Dania jednogarnkowe

Świadomość ekologiczna rośnie z roku na rok, coraz więcej osób segreguje śmieci, dbając o to, aby wszystkie odpady nie lądowały w jednym koszu. Czy wiesz jednak, gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie może budzić niemało wątpliwości. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak w prawidłowy sposób zutylizować słoiki.

Gdzie wyrzucić potłuczone słoiki, oraz słoiki z zawartością? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Niemal każdy uczeń szkoły podstawowej bez zawahania się odpowie na pytanie, do jakiego kosza na śmieci wyrzucamy szkło. Oczywiście mowa tu o pojemniku w zielonym kolorze. To właśnie tu lądują wszelkie butelki oraz szklane opakowania. Problem pojawia się, jednak kiedy w słoiku lub butelce są resztki żywności, lub – co gorsza – mamy do czynienia z nieużytym, ale przeterminowanym produktem. Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Problemem mogą być również potłuczone słoiki, czy możemy po prostu wyrzucić je do kosza? 

Sprawdź także: Czy można używać przeterminowanej śmietany? Gdzie wyrzucić śmietanę lub jogurt po terminie?

Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością?

W słoiku pozostała resztka dżemu, sosu warzywnego, lub sałatki, czy można wrzucić je bezpośrednio do kosza? Pełne słoiki wyrzucamy do pojemników na odpady zmieszane, które z reguły mają czarny kolor. Natomiast zawartość słoika można wyrzucić do pojemnika na odpady bio, który ma kolor brązowy. Jeżeli istnieje możliwość umycia słoika, należy go wrzucić do pojemnika na szkło. Zastanawiasz się, gdzie wyrzucać zakrętki ze słoików? Taka zakrętka powinna wylądować w koszu żółtym, czyli tym przeznaczonym na plastik i metal. Uprzednio również należy upewnić się, że jest czysta. Warto pamiętać także, że słoiki można umyć, wyparzyć i ponownie użyć. 

Co zrobić z potłuczonymi słoikami?

Jeżeli potłuczone butelki czy słoiki są czyste, należy wrzucić go do zielonego pojemnika na szkło. Warto pamiętać, że w procesie recyklingu szkło jest tłuczone, a następnie przetapiane. Co ciekawe, szklane opakowania należą do jednych z najbardziej ekologicznych rozwiązań, ponieważ mogą być przetapiane wielokrotnie. 

Źródło: smieci.eu, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1516

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8834

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8