Fot. 123RF/Picsel
Zupy krem
W zupie krem można przemycić bardzo dużo warzyw. Dzięki temu, że produkty są zmiksowane, dziecko nie wyczuwa kawałków warzyw i mniej się zniechęca.
Warzywne frytki
Pokrój wybrane warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, batat, buraka, cukinię, w słupki, posyp solą i polej odrobiną oliwy i piecz ok. 25 minut w 220 stopniach.
Soki
Możesz przygotować zarówno soki owocowe, jak i warzywne lub połączyć warzywa z owocami, np. jabłko z burakiem czy marchewką. Do przygotowania domowych soków przyda Ci się wyciskarka wolnoobrotowa (do kupienia np. w RTV EURO AGD).
Koktajle
Zamiast soków możesz przygotować zdrowe koktajle. Wystarczy zmiksować wybrane owoce i warzywa z wodą, sokiem lub mlekiem i zamaskować nielubiane smaki.
Sorbety
Jest to doskonała opcja na przemycenie witamin dla wielbicieli lodów. Wystarczy zblendować mrożone owoce ze świeżymi na jednolitą masę, przełożyć ją np. do foremek na lody lub do pojemnika i zamrozić.
Kolorowe kanapki
Możesz pokroić warzywa w różne kształty i przygotować kolorowe kanapki. Dziecko chętniej zje kanapkę, na której pojawi się kot z nosem z rzodkiewki, wąsami ze szczypiorku i oczami z ogórka niż z tymi samymi warzywami, ale pokrojonymi zwyczajnie.
Makaron z warzyw
Najbardziej popularny jest makaron z cukinii czy marchewki, ale możesz go również przygotować z buraka czy pietruszki.
Sosy do makaronu
Nawet jeśli Twoje dziecko nie polubi makaronu z warzyw, to możesz spróbować przemycić warzywa w sosie do zwykłego makaronu. Wypróbuj klasyczny sos pomidorowy, brokułowo-serowy czy z dodatkiem soczewicy.
Jogurty owocowe
Najlepiej zrobione z jogurtu naturalnego zblendowanego z wybranymi owocami. Kupne jogurty, nawet te stworzone z myślą o dzieciach, posiadają bardzo duże ilości dodanego cukru.
Sok zamrożony w pojemnikach na kostki lodu
Tak zamrożony sok można dodawać do wody, tworząc różne kompozycje smakowe. Kolorowe kostki zaciekawią dzieci, a tym samym nakłonią je do picia.