Fot. materiały prasowe
Oprócz planszówek i czytania książek możecie wspólnie urzędować w kuchni i zorganizować kreatywne gotowanie. Jakie przekąski przygotować? Przedstawiamy nasze przepisy na wymyślne dania dla najmłodszych.
Zabawa w kucharza
Podczas ferii bez śniegu kuszącą dzieci alternatywą jest wielogodzinne siedzenie przed komputerem. Warto jednak pomyśleć o zorganizowaniu najmłodszym czasu tak, by ci choć na chwilę odcięli się od świata technologii. Doskonałym miejscem do zabawy i eksperymentów jest kuchnia, w której można błyskawicznie wyczarować prawdziwe rarytasy, zachęcające wyglądem i cieszące podniebienie, np. potworki z Polankami, minio-kanapki czy mięsne jeżyki. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.
Potworki z Polankami
Składniki:
• Parówki Polanki JBB
• Ciasto francuskie
• Mini kulki mozzarelli
• Czarne oliwki
• Czerwone pesto
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wykrój trójkąty, a parówki Polanki przekrój na pół. Pesto rozsmaruj na trójkątach, na to daj pół parówki i zawiń. Piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Mini kuleczki mozzarelli nabij na wykałaczki, a oczy zrób z kawałeczków czarnych oliwek.
Minio-kanapki
Składniki:
• Filet wędzony z indyka JBB
• Chleb tostowy
• Serek śmietankowy do smarowania
• Serek śmietankowy w plasterkach
• Ser żółty
• Oliwki
Sposób przygotowania:
Przygotuj po 2 plasterki fileta wędzonego z indyka JBB i żółtego sera oraz 2 kromki chleba tostowego. Z produktów wykrój kółka za pomocą foremki lub szklanki. Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania. Zrób kanapkę warstwową: chleb tostowy posmarowany serkiem śmietankowym, filet wędzony z indyka JBB, żółty ser i jeszcze raz powtórz to samo. Buźkę i oczy zrób
z serka śmietankowego w plasterkach i z oliwki.
Ślimaczki z parówek
Składniki:
• Parówki polanki JBB
• Pomidorki koktajlowe
• Garść rukoli
• Słone paluszki
• Ser mozzarella
• Oliwki
Sposób przygotowania:
Ugotuj parówki, a następnie przekrój je na pół. Z jednej części zetnij spód, od połowy w stronę ogona, formując ciało ślimaka. Z drugiej części parówki odetnij grubszy plasterek na środek muszli, pozostałą część natnij praktycznie do końca, nie przecinając jednak spodu. Na ciało ślimaka nałóż krążek, na to ponacinaną część jako muszlę. Z sera i oliwek wytnij oczy, a rogi z paluszków. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidorki, a na koniec ślimaczki. Podaj z kromką chleba posmarowaną masłem.
Źródło materiały prasowe