Fot. materiały prasowe
Składniki
• 1 puszka fasoli białej Happy Frucht
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• 4 suszone śliwki KRESTO
• 2 łyżki oleju Rapso
• 1 łyżka majeranku suszonego i/lub świeżego
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego (lub do smaku)
• sól, pieprz
Na skwarki
• 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
• 1 łyżka oleju Rapso
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1/4 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie smaż często mieszając do lekkiego zezłocenia.
2. Dodaj drobno pokrojone śliwki, otarty w dłoniach suszony majeranek, wymieszaj i wyłącz ogień.
3. Fasolę odsącz z zalewy, zblenduj/zmiksuj na jednolity krem. Dodaj starty czosnek i zezłoconą cebulę ze śliwkami.
4. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodaj świeży majeranek, jeśli taki używasz. Na koniec całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
6. Przygotuj skwarki. Kaszę połącz z dodatkami, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją 15-20 minut. Wystudź.
7. Przed podaniem smalczyk wymieszaj ze skwarkami i podawaj np. z ulubionym pieczywem i warzywami.
Źródło: materiały prasowe