Idealne drugie śniadanie dla dziecka, czyli co zapakować do szkolnego plecaka?

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta u dzieci i młodzieży jest niezwykle ważna dla ich prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego jak i intelektualnego. Dobrej jakości produkty i prawidłowo skomponowane posiłki spożywane co 3-4 godziny to zasady, które dotyczą nie tylko dorosłych, ale również dzieci.

Fot. materiały prasowe

Podstawowe zasady komponowania menu dla dzieci i młodzieży

Według Instytutu Żywności i Żywienia całodzienne menu dla dzieci i młodzieży powinno dostarczać
w zależności od wieku, masy ciała i wykonywanej aktywności fizycznej 1400 - 4000 kcal dziennie. Dieta dziecka niewiele różni się od tej dla dorosłych. Jednak, by zachęcić do jedzenia zdrowych dań, warto by były one kolorowe i ładnie podane. W wieku 4-18 lat można jeść właściwie wszystko, co zdrowe i zalecane również dla dorosłych.
Różnice występują jedynie w ilości oraz odpowiednim rozkładzie makroskładników, takich jak białko, węglowodany i tłuszcze oraz zawartość witamin i składników mineralnych w poszczególnych posiłkach.
W diecie dzieci i młodzieży białko powinno stanowić 12-15%, tłuszcze 30% a węglowodany 55-58%.
- Źle skomponowane posiłki oraz mała aktywność fizyczna w wieku szkolnym mogą doprowadzić
do poważnych chorób w dorosłym życiu. Nadwaga i otyłość to pierwszy krok do pojawienia się cukrzycy, chorób układu krążenia, czy nowotworów. Dlatego dobre nawyki żywieniowe warto kształtować już
od najmłodszych lat. Zadbajmy o to, by posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jak również o to,
by dzieci regularnie chodziły na lekcje w-f'u - mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Zdrowe przekąski, czyli co zapakować dziecku do szkoły?

Przygotowując każdy posiłek dla naszych pociech powinniśmy pamiętać o ograniczeniu cukru i tłuszczów zwierzęcych, które nie przynoszą żadnych korzyści dla organizmu. Podstawą diety dzieci i młodzieży powinny być warzywa i owoce oraz dobrej jakości białko. Pamiętajmy również o dostarczaniu odpowiedniej ilości błonnika: chleb razowy, brązowy ryż, gruboziarniste kasze i pełnoziarnisty makaron. W posiłkach powinny również znaleźć się ryby i chude gatunki mięs, a także mleko i jego przetwory.
Dietetyk podpowiada również co smacznego i zdrowego można zapakować dziecku do plecaka:

- Dobrą propozycją posiłku dla dziecka do szkoły jest kanapka z pełnoziarnistego pieczywa

z dużą ilością warzyw oraz będącym źródłem białka np. chudym mięsem lub nabiałem.
W ramach przekąski, przy dużej liczbie zajęć polecam również dodatkowo garść orzechów
i świeże lub suszone owoce oraz jogurt naturalny. Możemy też zapakować domowe, pełnoziarniste muffiny lub tzw. „kulki mocy" z nasion, orzechów i suszonych owoców, na które w internecie znajdziemy wiele zdrowych przepisów. Dobrze sprawdzają się również banany i marchewki, które dzieci lubią za ich słodki smak a są przy tym zdrowe i sycą na dłużej. Ciekawym rozwiązaniem będą również owocowe lub owocowo-warzywne gęste koktajle i smoothie, które przechowujemy w kubkach termicznych lub innych, szczelnych, wielorazowych opakowaniach. Natomiast młodzież prócz kanapek na pewno chętnie zabierze pudełko, czyli tzw. lunch box z sałatką na bazie pełnoziarnistego makaronu, kaszy lub brązowego ryżu z warzywami
i indykiem lub soczewicą. - podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 321

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 115

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 173

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 600

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4