Konkurs: sałatki i surówki

Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wynika z przekonania, że nie da się usunąć jego charakterystycznej w smaku goryczy. Niesłusznie. Zobaczcie, jak łatwo to zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Zaskakujące fakty o bakłażanie

Bakłażan, mimo że przez wielu z nas uważany jest za warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Oprócz najpopularniejszej odmiany w ciemnofioletowym kolorze można spotkać jeszcze bakłażany zielone, czerwone, czarne czy nawet wielobarwne.

Psianka podłużna czy gruszka miłości, bo takim mianem również określa się bakłażana, przywędrowała do Europy za sprawą Maurów, przemieszczających się z Indii. W Polsce bakłażanów używano do celów kulinarnych już od XIX wieku. Wcześniej uprawiano je jako roślinę ozdobą. 

Jak wybrać i przechowywać oberżynę?

Dojrzały i gotowy do spożycia bakłażan powinien mieć lśniącą skórkę w jednolitym, ciemnofioletowym kolorze. Jeśli zauważysz na niej (lub na ogonku i liściach) jakiekolwiek przebarwienia lub plamki, najprawdopodobniej miąższ owocu jest przejrzały.

Świeży bakłażan, po naciśnięciu na niego lekko palcem, nie powinien mieć wgniecenia, skórka powinna odskoczyć na miejsce.

Gruszka miłości jest niezwykle podatna na temperaturę. Za wysoka lub zbyt niska sprawia, że o wiele szybciej się psuje. Optymalnym miejscem do przechowywania bakłażana jest szuflada w lodówce, specjalnie wyznaczona do trzymania warzyw i owoców. 

Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?

Chcąc przygotować danie z bakłażanem w roli głównej, musimy pozbyć się jego charakterystycznej goryczki. Można to zrobić na dwa sposoby. 

Pierwszą propozycją jest pokrojenie go na grubsze plastry i osolenie każdego z nich. Dzięki soli, po kilkunastu minutach z bakłażana ujdzie woda wraz z goryczą. Chcąc poddać owoc dalszej obróbce, należy go dokładnie osuszyć.

Drugim sposobem jest wrzucenie plastrów bakłażana do osolonej wody na kilka minut. Taki zabieg również sprawi, że gorycz nie będzie wyczuwalna.

Zobacz także:

Jak jeść rzodkiewkę? Odkryj właściwości królowej nowalijek >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Ketchup z cukinii

Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...

Odsłon: 41

>60 min
0
30 min
3
Napoje Podpiwek kujawski

W smaku lekko kawowy napój z goryczką

Odsłon: 1277

15 min
27
Dania główne Dietetyczne placki z cukinii

Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...

Odsłon: 426

30 min
0
Desery Fale Dunaju

Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju

Odsłon: 146

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chlebek lodowy – wakacyjny hit z Tik-Toka. Ma tylko dwa składniki

Chyba każdy z nas marzył w dzieciństwie, aby zamiast kanapek jeść lody na śniadanie. Teraz dziecięca fantazja może się spełnić za sprawą chlebka lo...

0
Informacje Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Zastanawiasz się, co zrobić ze starego pieczywa? Na pewno go nie wyrzucaj! Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolacj...

1
Wideo Gołąbki z botwinką

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. W końcu to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne gołąbki, ale w nieco inn...

0
Wideo Gazpacho truskawkowo-arbuzowe

Tradycyjne gazpacho to chłodnik pochodzący ze słonecznej Hiszpanii i zrobiony ze świeżych, zmiksowanych warzyw. Odkryj przepis na jego owocową, jes...

0