Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W tym roku udało ci się usmażyć całą górę pysznych pączków? Jeśli tak, teraz na całą twoją rodzinę czeka prawdziwa uczta! Często pojawia się jednak jeden problem, przez który często rezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu. A jest nim nieprzyjemny zapach. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Jak pozbyć się zapachu smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek to dzień, kiedy do woli zajadamy się pączkami. Najlepsze są oczywiście te zrobione w domu. Niestety, smażenie pączków wiążę się z zapachem tłuszczu w naszej kuchni, który może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Warto więc znać kilka prostych i skutecznych sposobów, dzięki którym szybko pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Domowe sposoby na pozbycie się zapachu tłuszczu 

Wiele osób rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ obawia się, że później trudno będzie pozbyć się zapachu smażenia. Jeśli w tym roku planujesz smażyć pączki, oponki lub faworki, warto zawczasu pamiętać o tym, by otworzyć okno. Możesz nawet pokusić się o zrobienie przeciągu, nie zapomnij również, aby włączyć okap, który wchłonie część zapachu. 

Prostym sposobem stosowanym przez gospodynie na pozbycie się niechcianej woni, jest również zagotowanie wrzątku wraz ze szklanką octu. Taka mieszanka pomoże wchłonąć niechciane zapachy. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które odstrasza zapach octu, możesz do przygotowanej mikstury wlać kilka kropel olejku eterycznego, świetnie sprawdzi się ten z cytryny, lawendy, mięty czy eukaliptusa. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, wystarczy, że do gotującej się wody wsypiesz kilka jej łyżek. 

Innym sposobem na pozbycie się zapachu smażenia jest przygotowanie mieszkanki z kawy i sody oczyszczonej, którą możesz przesypać do miseczek i rozstawić w kuchni. W ten sposób powstanie naturalny pochłaniacz brzydkich zapachów.

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków?

Świetnym sposobem na pozbycie się zapachu po smażeniu pączków, będzie przygotowanie ziołowej mikstury, która dodatkowo sprawi, że twoja kuchnia będzie pięknie pachnieć. Do garnka wrzuć kilka torebek mięty lub sporą garść jej świeżych liści, łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz  łyżeczkę majeranku. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż mikstura zacznie wrzeć. 

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa prosta

Szybka sałatka z warzyw z rosołu i ziemniaków w mundurkach, czyli taka skróco...

Odsłon: 820

15 min
5
Desery Kruche ciasteczka budyniowe

Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w pr...

Odsłon: 372

15 min
9
Desery Dubajskie brownie

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...

Odsłon: 607

60 min
8
Pieczywo Bułeczki mleczne

Dzisiaj polecam bułeczki mleczne przepis pochodzi z thermomix Cookidoo. Buł...

Odsłon: 85

>60 min
3