Najlepsze przepisy na cukinię

W tym roku udało ci się usmażyć całą górę pysznych pączków? Jeśli tak, teraz na całą twoją rodzinę czeka prawdziwa uczta! Często pojawia się jednak jeden problem, przez który często rezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu. A jest nim nieprzyjemny zapach. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Jak pozbyć się zapachu smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek to dzień, kiedy do woli zajadamy się pączkami. Najlepsze są oczywiście te zrobione w domu. Niestety, smażenie pączków wiążę się z zapachem tłuszczu w naszej kuchni, który może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Warto więc znać kilka prostych i skutecznych sposobów, dzięki którym szybko pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Domowe sposoby na pozbycie się zapachu tłuszczu 

Wiele osób rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ obawia się, że później trudno będzie pozbyć się zapachu smażenia. Jeśli w tym roku planujesz smażyć pączki, oponki lub faworki, warto zawczasu pamiętać o tym, by otworzyć okno. Możesz nawet pokusić się o zrobienie przeciągu, nie zapomnij również, aby włączyć okap, który wchłonie część zapachu. 

Prostym sposobem stosowanym przez gospodynie na pozbycie się niechcianej woni, jest również zagotowanie wrzątku wraz ze szklanką octu. Taka mieszanka pomoże wchłonąć niechciane zapachy. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które odstrasza zapach octu, możesz do przygotowanej mikstury wlać kilka kropel olejku eterycznego, świetnie sprawdzi się ten z cytryny, lawendy, mięty czy eukaliptusa. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, wystarczy, że do gotującej się wody wsypiesz kilka jej łyżek. 

Innym sposobem na pozbycie się zapachu smażenia jest przygotowanie mieszkanki z kawy i sody oczyszczonej, którą możesz przesypać do miseczek i rozstawić w kuchni. W ten sposób powstanie naturalny pochłaniacz brzydkich zapachów.

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków?

Świetnym sposobem na pozbycie się zapachu po smażeniu pączków, będzie przygotowanie ziołowej mikstury, która dodatkowo sprawi, że twoja kuchnia będzie pięknie pachnieć. Do garnka wrzuć kilka torebek mięty lub sporą garść jej świeżych liści, łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz  łyżeczkę majeranku. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż mikstura zacznie wrzeć. 

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Proste ciasto ze śliwkami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste, a mimo to pyszne i aromatycz...

Odsłon: 35885

15 min
101
Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4772

30 min
7
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 29049

15 min
28
60 min
6
>60 min
27