Spis treści:
- Przepis na owsiankę bez gotowania
- Przepis na owsiankę wytrawną
- Przepis na owsiankę klasyczną w wodzie
Owsianka to źródło białka, błonnika, węglowodanów oraz witamin B1i B6. Zaopatruje nasz organizm w porcję żelaza i magnezu.
Spożywanie jej rano pozwala nam na zachowanie dobrej kondycji przez cały dzień. Bez obaw mogą ją spożywać sportowcy oraz osoby będące na diecie redukcyjnej.
Jak zabrać się za przygotowanie owsianki? Do jej zrobienia będziemy potrzebowali odpowiednią porcję płatów owsianych, które gotujemy albo zalewamy wrzątkiem - najczęściej do tego celu wykorzystujemy mleko lub wodę. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Pasują do niej zarówno słone, jak i słodkie dodatki. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na owsiankę, skorzystajcie z przepisów z programu „Gotuję, nie marnuję".
Przepis na owsiankę bez gotowania
Składniki na dwie porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
Do wyboru w dowolnej ilości:
- w sezonie zimowym suszone owoce: rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, orzechy i pestki
- w sezonie letnim świeże owoce: truskawki, borówki, jagody, maliny, a także brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki, śliwki
- przyprawy: kardamon, cynamon, imbir
- dodatkowo: miód, syrop klonowy do smaku, ale nie koniecznie
Sposób przygotowania:
Wieczorem wsyp płatki do słoika i zalej ciepłą wodą.
Rano dodaj do owsianki ulubione owoce, pokrojone orzechy i pestki.
Możesz też dodać jogurt naturalny na 1 porcję 1 łyżkę i dosłodzić.
Wymieszaj i owsianka jest gotowa do zjedzenia zarówno w domu, jak i na wynos.
Przepis na owsiankę wytrawną
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 1 szklanka płatków owsianych górskich/ kaszy jaglanej/ płatków gryczanych
- 1 ½ szklanki wody
- łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 1 szklanka pieczarek (70g)
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Do rondla wlej oliwę i obsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj płatki owsiane lub kaszę jaglaną czy płatki gryczane i wodę. Całość gotuj około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz parmezanem. Wymieszaj.
Na patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek i obsmaż na niej ćwiartki pieczarek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Do misek przełóż owsiankę. Dodaj świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki.
Przepis na owsiankę klasyczną na wodzie
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,5 szklanki wody
- łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę. Doprowadź owsiankę do wrzenia.
Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę mieszając od czasu do czasu, aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
W trakcie gotowania owsiankę posól do smaku.
Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!
Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.