Jajka 130 prostych przepisów
Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj.
REKLAMA
Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy.
Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od najprostszych do bardziej skomplikowanych. Są wśród nich zarówno tradycyjne dania kuchni brytyjskiej, francuskiej, włoskiej jak i innych kuchni europejskich.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od najprostszych do bardziej skomplikowanych. Są wśród nich zarówno tradycyjne dania kuchni brytyjskiej, francuskiej, włoskiej jak i innych kuchni europejskich.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 69
0
Dodatki
Hummus z soczewicy
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
- Impreza
- Grill
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 34
1
Zupy
Wiosenna zupa jarzynowa z lubczykiem
Smaczna i delikatna zupa
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
Odsłon: 177
10
Przetwory
Polskie kapary z mniszka
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Dla zdrowia
Odsłon: 235
7
Dania główne
Faszerowane udka kapustą oraz pieczarkami
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
Odsłon: 804
4
REKLAMA