Jak efektownie pokroić tort?

Tort jest rodzajem ciasta przekładanego kremem, masą lub bitą śmietaną. Krojenie ciasta – niby prosta sprawa, a jednak potrafi sprawić wiele kłopotów. Trójkąty czy paski, kawałki cienkie czy grube, a może warto spróbować trendu z TikToka? Przekonaj się, jak prawidłowo podzielić ciasto.

Fot. 123RF/Picsel

Zaszczytna rola

Pierwszy kawałek ciasta dostaje solenizant lub gość honorowy, następne kawałki są dla kobiet, a na końcu dla mężczyzn. Kto powinien kroić tort? Nie ma reguły, która by o tym wspominała. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku tortu weselnego. Pan młody kroi kawałek ciasta dla małżonki, w drugiej kolejności panna młoda kroi tort dla męża. Wspólne krojenie ciasta i jedzenie go to tradycja, która symbolizuje zgodę i słodkie życie.

Nietypowe kawałki

Goście oczekują równych kawałków ciasta. Ciasto często potrafi się zapadać, kruszyć, a nawet zostać zgniecione podczas nakładania na talerz. To, czy pójdziesz w kawałki trójkątne lub paski zależy od wielkości tortu. Tort do 12 porcji możesz podzielić na trójkąty. Jeśli średnica tortu jest jednak większa i wypiek musi być podzielony na 16 porcji, zastosuj następujący trik. Przy torcie o średnicy od 25 cm wykrój w połowie tortu mniejsze koło i porcjuj ciasto po zewnętrznym okręgu, a następnie przejdź do porcjowania środka. Ciasto możesz też przekroić na pół, ukroić duży plaster ciasta, a następnie podzielić go na wiele małych. Kawałki wypieku w kształcie pasków sprawdzą się też przy słodkościach w kształcie prostokąta.

Reklama

 

Tort „na później"

Cały tort zjesz z bliskimi tego samego dnia czy chcesz zostawić pewną część na drugi dzień? W tym przypadku krojenie tortu w trójkąty jest nieprawidłowe. Tort porcjowany w taki sposób sprawi, że ciasto straci wilgoć w środku i szybko wyschnie. Pokrój środek tortu w paski, które wytniesz, a powstałe połówki tortu zsuń ciastem do siebie i włóż do lodówki. Podstawą idealnych kawałków jest ostry nóż, bez ząbków i gorąca woda, w której będziesz moczył nóż po każdym kawałku. Sporym zainteresowaniem cieszą się łopatki i specjalne noże do krojenia ciasta. Są one całkowicie bezpieczne nawet dla dzieci! Elastyczną łopatkę wbij w tort, następnie lekko ściśnij uchwyt i delikatnie przenieś kawałek ciasta na talerz. Wyposaż też swoją kuchnię w nóż strunowy do cięcia biszkopta. Ułatwi to pracę i podzieli ciasto na idealne kawałki.

Trend z TikToka

Jeśli planujesz imprezę ze znajomymi, a punktem wieczoru jest tort - zaproponuj bliskim kreatywne rozwiązanie! Okazuje się, że tort można pokroić ... kieliszkami do wina! Eliminuje to problem rozwalających się kawałków i brudnego noża. Trend stał się hitem na TikToku.
Polega na odwróceniu kieliszka nóżką do góry i wkręcania rantem czaszy w głąb tortu. Goście po kolei kroją brzegi ciasta i podziwiają przez szkło apetyczne warstwy ciasta. Promocje na kieliszki znajdziesz w sklepie Duka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Panierowany, smażony oscypek

Panierowany i smażony oscypek to moja ulubiona przekąska. Jak tylko mam oscyp...

Odsłon: 230

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Przygotuj się na walkę z jesiennymi infekcjami. Domowe lekarstwa z cebuli na kilka sposób

Dawniej, gdy leki nie były łatwodostępne i zróżnicowane, Polacy wzmacniali organizm naturalnymi specyfikami. Nasze babcie - na przeziębienia i infe...

2
Informacje Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłam. Oto przepis na caponatę

Choć gulasz kojarzy się przede wszystkim z wieprzowiną lub wołowiną, warto czasem zastąpić mięso warzywem. Sycylijskie danie jest najlepszym przykł...

1