Boże Narodzenie na słono

Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła!

Składniki:
- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka/dwie masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- świeżo mielony pieprz
- sól różowa do smaku
- łyżka sosu sojowego tamari
- wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki
- jogurt roślinny naturalny
- bazylia grecka lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małe pieczarki delikatnie myję i kroję na połówki lub ćwiartki. (tu trzeba uważać, żeby grzyby nie nasiąknęły wodą; najlepiej wybrać mini pieczarki albo te mniejsze i jędrne sztuki).

2 ząbki czosnku obieram, szatkuję, rozcieram z 1/4 łyżeczki soli wędzonej i zostawiam przez chwilę na desce do krojenia.

Kroję dwie kromki wiejskiego chleba, jeśli są duże przekrawam je na pół.

Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wrzucam dwie gałązki świeżego rozmarynu i podsmażam go aż będzie chrupiący. Dokładam pokrojone pieczarki, zwiększam ogień, dodaję świeżo mielony pieprz, mieszam, dokładam czosnek, posypuję całość odrobiną soli, znowu mieszam i na końcu podlewam łyżką sosu sojowego tamari.

* Pieczarki powinny być mocno podsmażone, niemal chrupiące - wtedy są najlepsze! Tak podsmażone pieczarki zdejmuję z patelni a na ich miejsce wkładam pokrojone kromki chleba, podsmażam je z każdej strony dociskając je do patelni. Gotowe wykładam na talerz, przesmarowuję jogurtem roślinnym, wykładam na wierzch podsmażone pieczarki, dodaję świeżo zmielony pieprz i na przykład kilka listków greckiej bazylii.

 

Cooknij to!: Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 6153

>60 min
18
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5352

>60 min
32
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 13036

60 min
21
Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 4783

30 min
6

Przepis dnia

Desery Wilgotny piernik

Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych...

Odsłon: 40923

30 min
97