Najlepsze przepisy na ogórki

"Gotuję, nie marnuję": Bób w zaskakującym wydaniu

Pitagoras uważał, że jedzenie bobu to zbrodnia, której nie można wybaczyć. Dla niego te zielone strączki były drabiną dla dusz ludzkich wspinających się z piekła na ziemię. Na szczęście na tę teorię matematyka nie ma dowodu i smakiem bobu można cieszyć się bezkarnie.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Czy wiesz, że w starożytnych Atenach ziaren bobu używano do głosowania? Barwiono je na biały i czarny kolor. Głosowanie w ważnych państwowych sprawach było anonimowe - biała barwa oznaczała poparcie decyzji, czarna sprzeciw.

Jakie cenne wartości ma bób?

W 100 g bobu znajduje się 26 g roślinnych protein i 25 g błonnika. 9g błonnika jedna porcja bobu jest w stanie zaspokoić prawie 1/3 dziennej zalecanej dawki (25-35g) tego składnika. Błonnik daje uczucie sytości po posiłku oraz ułatwia pracę jelit. Według badań USDA składnik ten obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi.

Do jadłospisu powinni włączyć go wszyscy ci, którzy ograniczają mięso w diecie. Ma także wysoką zawartość kwasu foliowego - aż 106% zalecanego dziennego spożycia w 100 g ziaren - to ważne informacje dla przyszłych mam. Szklanka gotowanego bobu zawiera średnio 187 kcal oraz 33g węglowodanów.

Oprócz tego w bobie znajdziemy sporo innych witamin: witaminę A witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B9 i B12) oraz witaminę C i K.

Bób zawiera także minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń oraz żelazo.

Czy wiesz, że skórki bobu są jadalne. Mają dużo wartości odżywczych, więc nie ma sensu się ich pozbywać.

Jak kupować bób?

Najlepiej wybierać bób sprzedawany na wagę. Jest świeższy od tego w woreczkach. Ważny jest kolor. Ziarna powinny być delikatnie zielone i niemal nie mieć zapachu. Świeży bób poznasz po jędrnej, gładkiej skórce. Gdy w woreczku jest wilgotno, na bobie pojawiają się plamy, jego woń zaczyna być nieprzyjemna.
Bób lubi chłód, więc po zakupach powinien trafić do lodówki - bez opakowania.

Jak ugotować bób? Bób przed gotowaniem trzeba dobrze wypłukać. Czysty wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty. Ten młody nie potrzebuje więcej czasu. Po ugotowaniu przelej bób zimną wodą, skóra zacznie się delikatnie marszczyć.

Przepis na ravioli z bobem i miętowym sosem

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g wrzącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej, dodaj sól i powoli wlewaj wodę. Zagnieć ciasto, dodaj olej i ponownie wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Zostaw je na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz i sos.

Farsz:

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 50 g wędzonego tofu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Bób przełóż do blendera, dodaj pokruszone tofu, czosnek i przyprawy. Zmiksuj, a potem do farszu wmieszaj sok i skórkę z cytryny.

Sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • garść świeżej mięty
  • łyżeczka musztardy z gorczycą
  • łyżka uprażonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki wody z gotowania ravioli

 

Sposób przygotowania:
Do miski wlej oliwę, dodaj posiekaną miętę, musztardę i orzechy. Wymieszaj.
Gdy ciasto odpocznie, a farsz będzie gotowy, rozwałkuj je i wycinaj z niego grubsze paski. Na paskach ciasta układaj farsz. Zachowuj niewielkie odstępy. Gdy cały pasek będzie zapełniony przykryj go kolejnym, a boki dobrze sklej. Możesz to delikatnie docisnąć końce widelcem.
W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej pierożki. Po kilku minutach powinny wypłynąć na wierzch. Wtedy je odsącz i ułóż na talerzu. Całość obficie polej sosem miętowym.

Przepis na kuskus z bobem i porzeczkami

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 100 g sera feta
  • szklanka kaszy kuskus
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Kuskus przepłucz, przesyp do miski, zalej wrzącą wodą, tak by go całkowicie przykryła. Przykryj miseczkę talerzykiem i zostaw na 5 minut. W tym czasie czosnek i kolendrę posiekaj, wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Fetę pokrój w kostkę. Bób przełóż do miski, dodaj obraną porzeczkę, fetę i kaszę kuskus. Wymieszaj. Sałatkę polej oliwą z przyprawami.
Wskazówka: jeśli masz wędlinę do wykorzystania, możesz pokroić ją w cienkie plasterki i dorzucić do sałatki. Do tego dania będzie pasowała także pierś z kurczaka lub indyka.

Przepis na chipsy ze skórek bobu

Składniki:

  • 3 szklanki skórek bobu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka miodu/syropu klonowego (wegańska wersja)
  • łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp łupiny bobu, dodaj oliwę, miód/syrop, paprykę, sól i natkę pietruszki. Wymieszaj tak, by marynata równo pokryła skórki. Ułóż je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw blachę i piecz przez 10-12 minut aż łupiny się zarumienią i będą chrupiące.

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 517

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 570

15 min
8
Przekąski Kaszanka z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

Odsłon: 39

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9