Indyjska etykieta kulinarna

Interesujące jest nie tylko to, co jedzą Hindusi, ale również sposób spożywania przez nich posiłków, dlatego warto przyjrzeć się temu bliżej.

Fot. 123RF/Picsel

Podstawą indyjskiej diety jest porządne i zdrowe śniadanie, czyli naashta. To właśnie temu posiłkowi najczęściej towarzyszy filiżanka kawy, bądź herbaty. Kolacja natomiast to okazja do pogaduszek przy herbacie i przekąskach.

Głównym posiłkiem w całych Indiach jest obiad. Tradycyjnie zasiada się do niego na podłodze, niskich pufach lub poduszkach. Posiłki powinno spożywać się prawą dłonią lub przy pomocy przaśnego pieczywa.

Hindusi przywiązują ogromną wagę do zmysłowości jedzenia. I tak smakowaniu oraz wąchaniu potraw, towarzyszy dotykanie. Używanie akurat prawej dłoni to echo prawideł związanych z higieną. Lewa dłoń używana jest do mycia i jako taka uznawana jest za nieczystą.

 

Tradycyjny sposób spożywania posiłków jednak coraz częściej przegrywa z wpływami świata zachodniego. W wyższych sferach powszechnie używane są łyżki lub widelce, aczkolwiek nadal nie używa się noży.

Podczas tradycyjnych posiłków czekamy aż rozpocznie osoba najstarsza lub pełniąca rolę gospodarza. By móc odejść od stołu, należy również poczekać na gospodarza. Przed posiłkiem myjemy dłonie, pamiętając, że długie paznokcie są uważane za niehigieniczne. Przy stole siedzimy wyprostowani, ze skrzyżowanymi nogami.

Jedzenie uznawane jest za święte, dlatego zjadamy pełne porcje, w średnim tempie. Powolne spożywanie może oznaczać, że coś nam nie smakuje, podobnie jak prośby o sól czy pieprz. Łapczywość natomiast odbierana jest jako niegrzeczność.

 

Powszechną metodą prezentowania różnych potraw jest thali, czyli podawanie kilku dań na jednym talerzu. Do takiego zestawu serwuje się dip raita, a także przaśny chleb - płaskie placki naan, wypiekane w głębokim piecu - tandorze. Na południu Indii można dostać posiłek na szerokim liściu bananowca, który ogrzany pożywieniem oddaje swój aromat. Zwyczajowo - wykorzystany liść dawano zwierzętom.

 

By nie urazić naszych gospodarzy, nie należy prosić o wołowinę czy wieprzowinę. Większość mieszkańców Indii to hindusi lub muzułmanie, który wykluczyli ze swej diety to mięso ze względów religijnych. Natomiast śmiało można prosić o drób czy baraninę. Chyba że restauracja, do której właśnie wchodzimy, serwuje wyłącznie potrawy wegetariańskie, co zazwyczaj jest wyraźnie oznaczone.

 

Podobnie sprawa ma się z alkoholem, wiele restauracji nie ma napojów wyskokowych w swoich menu, bowiem w Indiach zwyczajowo nie popija się posiłków np. winem. Warto więc, zamiast prosić o kieliszek białego wytrawnego, spróbować chłodzącego koktajlu z mango, czyli lassi.

 

W indyjskim towarzystwie należy pamiętać o jutha. Wedle tego przekonania nie częstuje się innych osób potrawami, które miały pośredni lub bezpośredni kontakt z naszymi ustami. Nie wypada również dotykać potraw znajdujących się na talerzach innych osób.

 

Gdy już zdarzy nam się jadać u hindusów, warto uważnie obserwować naszych gospodarzy, a w razie potrzeby pytać. Taki posiłek będzie nie tylko okazją do smakowania nowych potraw, ale także do poznawania nowej kultury.

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe gofry

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...

Odsłon: 125

60 min
2
Desery Podstawowy przepis na naleśniki

Dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na puszyste, pyszne naleśniki. Nal...

Odsłon: 9796

15 min
18
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 562

15 min
8
Przekąski Stworki Potworki

Ulubione danie małych i dużych dzieci, podane w frytkami oraz surówką, skus...

Odsłon: 5755

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25