Dania jednogarnkowe

Tort jest rodzajem ciasta przekładanego kremem, masą lub bitą śmietaną. Krojenie ciasta – niby prosta sprawa, a jednak potrafi sprawić wiele kłopotów. Trójkąty czy paski, kawałki cienkie czy grube, a może warto spróbować trendu z TikToka? Przekonaj się, jak prawidłowo podzielić ciasto.

Fot. 123RF/Picsel

Zaszczytna rola

Pierwszy kawałek ciasta dostaje solenizant lub gość honorowy, następne kawałki są dla kobiet, a na końcu dla mężczyzn. Kto powinien kroić tort? Nie ma reguły, która by o tym wspominała. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku tortu weselnego. Pan młody kroi kawałek ciasta dla małżonki, w drugiej kolejności panna młoda kroi tort dla męża. Wspólne krojenie ciasta i jedzenie go to tradycja, która symbolizuje zgodę i słodkie życie.

Nietypowe kawałki

Goście oczekują równych kawałków ciasta. Ciasto często potrafi się zapadać, kruszyć, a nawet zostać zgniecione podczas nakładania na talerz. To, czy pójdziesz w kawałki trójkątne lub paski zależy od wielkości tortu. Tort do 12 porcji możesz podzielić na trójkąty. Jeśli średnica tortu jest jednak większa i wypiek musi być podzielony na 16 porcji, zastosuj następujący trik. Przy torcie o średnicy od 25 cm wykrój w połowie tortu mniejsze koło i porcjuj ciasto po zewnętrznym okręgu, a następnie przejdź do porcjowania środka. Ciasto możesz też przekroić na pół, ukroić duży plaster ciasta, a następnie podzielić go na wiele małych. Kawałki wypieku w kształcie pasków sprawdzą się też przy słodkościach w kształcie prostokąta.

Reklama

 

Tort „na później"

Cały tort zjesz z bliskimi tego samego dnia czy chcesz zostawić pewną część na drugi dzień? W tym przypadku krojenie tortu w trójkąty jest nieprawidłowe. Tort porcjowany w taki sposób sprawi, że ciasto straci wilgoć w środku i szybko wyschnie. Pokrój środek tortu w paski, które wytniesz, a powstałe połówki tortu zsuń ciastem do siebie i włóż do lodówki. Podstawą idealnych kawałków jest ostry nóż, bez ząbków i gorąca woda, w której będziesz moczył nóż po każdym kawałku. Sporym zainteresowaniem cieszą się łopatki i specjalne noże do krojenia ciasta. Są one całkowicie bezpieczne nawet dla dzieci! Elastyczną łopatkę wbij w tort, następnie lekko ściśnij uchwyt i delikatnie przenieś kawałek ciasta na talerz. Wyposaż też swoją kuchnię w nóż strunowy do cięcia biszkopta. Ułatwi to pracę i podzieli ciasto na idealne kawałki.

Trend z TikToka

Jeśli planujesz imprezę ze znajomymi, a punktem wieczoru jest tort - zaproponuj bliskim kreatywne rozwiązanie! Okazuje się, że tort można pokroić ... kieliszkami do wina! Eliminuje to problem rozwalających się kawałków i brudnego noża. Trend stał się hitem na TikToku.
Polega na odwróceniu kieliszka nóżką do góry i wkręcania rantem czaszy w głąb tortu. Goście po kolei kroją brzegi ciasta i podziwiają przez szkło apetyczne warstwy ciasta. Promocje na kieliszki znajdziesz w sklepie Duka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

0
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1