Ze względu na bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych warzywa i owoce powinny stanowić nie mniej niż połowę codziennego jadłospisu. Niestety dzieci często niechętnie po nie sięgają. Co zatem zrobić, by dziecko chętnie jadło warzywa i owoce? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przemycenie ich do diety malucha.

Fot. 123RF/Picsel

Zupy krem

W zupie krem można przemycić bardzo dużo warzyw. Dzięki temu, że produkty są zmiksowane, dziecko nie wyczuwa kawałków warzyw i mniej się zniechęca.

Warzywne frytki

Pokrój wybrane warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, batat, buraka, cukinię, w słupki, posyp solą i polej odrobiną oliwy i piecz ok. 25 minut w 220 stopniach.

Soki

Możesz przygotować zarówno soki owocowe, jak i warzywne lub połączyć warzywa z owocami, np. jabłko z burakiem czy marchewką. Do przygotowania domowych soków przyda Ci się wyciskarka wolnoobrotowa (do kupienia np. w RTV EURO AGD).

Koktajle

Zamiast soków możesz przygotować zdrowe koktajle. Wystarczy zmiksować wybrane owoce i warzywa z wodą, sokiem lub mlekiem i zamaskować nielubiane smaki.

Sorbety

Jest to doskonała opcja na przemycenie witamin dla wielbicieli lodów. Wystarczy zblendować mrożone owoce ze świeżymi na jednolitą masę, przełożyć ją np. do foremek na lody lub do pojemnika i zamrozić.


Reklama

 

Kolorowe kanapki

Możesz pokroić warzywa w różne kształty i przygotować kolorowe kanapki. Dziecko chętniej zje kanapkę, na której pojawi się kot z nosem z rzodkiewki, wąsami ze szczypiorku i oczami z ogórka niż z tymi samymi warzywami, ale pokrojonymi zwyczajnie.

Makaron z warzyw

Najbardziej popularny jest makaron z cukinii czy marchewki, ale możesz go również przygotować z buraka czy pietruszki.

Sosy do makaronu

Nawet jeśli Twoje dziecko nie polubi makaronu z warzyw, to możesz spróbować przemycić warzywa w sosie do zwykłego makaronu. Wypróbuj klasyczny sos pomidorowy, brokułowo-serowy czy z dodatkiem soczewicy.

Jogurty owocowe

Najlepiej zrobione z jogurtu naturalnego zblendowanego z wybranymi owocami. Kupne jogurty, nawet te stworzone z myślą o dzieciach, posiadają bardzo duże ilości dodanego cukru.

Sok zamrożony w pojemnikach na kostki lodu

Tak zamrożony sok można dodawać do wody, tworząc różne kompozycje smakowe. Kolorowe kostki zaciekawią dzieci, a tym samym nakłonią je do picia.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8492

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14074

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1001

30 min
5