Najlepsze przepisy na ogórki

"Gotuję nie marnuję": Ziemniak, jakiego nie znacie

Król Jan III Sobieski w prezencie ukochanej Marysieńce przesyłał ziemniaki. Uznał, że wyrazem miłości będzie to, co najlepszego znalazł w podróży. Francuscy władcy wpinali kwiat kartofla do fraka, a ich żony ozdabiały nimi balowe suknie. Węgierskie księżniczki kwiaty ziemniaka wpinały we włosy i czekały, aż wybranek podaruje im bukiet z nich ułożony. To było namiętne wyznanie miłości, takie, jakie dziś symbolizują czerwone róże.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy został przywieziony w XVI wieku. Dziś cenimy je znacznie mniej, zostały obsadzone w roli dodatku do obiadu czy zupy. Tymczasem ich potencjał jest znacznie ciekawszy.

Czy wiesz, że w Polsce zarejestrowane są 122 odmiany ziemniaka? Na bazarach i w sklepach trudno tę różnorodność zauważyć. Dominują Irga, Irys, Lord czy Bryza. Na Grację, Owację, Hubala, Ignacego albo chociaż Legendę można trafić dzięki poczcie pantoflowej.

Autorami czasami zaskakujących nazw też są hodowcy, którzy każdą nową odmianę ziemniaka muszą oddać do oceny specjalnej komisji. Od jej opinii zależy, czy kartofle trafią na rynek. Na pewno posmakowały im Augusta, Etola, Finezja, Cekin, Ibis czy zwyczajny w tym towarzystwie Bartek, bo je można kupić.

Obalamy mity! Mit: ziemniak jest kaloryczny

Jak jest naprawdę? 100 jego gramów to zaledwie 86 kalorii, a ciężkości dodają mu sosy, śmietana i masło. Ziemniak saute ma sporo witaminy C, potasu i fosforu.

Reklama

Czy wiesz, że ziemniaki mają swoje typy?

Typ kulinarny A - sałatkowy

Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia. Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Zenia.

Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy

Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia. Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba.

Typ kulinarny C - lekko mączysty

Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia. Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808.

Jak gotować ziemniaki?

Ziemniaki najzdrowiej gotować w mundurkach, nie tracą wtedy swoich minerałów, bo najwięcej ich mają zaraz pod skórką. Te obrane i wrzucane do wody nie powinny w niej spędzić zbyt dużo czasu, najlepiej gotować je pod przykryciem, 20 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.

Przepis na pizzę na spodzie z ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka a w wersji wegańskiej 2 łyżki siemienia lnianego w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 pieczarek
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • świeża bazylia
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
  • rukola/szpinak
  • 100 g mozzarelli lub sera z ziemniaków

Sposób przygotowania:

Ziemniaki rozgnieć, dodaj jajko, mąkę, łyżkę oliwy, paprykę i gałkę muszkatołową. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą/olejem. Wyłóż masę ziemniaczaną, dociśnij mocno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 15 minut.

W tym czasie umyj pieczarki i cebulę. Pokrój je w plastry. Czosnek i bazylię drobno posiekaj. Wymieszaj je z sosem pomidorowym solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłóż sos, potem pieczarki i cebulę. Na warzywa zetrzyj ser. Wstaw pizzę ponownie do piekarnika i piecz przez 10 minut. Po wyjęciu posyp rukolą lub szpinakiem.

Przepis na wegański ser z ziemniaka

Składniki:

  • 3 nieduże ugotowane ziemniaki
  • 1 ugotowana marchewka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta papryczki chili
  • szczypta kuminu
  • Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę przełóż do blendera, dodaj płatki drożdżowe, oliwę i przyprawy. Miksuj przez 30 sekund, dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Gdy ser jest zbyt suchy, niezbyt lejący - dolej więcej wody.

Ser przechowuj w lodówce. Możesz go również zamrozić, a po wyjęciu z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch pizzy czy zapiekanki.

Przepis na czekoladowe trufle z ziemniaka

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • pół szklanki daktyli bez pestek
  • pół szklanki kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo do obtoczenia: kakao, suszone maliny czy wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki rozgnieć tak, by powstało puree. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź je, przełóż je do blendera i rozdrobnij. Dodaj ziemniaki oraz pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko. Powstałą masę przełóż do miski, przykryj i schowaj na godzinę w lodówce. Gdy lekko stwardnieje uformuj z niej małe kulki. Każdą obtocz w kakao, pudrze z suszonych malin czy wiórkach kokosowych.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

7 nieoczywistych sposobów wykorzystania ziemniaka:

  • woda po gotowaniu ziemniaków do podlewania kwiatów
  • surowy ziemniak usuwa plamy po owocach jagodowych, kurkumie
  • nadaje błysk szybom, likwiduje tłuste plamy np. na okularach
  • świetnie poleruje sztućce
  • likwiduje smak przesolonej zupy
  • łagodzi obrzęki i opuchliznę
  • chipsy z obierek ziemniaków - intrygująca przekąska

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki nie lubią chłodu lodówki. Niskie temperatury powodują, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier, więc bulwa robi się słodko-mączna. Najlepiej przechowywać je w chłodnym (poniżej 15 stopni), suchym i ciemnym miejscu. Dobrze im w papierowych torbach, takie przechowywanie ograniczy parowanie i uchroni ziemniaki przed kurczeniem oraz nie dopuścić do zzielenienia spowodowanego wystawieniem na działanie światła słonecznego. Ziemniaki nie lubią plastikowych siatek, w nich tworzy się wilgoć i warzywa pleśnieją. Należy kupować ziemniaki w niewielkich ilościach. Dziś coraz więcej mieszkań nie ma piwnic. Dlatego zamiast przechowywać je w lodówce, najlepiej przechowywać je w papierowej torbie w chłodnym, ale nie zimnym, ciemnym miejscu.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 419

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 153

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9