Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienne polaczenie grzybów shiitake smazonych z czerwonymi pomaranczami i serwowanych na szpinaku i imbirowym ryzu basmati. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 348
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1471
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 624
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 348
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1471
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 624
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Składniki
Wyskrobac skórke z organicznej pomaranczy i wycisnac z niej sok. Pokroic w drobna kostke szalotke, imbir i chili, przepolowic czosnek. Wyczyscic grzyby wilgotna szmatka i usunac lodygi.
Rozgrzac olej slonecznikowy na patelni i podsmazyc grzyby. Dodac czosnek, chili, imbir i szalotki i wymieszac z grzybami. Zmniejszyc ogien o polowe, dodac skórke pomaranczy, sok pomaranczowy i wode. Mozna takze dodac polówki pomaranczy dla aromatu. Nastepnie dodac sos ostrygowy, czerwony ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko dusic na srednim ogniu przez 5 do 6 minut, ewentualnie dolac troche wody. Doprawić sokiem z limonki i cukrem.
Zagotowac ryz basmati z podwójna ilościa wody i szczypta soli. Pokroic imbir i szalotki i dodac do ryzu. Zmniejszyc temperature do minimum, przykryc garnek i gotowac przez około 15 minut. Szpinak dokladnie umyc i usunac grubsze lodygi. Podgrzac oliwe lub olej słonecznikowy w woku lub wysokiej patelni, wlozyc liscie szpinaku i podgrzewac, az sie zapadna. Wtedy dodac kolejna porcję szpinaku i powtarzac proces, az caly szpinak zostanie zuzyty. Doprawic szpinak sola, cukrem i odrobina gałki muszkatolowej. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek.
Ulozyc ryz na talerzu i umiescic na nim szpinak i grzyby shiitake. Skropic wszystko odrobina plynu ze smazonych grzybów.