Shiitake, nazywany jest również twardnikiem japońskim, czy twardziakiem jadalnym. Rośnie na pniach martwych drzew liściastych, ma brązowy kolor i podkręcony kapelusz, którego wielkość może dochodzić nawet do 20 cm. Należy do pięciu najczęściej uprawianych grzybów na świecie.
Twardziak jadalny jest znany w Azji Wschodniej od ponad 2000 lat. Na tych terenach, a także w Japonii czy na Półwyspie Indochińskim można spotkać go rosnącego dziko. Jest także uprawiany w szklarniach lub na otwartych terenach. Jeszcze dwie dekady temu grzyb ten stanowił ekskluzywny towar. Wszystko zmieniło się za sprawą Stanów Zjednoczonych, gdzie zaczęto uprawiać tę roślinę na masową skalę. Obecnie grzybki shiitake stanowią około 25% światowej produkcji grzybów.
"Eliksir życia"
Shiitake nazywane są „eliksirem życia", wszystko za sprawą cennych wartości odżywczych. Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B, żelaza, białka i kwasów tłuszczowych, twardnika japońskiego do swojej codziennej diety powinni wprowadzić weganie i wegetarianie. W 100 g tej cennej rośliny znajdziemy, aż 1,7 mg żelaza, 9,6 gramów białka i 163 µg kwasu foliowego - czyli wszystkich niezbędnych składników i minerałów, które pomagają zapobiegać anemii, jaka często pojawia się u osób niejedzących mięsa.
Warto wspomnieć, że grzyb ten jest doskonały również dla tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność np. po przebytej infekcji lub antybiotykoterapii. Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie na Florydzie, u osób, które przez miesiąc każdego dnia spożywały ten rodzaj grzybów, analiza krwi potwierdziła wyższy poziom odporności, niż w grupie nieprzyjmującej tego suplementu.
Twardziak jadalny wykazuje także właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w organizmie. Zbawiennie wpływa również na układ nerwowy - zawarta w nim niacyna uspokaja i ułatwia zasypianie.
Największą zaletą tych grzybów jest fakt, że potrafią walczyć z niektórymi nowotworami. Badania prowadzone od lat 60. w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że lentinan - związek zawarty w shiitake wykazuje działanie przeciwrakowe.
Jak wprowadzić do diety?
Grzyby shiitake można jeść na surowo, ugotowane lub w postaci sproszkowanej. W zależności od sposobu przygotowania smakują zupełnie inaczej. Możecie sporządzić z ich użyciem wiele ciekawych potraw. Jesteście ciekawi jakich? Zobaczcie kilka przepisów naszych użytkowników.
3. Zupa rybna z grzybami shiitake
Zobacz przepisZupa rybna z grzybami shiitake/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie