Najlepsze przepisy na ogórki

Fasolowy smalczyk ze skwarkami

Choć w klasycznej wersji smalczyk nie występuje w diecie wegetariańskiej, w wydaniu fasolowym z powodzeniem może stanowić smaczny dodatek do pieczywa dla wszystkich osób na diecie bezmięsnej. Do jego przygotowania potrzebna jest biała fasola oraz suszone śliwki. Kasza gryczana sprawdzi się natomiast idealnie jako skwarki. Tak przygotowane smarowidło to nie tylko bogate źródło białka, ale również smaczny sposób na rozpoczęcie dnia.

Fot. materiały prasowe

Składniki
• 1 puszka fasoli białej Happy Frucht
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• 4 suszone śliwki KRESTO
• 2 łyżki oleju Rapso
• 1 łyżka majeranku suszonego i/lub świeżego
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego (lub do smaku)
• sól, pieprz
Na skwarki
• 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
• 1 łyżka oleju Rapso
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1/4 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie smaż często mieszając do lekkiego zezłocenia.
2. Dodaj drobno pokrojone śliwki, otarty w dłoniach suszony majeranek, wymieszaj i wyłącz ogień.
3. Fasolę odsącz z zalewy, zblenduj/zmiksuj na jednolity krem. Dodaj starty czosnek i zezłoconą cebulę ze śliwkami.
4. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodaj świeży majeranek, jeśli taki używasz. Na koniec całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
6. Przygotuj skwarki. Kaszę połącz z dodatkami, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją 15-20 minut. Wystudź.
7. Przed podaniem smalczyk wymieszaj ze skwarkami i podawaj np. z ulubionym pieczywem i warzywami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1661

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 148

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 98

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8