Fine Dining Week w Restauracji Albertina

Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina.

Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Milleau.

Goście Fine Dining Week mają okazję spróbować wyjątkowego menu w festiwalowej cenie 119 zł.

Kolację rozpoczynamy maleńkim amuse bouche - roladką drobiową z pomidorem, kaparami, botwiną i redukcją balsamiczną.

Jako przystawkę w czasie Fine Dinind Week kucharze restauracji Albertina zaproponowali tatar z tuńczyka, z ponzu, awokado, galaretką z proseco, musem chrzanowym oraz werbeną.

Kolejną propozycją był delikatny krem z kalafiora i pieczonego czosnku, zaserwowany z wędzonym żółtkiem.

Tuż po zupie, naszym oczom ukazało się pierwsze danie główne - filet z halibuta zaserwowany na kuskusie z sepią w towarzystwie skorzonery i aromatycznego, cytrusowego sosu.

Punktem kulminacyjnym kolacji była pieczona przepiórka z chili, zaserwowana z kiszoną kalarepą, jabłkowym zabaione oraz pieczonym porem.

Czym byłby posiłek bez deseru? Ten w Albertinie cieszył oczy i podniebienie - mandarynka gotowana w likierze cointreau, tapioka i pianka z mleczka kokosowego.

Chyba nie macie wątpliwości, że warto wybrac się na Fine Dining Week? Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję Festiwalu!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 43

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4780

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1