake'i polać czekoladą, na nią nanieść maliny a obok na talerzu uformować bitą śmietanę do „taplania pancakeków".

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Krechów

Grzanka z boczkiem, jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

Składniki :
• graham tostowy (3 kromki)
• 3 plastry boczku wędzonego
• 3 jajka
• ocet spirytusowy do zakwaszenia wody
• tarty chrzan do smaku
• masło 100 g
• mąka pszenna 2-3 łyżki
• mleko krowie 1 szklanka
• sól do smaku

Przygotowanie:
1. Przysmażyć plastry boczku na patelni na „pół chrupko".
2. W opiekaczu zrobić grzanki z wyciętym w środku kołem.
3. W zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulkach.
4. W osobnym garnku robimy zasmażkę z masła i mąki.
5. Dodajemy do tego starty chrzan do smaku.
6. Cały czas gotując na małym ogniu, dolewamy powoli mleko i intensywnie mieszamy, aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu, doprawiamy solą.
7. Podanie: „dziurę" w toście wyłożyć plastrem boczku, na to położyć jajko i polać sosem chrzanowym.

Wieloziarniste naleśniki z serem i domowym dżemem

Składniki :
Na naleśniki:
• 250 ml pełnotłustego mleka krowiego
• 2 jajka
• mąka pszenna - 1 szklanka
• otręby pszenne - 2 łyżki
• nasiona po 2 łyżki:
• sezam,
• chia,
• słonecznik,
• siemię lniane
Do masy serowej:
• pełnotłusty twaróg (krajanka) 250 g
• cukier 0,5 szklanki
• laska wanilii / cukier wanilinowy
• kurkuma
• powidła śliwkowe

Przygotowanie:
1. Do mleka dodać jajka, nasiona i pół szklanki mąki - wyrobić mikserem na masę o konsystencji gęstej śmietany (ewentualnie dodawać więcej mąki).
2. Zostawić ciasto do odpoczynku na ok. 20 minut.
3. W malakserze z zmielić twaróg z cukrem, wanilią, kurkumą, ewentualnie dodać odrobinę mleka dla uzyskania kremowej konsystencji.
4. Usmażyć naleśniki na teflonowej patelni.
5. Podanie: na talerzu składać ćwiartki naleśników z serem lub powidłami.

Jajecznica z dodatkiem mleka na wątróbce drobiowej i kiełbasie

Składniki :
• 2 wątróbki kacze
• 1 kiełbasa wędzona
• 2 zwyczajne cebule średniej wielkości
• 5 jajek
• 200 ml mleka krowiego
• 2-3 łyżki mąki pszennej
• graham tostowy 3 kromki
• pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Na patelni przysmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę.
3. Dodać wątróbkę pokrojoną w paski - wszystko wysmażyć.
4. Do miski wlać mleko, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.
5. Do mleka dodać jajka, posolić, popieprzyć i wylać na patelnię, następnie delikatnie mieszać do czasu ścięcia się jajek.
6. Podanie: nałożyć jajecznicę, obok położyć grzankę.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Szatanów

Jajeczko na chmurce

Składniki :
• Bób najlepiej młody „baby" 200 gram
• Koperek pęczek
• Kurkuma w proszku
• Czosnek 2 ząbki
• Masło kilka łyżeczek
• Płatki chili szczypta
• Jajka x 2
• Cytryna 1 szt.

Przygotowanie:
Bób młody obieramy ze skórki podsmażamy na delikatnie na masełku dodajemy koperek kurkumę ząbki czosnku lekko dusimy. W foremce usmażymy jajko na chmurce - mikserem ubijamy białka wykładamy do foremki dodajemy żółtko i następnie wykładamy białkami u góry następnie robimy sos chillii masło dosypujemy płatków chilli Wszystko podajemy razem na talerzu.

Męski omlet

Składniki :
• Extra virgin oliwa do smażenia
• Ziemniaki średnie około 4 sztuk żółciutkie takie nie rozpadające się bardziej sałatkowe niż do pure.
• Cebula 2 duże białe.
• 5 jajek dobrych gatunkowo
• Papryka w proszku czerwona słodka 2 łyżeczki
• Szafran lub kurkuma kapkę.
• Boczek surowy w plastrach kilka sztuk

Przygotowanie:
W cieniutkie paski kroimy około 4 ziemniaków twardych cieniutkie paski kroimy około 2 cebul. na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i karmlizujemy ją lekko następnie dodajemy pokrojone ziemniaki posypujemy papryką w proszku do koloru dodajemy troszkę szafranu. Kiedy już ziemniaki oraz cebula zmiękną wlewamy do miseczki w której poprzednio było 5 jajek masa chwilę odpoczywa następnie wlewamy napalenie i formujemy kształt omletu. Z boczku robimy chipsy od suchej patelni

Fit śniadanko Bożenki

Składniki :
• Płatki owsiane 400 g
• Owoce leśne (borówki, truskawki, maliny)
• Tapioka perły 400 g
• Jogurt grecki/ naturalny 200 g
• Mleko 1 l
• Cukier 2 łyżki
• Sos malinowy nasz własny ( maliny gotowane z cukrem )
• Cukier waniliowy 1

Przygotowanie:
Płatki owsiane pod prażymy na suchej patelni. Tapiokę gotujemy wg przepisu 15 minut cały czas mieszając z mlekiem i cukrem. Następnie wykładamy warstwami tapiokę płatki owoce polewamy sosem malinowym jogurtem greckim.

Pasta w stylu Perskim

Składniki :
• 100 gram łuskanych pistacji
• Oliva extra virgin 3 łyżki
• 300 gram sera feta
• Garść koperku
• 2 Garści liści kolendry
• Ząbek czosnku
• Jedna papryczka chilli czerwona (średnia moc)
• Jogurt grecki/ naturalny 3 łyżki
• Jedna cytryna
• Mąka 650 około 150 g
• Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pistacje w blenderze rozdrabniamy dodajemy czosnek, dolewamy oliwy z oliwek około 3, 4 łyżeczek dodajemy ser feta, dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego oraz sok z połowy cytryny papryczkę chilli i znowu Wszystko razem blendujemy. dodajemy dużą garść kopru oraz 2 garści kolendry blendujemy aż powstanie masa. Robimy podpłomyki 150 g mąki plus woda plus sól wyrabiamy ciasto następnie smażymy na suchej patelni cienkie plastry które uprzednio rozwałkowaliśmy.
Opcjonalnie podajemy z bagietką, ciemnym pieczywem lub pitą

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Bazarników

Sałata z sosem sezmowo-miodowo-musztardowym

Składniki:
• Sałata frisse cieta
• Orzechy włoskie garść
• Pomidory koktajlowe garść
• Sos:
• Olej z prażonego sezamu 2 łyżki
• Miód wielokwiatowy 1 łyżka
• Musztarda dijon 1 łyżka
• Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, polewamy sałatę, dodajemy orzechy i pomidory.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 332

60 min
4
30 min
3
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 429

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0