Dania jednogarnkowe

Lubisz zimowe smaki? Koniecznie przygotuj tę miksturę na bazie herbaty, korzennych przypraw, żurawiny i pomarańczy. Nie tylko doskonale smakuje, pomoże również, kiedy dopadnie cię chrypka, ból gardła i przeziębienie. Warto sięgnąć po nią także na co dzień, dzięki czemu wesprzesz odporność. Sprawdź przepis na domową miksturę na gardło.

Mikstura na gardło, jak ją zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wróciłeś z zimowego spaceru i czujesz się przemarznięty? A może cały dzień pokasłujesz i z chęcią pozbyłbyś się uczucia drapania i suchości w gardle? W obu tych przypadkach idealnie sprawdzi się rozgrzewający napój, który jest wrogiem wszelkich przeziębień i katarów. Zrób dzbanek mikstury na gardło i zadbaj o swoje zdrowie.

Sprawdź także: Męczy cię uporczywy kaszel? Zrób napar z popularnej przyprawy

Jakie właściwości ma mikstura na gardło?

W miksturze na gardło znajdziesz wiele pysznych składników o szerokim działaniu prozdrowotnym. Dodatek cytrusów, takich jak pomarańcza i cytryna pomaga dostarczyć witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale ma również właściwości antyoksydacyjne, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalanie i antynowotworowo.

Kurkuma kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, pomaga łagodzić stany zapalne, ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami, sprawdzi się w przypadku bólu gardła i przeziębienia. Co więcej, wspiera również układ odpornościowy. Pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Dodatkowo dzięki działaniu rozkurczającemu, może być pomocna na przykład w przypadku bólów brzucha, a także wspiera prawidłowe trawienie. Spożywanie kurkumy korzystnie wpływa również na pracę trzustki i wątroby. 

Gwiazdki anyżu nie tylko ślicznie wyglądają, mają także właściwości wspierające organizm. Działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo, polecane są na infekcje górnych dróg oddechowych, pomagają w przypadku kaszlu oraz astmy. Mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają pozbyć się zalegającej wydzieliny, a także wykazują właściwości antyseptyczne, co będzie pomocne przy stanach zapalnych gardła. Warto sięgnąć po nie również w celu wsparcia układu pokarmowego, ponieważ wspierają prawidłowe trawienie oraz pomagają pozbyć się gazów. 

W czarnym pieprzu znajduje się piperyna, która ma działanie rozgrzewające, antybakteryjne, a także wspierające trawienie. Spożywanie pieprzu pomaga na stany zapalne, a także ma działanie przyspieszające przemianę materii, co jest pomoce w procesie utraty zbędnych kilogramów. Natomiast cynamon pomaga rozprawić się z bakteriami i stanami zapalnymi, pomaga zadbać o prawidłową pracę przewodu pokarmowego, a także wspiera prawidłową pracę serca. 

Mikstura na gardło – przepis

Do zrobienia mikstury na gardło, będziesz potrzebować: litra wrzątku, połowy szklanki malin oraz garści żurawiny, kilku plastrów pomarańczy i cytryny, kilka goździków, kawałka cynamonowej kory, gwiazdki anyżu, łyżeczki kurkumy, szczypty pieprzu, kawałka świeżego imbiru, ulubionej herbaty oraz łyżki miodu. 

Zacznij od dokładnego umycia owoców, następnie pokrój je w plasterki. Goździki wbij w plaster pomarańczy i przełóż je do dzbanka, dodaj pozostałe kawałki cytryny i pomarańczy. Dodaj także maliny oraz żurawinę pokrojoną na pół. Wrzuć także cynamonową korę, obrany imbir, gwiazdkę anyżu i zalej wszystko wrzątkiem. Dodaj saszetkę czarnej herbaty. Możesz zastąpić ją również zieloną, białą lub owocową. Pozostaw do zaparzenia na około pięć minut, dodaj kurkumę, szczyptę pieprzu oraz miód. Dzbanek przykryj spodeczkiem i odczekaj kolejne pięć minut, następnie wyjmij torebkę z herbatą i gotowe. 

Źródło: instagram.com/nathallae/, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 246

15 min
8

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2597

30 min
33
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 463

30 min
4
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 142

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7