Najlepsze przepisy na ogórki

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków? Poznaj babcine sposoby

W tym roku udało ci się usmażyć całą górę pysznych pączków? Jeśli tak, teraz na całą twoją rodzinę czeka prawdziwa uczta! Często pojawia się jednak jeden problem, przez który często rezygnujemy ze smażenia na głębokim tłuszczu. A jest nim nieprzyjemny zapach. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Jak pozbyć się zapachu smażenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek to dzień, kiedy do woli zajadamy się pączkami. Najlepsze są oczywiście te zrobione w domu. Niestety, smażenie pączków wiążę się z zapachem tłuszczu w naszej kuchni, który może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Warto więc znać kilka prostych i skutecznych sposobów, dzięki którym szybko pozbędziesz się nieprzyjemnej woni. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków.

Domowe sposoby na pozbycie się zapachu tłuszczu 

Wiele osób rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ obawia się, że później trudno będzie pozbyć się zapachu smażenia. Jeśli w tym roku planujesz smażyć pączki, oponki lub faworki, warto zawczasu pamiętać o tym, by otworzyć okno. Możesz nawet pokusić się o zrobienie przeciągu, nie zapomnij również, aby włączyć okap, który wchłonie część zapachu. 

Prostym sposobem stosowanym przez gospodynie na pozbycie się niechcianej woni, jest również zagotowanie wrzątku wraz ze szklanką octu. Taka mieszanka pomoże wchłonąć niechciane zapachy. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które odstrasza zapach octu, możesz do przygotowanej mikstury wlać kilka kropel olejku eterycznego, świetnie sprawdzi się ten z cytryny, lawendy, mięty czy eukaliptusa. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, wystarczy, że do gotującej się wody wsypiesz kilka jej łyżek. 

Innym sposobem na pozbycie się zapachu smażenia jest przygotowanie mieszkanki z kawy i sody oczyszczonej, którą możesz przesypać do miseczek i rozstawić w kuchni. W ten sposób powstanie naturalny pochłaniacz brzydkich zapachów.

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków?

Świetnym sposobem na pozbycie się zapachu po smażeniu pączków, będzie przygotowanie ziołowej mikstury, która dodatkowo sprawi, że twoja kuchnia będzie pięknie pachnieć. Do garnka wrzuć kilka torebek mięty lub sporą garść jej świeżych liści, łyżeczkę goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz  łyżeczkę majeranku. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż mikstura zacznie wrzeć. 

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 113

60 min
1
Zupy Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to pyszna i sycąca propozycja na obiad, idealna na...

Odsłon: 41

60 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 471

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26