Dania jednogarnkowe

Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami

Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła!

Składniki:
- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka/dwie masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- świeżo mielony pieprz
- sól różowa do smaku
- łyżka sosu sojowego tamari
- wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki
- jogurt roślinny naturalny
- bazylia grecka lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małe pieczarki delikatnie myję i kroję na połówki lub ćwiartki. (tu trzeba uważać, żeby grzyby nie nasiąknęły wodą; najlepiej wybrać mini pieczarki albo te mniejsze i jędrne sztuki).

2 ząbki czosnku obieram, szatkuję, rozcieram z 1/4 łyżeczki soli wędzonej i zostawiam przez chwilę na desce do krojenia.

Kroję dwie kromki wiejskiego chleba, jeśli są duże przekrawam je na pół.

Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wrzucam dwie gałązki świeżego rozmarynu i podsmażam go aż będzie chrupiący. Dokładam pokrojone pieczarki, zwiększam ogień, dodaję świeżo mielony pieprz, mieszam, dokładam czosnek, posypuję całość odrobiną soli, znowu mieszam i na końcu podlewam łyżką sosu sojowego tamari.

* Pieczarki powinny być mocno podsmażone, niemal chrupiące - wtedy są najlepsze! Tak podsmażone pieczarki zdejmuję z patelni a na ich miejsce wkładam pokrojone kromki chleba, podsmażam je z każdej strony dociskając je do patelni. Gotowe wykładam na talerz, przesmarowuję jogurtem roślinnym, wykładam na wierzch podsmażone pieczarki, dodaję świeżo zmielony pieprz i na przykład kilka listków greckiej bazylii.

 

Cooknij to!: Grzanki z rozmarynowymi pieczarkami na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 440556

60 min
789
Zupy Zupa ogórkowa

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazis...

Odsłon: 136

30 min
5
Ciasta Ciasto karmelowo czekoladowe

Składniki Spód: 150 g mąki 100 g masła 20 g cukru 10 g kakao 1 jajko małe pół...

Odsłon: 86

30 min
1
Przekąski Tost z sardynkami

Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Zapraszam na zdrowe i pyszne jedz...

Odsłon: 130

15 min
5
Desery Bajaderki orzechowe

Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się ni...

Odsłon: 289

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Ziołomiody. Na wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami

Ziołomiód łączy w sobie właściwości miodu i ziół podawanych pszczołom jako pożywka. Stanowi on nie tylko istny nutraceutyk, ale również bardzo ciek...

1
Ewa gotuje Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprosiła nas na wyjątkowy, jesienny obiad. Wbrew pozorom, aby przygotować imponującą ucztę wcale nie potrzeba wymyślnych i trudno do...

3
Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

4
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4