Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wynika z przekonania, że nie da się usunąć jego charakterystycznej w smaku goryczy. Niesłusznie. Zobaczcie, jak łatwo to zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Zaskakujące fakty o bakłażanie

Bakłażan, mimo że przez wielu z nas uważany jest za warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Oprócz najpopularniejszej odmiany w ciemnofioletowym kolorze można spotkać jeszcze bakłażany zielone, czerwone, czarne czy nawet wielobarwne.

Psianka podłużna czy gruszka miłości, bo takim mianem również określa się bakłażana, przywędrowała do Europy za sprawą Maurów, przemieszczających się z Indii. W Polsce bakłażanów używano do celów kulinarnych już od XIX wieku. Wcześniej uprawiano je jako roślinę ozdobą. 

Jak wybrać i przechowywać oberżynę?

Dojrzały i gotowy do spożycia bakłażan powinien mieć lśniącą skórkę w jednolitym, ciemnofioletowym kolorze. Jeśli zauważysz na niej (lub na ogonku i liściach) jakiekolwiek przebarwienia lub plamki, najprawdopodobniej miąższ owocu jest przejrzały.

Świeży bakłażan, po naciśnięciu na niego lekko palcem, nie powinien mieć wgniecenia, skórka powinna odskoczyć na miejsce.

Gruszka miłości jest niezwykle podatna na temperaturę. Za wysoka lub zbyt niska sprawia, że o wiele szybciej się psuje. Optymalnym miejscem do przechowywania bakłażana jest szuflada w lodówce, specjalnie wyznaczona do trzymania warzyw i owoców. 

Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?

Chcąc przygotować danie z bakłażanem w roli głównej, musimy pozbyć się jego charakterystycznej goryczki. Można to zrobić na dwa sposoby. 

Pierwszą propozycją jest pokrojenie go na grubsze plastry i osolenie każdego z nich. Dzięki soli, po kilkunastu minutach z bakłażana ujdzie woda wraz z goryczą. Chcąc poddać owoc dalszej obróbce, należy go dokładnie osuszyć.

Drugim sposobem jest wrzucenie plastrów bakłażana do osolonej wody na kilka minut. Taki zabieg również sprawi, że gorycz nie będzie wyczuwalna.

Zobacz także:

Jak jeść rzodkiewkę? Odkryj właściwości królowej nowalijek >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2