Najlepsze przepisy na dania z dyni

Gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski? Mało kto wybiera właściwy kosz

Segregowanie odpadów to już nie tylko nawyk, ale wręcz obowiązek. Mimo dobrych intencji zdarza się czasem włożyć produkt do niewłaściwego kosza. Właśnie dlatego ważne jest odświeżanie wiedzy o tym, gdzie powinny trafiać śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucać stare gąbki lub deski do krojenia?

Gdzie wyrzucić zużytą gąbkę czy deskę do krojenia? Odpowiedź zaskakuje | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porządki, niezależnie od pory roku, to zawsze dobry pomysł. Jeśli w najbliższym czasie szykujecie się na wielkie sprzątanie, koniecznie pamiętajcie, do jakich pojemników powinny trafić konkretne śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski do krojenia?

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ceramikę - w tym porcelanę i szkło?

Stare ściereczki i gąbki - co zrobić, gdy się zużyją? Gdzie je wyrzucić?

Chociaż ściereczki są produktami wielokrotnego użytku, w końcu i na nie przychodzi kres. W przypadku gąbek rada jest jedna - trzeba wymieniać je częściej niż rzadziej. Przede wszystkim ze względów higienicznych, bo to właśnie na gąbkach gromadzi się mnóstwo drobnoustrojów i tam świetnie rozwijają się grzyby.

Gdy zatem macie stare ściereczki i gąbki, co zrobić? Wyrzucić do odpowiedniego pojemnika. A tym jest pojemnik na odpady zmieszane, gdyż oba produkty nie nadają się już do powtórnego przetworzenia.  

Gdzie wyrzucać deski do krojenia? 

To jedno z najczęściej, bo praktycznie codziennie, wykorzystywanych akcesoriów kuchennych. Nic dziwnego, że pod wpływem tak częstego użytkowania po prostu się niszczy. Gdy już przyjdzie pora na wymianę - czy wiesz, gdzie wyrzucać deski do krojenia? Wszystko zależy od materiału, z którego jest wykonana.

Deska plastikowa powinna znaleźć się w żółtym pojemniku, w którym zbiera się odpady metalowe i tworzywa sztuczne. Z kolei deska drewniana i ze szkła powinna zostać wyrzucona do odpadów zmieszanych. Zanim więc usuniesz ją z kuchni, zastanów się dobrze, z czego została zrobiona.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki

Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...

Odsłon: 314

15 min
1
Pieczywo Prosty przepis na chleb

Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...

Odsłon: 42

30 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 779

>60 min
6
Śniadania Jajecznica z cebulą i pomidorami.

Na śniadanie polecam jajecznicę z pomidorami i cebulą, podaną z kromką swojsk...

Odsłon: 253

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

1
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0