Family Food Fight - przepisy z 2. odcinka programu

Tradycyjny przysmak kuchni polskiej w wydaniu uczestników programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki”. Zdradzamy treści przepisów na potrawy, które mogliście zobaczyć w drugim odcinku.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W drugim odcinku drużyny zmierzyły się z zadaniem lepienia pierogów.

Znany specjał kuchni polskiej przez każdą z rodzin został przygotowany na trzy sposoby.

Na wykonanie zadania otrzymali zaledwie 2 godziny.

Uczestnicy zdradzili swoje sekrety na zrobienie m.in.:

pierogów ruskich, pierogów z dziczyzną, leniwych ze szpinakiem, pierożków chińskich oraz meksykańskich.

Łącznie jurorzy mieli do skosztowania aż 18 różnych wersji tego dania.

Jeśli jesteście ciekawi smaku tych potraw, koniecznie przetestujcie przepisy z programu!

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Krechów

Zielone kluski leniwe (pierogi z serem i lebiodą)

Składniki:
• 600 g ziemniaków
• 250g pełnotłusty twaróg (krajanka)
• 400 g baby szpinaku
• 2 jajka
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• sól
• 0,5 szklanki bułki tartej
• 3 łyżki cukru
• 200g masła
• garść prażonych niesolonych pistacji
• kwiaty jadalne do dekoracji

Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki.
2. Zblanszować i dobrze odcisnąć szpinak.
3. Przez sito przetrzeć ciepłe ziemniaki i zostawić do wystudzenia.
4. Do wystudzonych ziemniaków przetrzeć przez sito biały ser, następnie szpinak (żeby pozbyć się włókien).
5. W misce uformować ¾ masy zostawić ¼ pustego miejsca.
6. Wolnej ¼ przestrzeni dodać sól, jajko, równe części mąki pszennej i ziemniaczanej - wyrobić.
5. Uformować na stolnicy wałek z ciasta, pokroić na ukośne kawałki.
6. Gotować we wrzątku zaciągniętym lekkim krochmalem, 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
7. Na maśle przysmażyć bułkę tartą z 3 łyżkami cukru.
8. Podanie: Na talerzu ułożyć leniwe pierogi, polać słodką bułką tartą przypieczoną na maśle i pokruszonymi pistacjami.

Klasyczne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i kapusty kiszonej

Składniki:
Nadzienie:
• 300 g ziemniaków
• 150 g kapusty kiszonej
• 2 cebule
• 300 g wędzonego boczku
• 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 1 szklanka pełnotłustego mleka krowiego

Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki.
2. Cebule i 200 g boczku pokroić w drobną kostkęi przesmażyć na złoto na patelni.
3. Kapustę kiszoną, odcisnąć i drobno posiekać.
4. Ciepłe ziemniaki przetrzeć przez sito.
5. Wyrobić farsz: ziemniaki, posiekaną kapustę, przesmażoną cebulkę i boczek, doprawić pieprzem.
6. Wyrobić z mąki i gorącego mleka ciasto na pierogi.
7. Ciasto uformować w wałek, odcinać kostki, rozwałkowywać placuszki, nadziewać farszem i sklejać
8. Pierogi gotować we wrzątku, 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
9. Śmietanę zblendować z tłuszczem z boczku.
10. 100 g boczku pokroić w plasterki i wysmażyć jak chipsy.
11. Podanie: Na talerzu ułożyć pierogi na kleksach śmietany, oprzeć o każdy pieróg chips z boczku.

Pierogi z nadzieniem z jabłek i suszonych moreli

Składniki:
Nadzienie:
• 3 winne jabłka np. szara reneta
• 100 g miękkich suszonych moreli
Na ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 1 szklanka pełnotłustego mleka krowiego
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• Do gotowania:
• 1 gwiazdka anyżu
• 4 strączki zielonego kardamonu
Dodatek:
• 200 g słodkiej śmietanki
• 3 łyżki cukru
• 100 g masła
• kwiaty jadalne do dekoracji

Przygotowanie:
1. Obrać jabłka i pokroić wraz z morelami w drobną kostkę.
2. Wyrobić z mąki wymieszanej z kurkumą i gorącego mleka ciasto na pierogi.
3. Ciasto uformować w wałek, odcinać kostki, rozwałkowywać placuszki, nadziewać krojonymi jabłkami i morelami - sklejać.
4. Pierogi gotować w aromatycznym wrzątku z dodatkiem anyżu i kardamonu 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
5. Słodką śmietankę ubić z cukrem na ¾ .
Podanie: Na talerzu ułożyć pierogi, polać roztopionym masłem, z boku nałożyć kleks bitej śmietanki.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Kryścio

Pierogi z wiśniami i mascarpone

Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka masła
• Pół szklanki gorącej wody
• Pół łyżeczki soli
Nadzienie:
• Wiśnie drylowane w syropie
• Serek mascarpone
• 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny. Mascarpone ubić z cukrem. Wiśnie odcedzić.
Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać nadzienie i sklejać. Wrzucić do lekko osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z dziczyzną

Składniki:

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka masła
• Pół szklanki gorącej wody
• Pół łyżeczki soli
Farsz:
• mięso z dzika - 500 g
• włoszczyzna 300g
• boczek 150g.
• świeże zioła: rozmaryn, lubczyk, lisćć laurowy, trawa żubrowa, jałowiec.
• wino czerwone wytrawne 100g
• smalec 100g

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny.
Z obierek z włoszczyzny gotujemy wywar warzywny. Po parunastu minutach odcedzamy, do wywaru dodajemy pokrojone,obrane warzywa i gotujemy kolejne 15min.
W tym czasie na patelni na smalcu podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz dziczyznę. Podsmażamy na mocnym ogniu obsmażając mięso. Następnie dodajemy wino i redukujemy.
Obsmażone mięso wraz z powstałym sosem przelewamy do gotującego się buliony i gotujemy do miękkości mięsa (40-60min).
Nastepnie odcedzamy bulion, zioła i włoszczyznę od bulionu. Ważne aby pozostawić trochę bulionu, resztę odstawimy do ostygnięcia.
Warzywa z mięsem mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia, doprawiamy do smaku, jeżeli mięso jest zbyt suche, doprawiamy bulionem.
Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać nadzienie i sklejać. Wrzucić do lekko osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi pieczone

Składniki:
Ciasto:
• 350g mąki pszennej
• 200ml ciepłej wody
• 30g świeżych drożdży
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• Łyżeczka cukru
Farsz:
• 400g świeżych lub mrożonych grzybów
• 300g kiszonej kapusty
• 2 cebule
• jajko
• Sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Na początku należy zrobić zaczyn z drożdży i cukru, dodać łyżkę mąki i ok 70 ml ciepłej wody (temp. Nie może być wyższa niż 35 stopni C.) Dokładnie wymieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 10 minut.
Przesiewamy mąkę, dosypujemy 2 szczypty soli. Na środku robimy wgłębienie i do środka wlewamy olej, pozostałą wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Farsz: Grzyby siekamy i smażymy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Na drugiej patelni smażymy przesiekaną kiszoną kapustę do momentu aż zmięknie. Usmażone grzyby z cebulą łączymy z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Dla wzmocnienia smaku i aromatu grzybów można dodać kilka kawałków suszonych drobno pokrojonych, lub utartych w moździerzu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy podsypując mąką i wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni.
Pieczemy około 15 minut

Chips z koperku: Oskubane szczyty koperku zwilżamy, delikatnie oprószamy solą i umieszczamy pomiędzy dwoma listkami zwilżonego ręcznika papierowego i umieszczamy na 2 minuty w mikrofali (maksymalna moc ).

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Szatanów

Klasyka świąt Bożego Narodzenia

Składniki:
Farsz:
• Kasza perłowa 400 gram
• Mięso mielone wieprzowe 400 gram
• Suszone grzyby najlepiej borowiki oraz podgrzybki 200 gram
• Kapusta kiszona super jakości super kwaśna 400 gram
• Boczek parzony około 200 gram surowy
• Cebula 3 sztuki
Ciasto:
• Mąka 1 kg
• Jajko
• Sól
• Ciepła woda

Przygotowanie:
Farsz:
Kasza perłowa ugotowana wg przepisu, gotujemy kapustę do miękkości około 20 minut. Suszone grzyby gotujemy w garnku do miękkości około 10 minut.
Następnie odcedzamy z płynów kapustę oraz grzyby siekamy na drobno dodajemy cebulkę smażoną na patelni kaszę pieprz sól oraz mięso mielone z łopatki i mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto na pierogi:
Mąkę 1 kg. mieszamy z jajkiem oraz szczyptą soli dolewamy ciepłą wodę wyrabiamy ciasto tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wycinamy okrągłe placki.
Lepimy pierogi i gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy od zimnej patelni dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Polewamy pierogi.

Pierożki chińskie z krewetkami

Składniki:
Farsz:
• Por malutki 1-2 szt.
• Papryka czerwona swieża 1 szt.
• Papryka chili swieża 1 szt.
• Czosnek 4 ząbki
• Imbir połowa kciuka
• Kapusta pekińska ½ szt.
• Sos ostrygowy 3 łyżki
• Sos sojowy jasny do smaku
• Shaoxing wino lub wytrawne sherry
• Krewetki 6 sztuk (mogą być już gotowe)
• Kurczak mielony udko paczka 400 gram
Sos:
• Chilli w proszku łyżeczka
• Imbir w proszku ½ łyżeczki
• Sos sojowy ½ szklanki
• Cukier 1 łyżka
• Sake ¼ szklanki
• Wino japońskie śliwkowe ½ szklanki

Przygotowanie:
Na oleju smażymy drobno posiekaną kapustę pekińską, dodajemy drobno krojony por paprykę, paprykę chili imbir, czosnek, przyprawiamy solą pieprzem po chwili dodajemy sosy kilka łyżek sojowego kilka łyżek ostrygowego oraz wina. Składniki mieszamy z surowym mięsem oraz posiekanymi w kawałki (kąski) krewetki. Następnie formujemy pierożki

Sos: Chili imbir sos sojowy, wino śliwkowe, cukier sok z cytryny wszystko wymieszać i zredukować na patelni aby uzyskać konsystencję sosu.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo

Pierogi ruskie z majonezem

Składniki :
Farsz:
• Ziemniaki do gotowania 400 g
• Ser biały półtłusty 300 g
• Cebula biała 5 szt.
• Sól i pieprz do smaku
Ciasto:
• mąka pszenna 600 g
• 60g masła
• 400ml wrzącej wody
• Sól ½ łyżeczki
Majonez:
• 1 jajko
• Łyżka musztartdy dijon
• Szczypta soli
• 350 g oleju

Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto.
Majonez: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu do blendowania i miksujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ziemniaki gotujemy do miękkości i rozgniatamy i studzimy , dodajemy ok 300g wiejskiego białego sera i podsmażona cebulkę uprzednio pokrojoną w kostkę ( część odkładamy do wydawania ). Doprawiam sola i pieprzem.

Pierogi kaszankowe

Składniki:
Farsz:
• Kaszanka 400 g
• Cebula biała 3 szt.
• Jabłko 2 szt.
• Cynamon mielony łyżeczka
• Boczek surowy w plastrach 100 g
• Pieprz i sól do smaku
• Szczypiorek mały pęczek
Ciasto:
• mąka pszenna 600 g
• 60g masła
• 400ml wrzącej wody
• Sól ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto.
Kaszankę kroję , obieram ze skórki i podsmażam razem z cebulką i starym kwaśnym jabłkiem (1 szt.) Dodaję trochę cynamonu, pieprzu. Ugotowane pierogi podsmażam na patelni. Drugie jabłko kroję w ćwiartki i podsmażam na maśle z cynamonem. Pierogi podaję na usmażonym boczku i jabłku, posypuję szczypiorkiem.

Pierogi kubańskie z czerwonej fasoli

Składniki :
Farsz:
• Czerwona fasola 400 g
• Chorizo ostre 100 g
• Czosnek 2 ząbki
• Oregano suszone szczypta
• Kmin rzymski mielony łyżeczka
• Papryka świeża ½ szt.
• Liść laurowy 2 szt.
• Czerwona kapusta ¼ szt.
• Majonez 2 łyżki
• Śmietana 18% 4 łyżki
• Sól i pieprz
Ciasto:
• mąka pszenna 600 g
• 60g masła
• 400ml wrzącej wody
• Sól ½ łyżeczki

Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto.
Kroimy ostre chorizo na małe kawałeczki, cebulę, paprykę czerwoną oraz czosnek, oregano, liść laurowy oraz kmin rzymski. Wszystko mieszam z czerwona fasolą i gotuje ok 45minut. Rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Sól , pieprz do smaku. Ugotowane pierogi wrzucam na gorący olej do frytkownicy na chwilkę , aby się zarumieniły.
Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z majonezem i śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obok pierogów.

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Bazarnik

Pierogi ruskie

Składniki:
Farsz:
• Ser twarogowy 300gr
• 0,5kg Zimniaków
• 3 cebule
• Masło 100 g
• Sól i pieprz do smaku
• Boczek surowy w plastrach
• Śmietana 18 % 200 g
Ciasto:
• 500gram mąki 500T
• Płynne roztopione masło pół kostki
• Woda 1 szklanka ciepłej wody
• Sól szczypta

Przygotowanie:
Ciasto: Zagnieść. Odstawić. Ciasto gotowe

Ziemniaki gotujemy do miękkości i hartujemy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na masełku. Mieszamy twaróg, ziemniaki i duszoną cebulę. Nadziewamy ciasto i gotujemy do wypłynięcia.
Boczek siekamy i wytapiamy od zimnej patelni do zrumienienia, następnie okraszamy ugotowane pierogi.
Śmietanę umieszczamy na zimnej patelni i smażymy do zarumienienia. Podajemy do ruskich pierogów.

Pierogi z fetą i szpinakiem

Składniki:
Farsz:
• Szpinak baby 500gr
• Czosnek 2ząbki
• Feta 50gram
• Odrobina śmietany(1łyżka)
• Oliwa do smażenia
Ciasto:
• 500gram mąki 500T
• Płynne roztopione masło pół kostki
• Woda 1 szklanka ciepłej wody
• Sól szczypta

Przygotowanie:

Ciasto: Zagnieść. Odstawić. Ciasto gotowe
Czosnek i szpinak przesmażamy krótko na oliwie, po czym dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Lepimy pierogi i gotujemy do wypłynięcia.

Pierogi masala

Składniki:
Farsz:
• Mięso mielone wołowe 500gr
• Cebula 2sztuki
• Pieczarki portobello 100gr
• Masal biryani ( przyprawa orientalna) szczypta
• Opcjonalnie sos sojowy lub sweet chilli do miseczki
Ciasto:
• 500gram mąki 500T
• Płynne roztopione masło pół kostki
• Woda 1 szklanka ciepłej wody
• Sól szczypta

Przygotowanie:

Ciasto: Zagnieść. Odstawić. Ciasto gotowe
Mięso smażymy do odparowania wody, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili pieczarki. Doprawiamy masalą i studzimy do momentu lepienia pierogów.
Uwaga! To mięso smażymy nie gotujemy wobec tego pierogi mogą wydawać się suche, jemy je na GORACO , jeśli na zimno to wtedy dodajemy sosu sojowego lub sweet chilli

Przepisy z programu Family Food Fight: rodzina Jeleniów

Czarne pierogi na słodko

Składniki:
Farsz:
• 150 g białego zmielonego twarogu swojskiego
• 100 g świeżych malin
• 2 łyżki drobno posiekanej mięty
• 2 łyżki cukru pudru
• 1-2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
Sos:
• Mango 1 szt.
• Biała czekolada 100 g
• Śmietanka 30 %
• Sól szczypta
• Borówki garść
• Jagody garść
Ciasto:
• 280 g mąki pszennej
• 20 g kakao
• szczypta soli
• 125 ml wrzącej wody
• 1 jajko
• 25 g stopionego masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę zagotować, zdjąć z palnika i dodać masło, wymieszać. Stopniowo wlewać płyn do mąki, mieszając łyżką. Dodać jajo i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
Przełożyć na stopnicę posypaną niewielką ilością mąki i zagniatać ciasto ok. 6-7 minut. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować każdą część na cienki placek o grubości ok. 2 - 2,5 mm, podsypać w razie potrzeby mąką. Szklanką wycinać kółka, delikatnie rozciągnąć ciasto i nałożyć twarożek ( wymieszany ze słodką śmietanką i cukrem pudrem ), złożyć na pół i zlepiać dokładnie rogi, ułożyć na stolnicy. W garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wrzucić pierogi ok. 13-15 sztuk. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 - 2,5 minuty licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjąć pierogi.
Sos: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mango obieramy i ścieramy na tarce do czekolady. Polewamy pierogi i dekorujemy ubitą śmietanką z odrobiną soku z cytryny i szczyptą soli.
Borówki i jagody opłukać pod strumieniem wody, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na pierogach

Pierogi meksykańskie

Składniki:
Farsz:
• 200g Mięso wołowe mielone
• Połowa Cebuli
• 2 ząbki czosnku
• Całe pomidory w puszce
• Papryczka Chilli bird eye 1 szt.
• Puszka czerwonej fasoli
• Limonka 1 szt.
• Świeża kolendra pęczek
• Kmin Rzymski do smaku
• Sól i Pieprz do smaku
• Olej do smażenia
Salsa:
• Pomidor 1 szt
• Cebula czerwona 1 szt.
• Sok z cytryny do smaku
• Oliwa extra vergine 3 łyżki
• Awokado ½ szt.
• Sól do smaku
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 150 ml wrzącej wody
• 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.
Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy mięso mielone i mieszamy aż do zarumienienia, dodajemy sól, pieprz i kmin następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i chilli jalapeno, mieszamy przez 10 sekund i dodajemy połowę puszki fasoli, całą puszkę pomidorów, mieszamy zarazem miażdżąc drewnianą łopatką pomidory i redukujemy sos.
Po zredukowaniu dodajemy sok z ćwiartki limonki i kolendrę, pozostałą limonkę dodajemy na talerz do pokropienia.
Salsa: Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy razem z oliwą i doprawiamy solą do smaku na sam koniec, aby nie puściły wody.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie
na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga).
Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Zapiekanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zagotować sos pomidorowy i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Ułożyć pierożki (po ok. 6 sztuk na 1 porcję) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Posypać tartym parmezanem i bazylią.

Pierogi z serem i szpinakiem

Składniki:
Farsz:
• 150 g szpinaku
• 100 g sera feta
• 100 g ricotty
• 100 g tartej mozzarelli
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 150 ml wrzącej wody
• 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.
Farsz: Szpinak opłukać, osuszyć na ręcznikach, włożyć do dużego garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 2 - 3 minuty aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, odcedzić i odcisnąć. Posiekać na desce i ostudzić.
Włożyć do miski, dodać wszystkie sery: pokruszoną fetę, ricottę oraz tartą mozzarellę. Dodać przyprawy: sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i czosnek w proszku, wymieszać.
Ciasto pierogowe rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie.
Wyciąć kółka i delikatnie rozciągać je w dłoni, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucać partiami na zagotowaną i osoloną wodę i gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

 

Ten odcinek Family Food Fight znajdziesz w aplikacji Polsat Go.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0