Spis treści:
Zastanawiasz się, skąd bierze się pyłek pszczeli? Jest on zbierany przez pszczoły z kwiatów i drzew, następnie owady mieszają go ze śliną lub nektarem, w ten sposób transportując go do ula. Gotowy do użycia pyłek pszczeli możesz kupić w aptece, sklepach zielarskim lub tych ze zdrowych żywnością. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do koktajlu, który nie tylko świetnie smakuje, ale i wzmocni twoja odporność. Sprawdź, jak go zrobić oraz jak pić koktajl z pyłkiem pszczelim.
Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli głównie składa się z cukrów, jednak w jego składzie wyróżnić możemy ok. 250 substancji, w tym białka, błonnik, enzymy, czy kwasy nukleinowe. Znajdziemy tu między innymi: witaminę A te z grupy B, C i E, a także substancje mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, cynk, mangan, żelazo, czy miedź. Co więcej, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na układ krążenia, wspiera pracę serca, chroni je przed chorobami, a także działa przeciwmiażdżycowo.
Potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Witamina A odpowiada natomiast za prawidłowe widzenie, a wraz z witaminą E pomagają dbać o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Pyłek pszczeli chroni organizm przed infekcjami, działa bakteriobójczo, a także pomaga w leczeniu przeziębień i grypy. Wspiera również układ immunologiczny, dlatego warto stosować go w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Obecne są tu również cenne aminokwasy, takie jak: leucyna, lizyna, oraz izoleucyna, które wpływają na wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu kości i chrząstek. Ponadto zawarty w nim błonnik ma wpływ na układ pokarmowy, zapewnia prawidłowe trawienie. Pyłek pszczeli dostarcza również cennych antyoksydantów, które mają działanie neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co więcej, stosowanie pyłku pszczelego będzie korzystne dla pracy wątroby.
Koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim – przepis
Dietetyczka Anna Futrzyńska, znana na Instagramie pod pseudonimem dietetyk_na_obcasach, postanowiła podzielić się swoim przepisem na koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim.
Do jego przygotowania, będziesz potrzebować: natkę pietruszki, pół awokado, jedną pomarańczę, pół szklanki malin, trzycentymetrowy kawałek świeżego imbiru, jedną trzecią łyżeczki kurkumy i cynamonu, łyżeczkę miodu oraz łyżkę pyłku pszczelego, a także mleko migdałowe. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
Jak pić koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim? Taki koktajl możesz pić codziennie, na przykład na drugie śniadanie. Zalecana dawka pyłku pszczelego dla dorosłej osoby to 30 do 40 g dziennie.
"Pyłek pszczeli to zdecydowanie jeden z tych produktów, które warto włączyć do swojej listy superfoods. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga proces trawienia, opóźnia proces starzenia. Jednym słowem warto." - zapewnia Anna Futrzyńska, mgr Dietetyki
Źródło: instagram.com/dietetyk_na_obcasach, pasiekalyson.pl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »