Najlepsze przepisy na cukinię

Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła!

Składniki:
- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka/dwie masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- świeżo mielony pieprz
- sól różowa do smaku
- łyżka sosu sojowego tamari
- wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki
- jogurt roślinny naturalny
- bazylia grecka lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małe pieczarki delikatnie myję i kroję na połówki lub ćwiartki. (tu trzeba uważać, żeby grzyby nie nasiąknęły wodą; najlepiej wybrać mini pieczarki albo te mniejsze i jędrne sztuki).

2 ząbki czosnku obieram, szatkuję, rozcieram z 1/4 łyżeczki soli wędzonej i zostawiam przez chwilę na desce do krojenia.

Kroję dwie kromki wiejskiego chleba, jeśli są duże przekrawam je na pół.

Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wrzucam dwie gałązki świeżego rozmarynu i podsmażam go aż będzie chrupiący. Dokładam pokrojone pieczarki, zwiększam ogień, dodaję świeżo mielony pieprz, mieszam, dokładam czosnek, posypuję całość odrobiną soli, znowu mieszam i na końcu podlewam łyżką sosu sojowego tamari.

* Pieczarki powinny być mocno podsmażone, niemal chrupiące - wtedy są najlepsze! Tak podsmażone pieczarki zdejmuję z patelni a na ich miejsce wkładam pokrojone kromki chleba, podsmażam je z każdej strony dociskając je do patelni. Gotowe wykładam na talerz, przesmarowuję jogurtem roślinnym, wykładam na wierzch podsmażone pieczarki, dodaję świeżo zmielony pieprz i na przykład kilka listków greckiej bazylii.

 

Cooknij to!: Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9967

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8991

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27948

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2547

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6369

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2253

30 min
6