Spis treści:
Jeżeli masz słabą odporność i często dopadają cię infekcje, warto przyjrzeć się swojej diecie. Być może brakuje w nich witamin i minerałów, wówczas warto zadbać o to, aby w jadłospisie pojawiło się więcej produktów bogatych w witaminę C, D, E, a także w cynk i selen. Warto sięgać również po rośliny i zioła, które mają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Kiedy jednak dopadnie cię już choroba, pomocy możesz szukać nie tylko w aptece, warto skorzystać także z naturalnych metod, na przykład naparów. Dziś przyjrzymy się bliżej naparowi z majeranku ma kaszel, sprawdzimy, jak go stosować i jakie ma właściwości.
Sprawdź także: Najlepszy koktajl na wzmocnienie odporności z pyłkiem pszczelim. Oto przepis
Jakie właściwości ma majeranek?
Okres jesienno-zimowy niesie ze sobą częstsze zachorowania na przeziębienie i grypę. Napar przygotowywany na bazie majeranku pomoże uporać się z uporczywym kaszlem, katarem, a także pomoże przywrócić drożność zatok. Ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Roślina ta znajduje się w składzie kropli do nosa, a także maści. Można wykorzystać go również do domowych inhalacji, które pomogą podczas problemów z górnymi drogami oddechowymi. Płukanka z majeranku pomoże na bolące gardło, a także wykazuje działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomoże pozbyć się zalegającej wydzieliny.
Majeranek warto włączyć do diety również wtedy, kiedy chcesz zadbać o układ krążenia, ponieważ ma działanie wzmacniające serce. Nie od dziś wiadomo, że zioła są najlepszym przyjacielem, podczas problemów z układem pokarmowym, możemy zaliczyć do nich również majeranek, który doskonale wpływa na proces trawienia. Łagodzi bóle brzucha, pomaga pozbyć się gazów, a także można stosować go w razie wystąpienia biegunki. Co ciekawe, majeranek ma także działanie przyspieszające przemianę materii. Roślina ta może przydać się również przyszłym mamą, ponieważ napar z niej przyrządzony pomaga na poranne mdłości.
Napar z majeranku na kaszel
Przygotowanie naparu z majeranku na kaszel jest bardzo proste. Przygotuj dwie łyżki majeranku oraz 250 ml wody. Zacznij od zagotowania wrzątku, następnie susz wsyp do kubka i zalej wodą, przykryj spodeczkiem i odstaw na kwadrans do zaparzenia. Kiedy lekko przestygnie, wypij napój małymi łykami.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »