Ciasto
300 g mąki
1 szklanka letniej wody
5 g suszonych drożdży
35 g oleju lub oliwy
1 szczypta soli
Farsz serowy
200 g tłustego twarogu
125 g mozarelli
150 g sera żółtego
1 jajko
1 szczypta soli
Złożenie
mąka do oprószenia blatu
4 jaja
pieprz do smaku
sól do smaku
1 garść drobnego szczypiorku
¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek
Ciasto
Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej, elastycznej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Farsz serowy
Trzy rodzaje sera zetrzeć na tarce, dodać jajko i sól.
Złożenie
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na oprószony mąką blat. Podzielić na cztery równe kawałki, każdy rozwałkować na cienki okrąg. Górny i dolny brzeg zawinąć, tworząc łódkę. Na środek wyłożyć farsz. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, na każdy placek wybić jajko, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Zapiec do momentu ścięcia się białka. Upieczone chlebki posmarować masłem i wyłożyć na papierowy ręcznik.