Najlepsze przepisy na ogórki

Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wynika z przekonania, że nie da się usunąć jego charakterystycznej w smaku goryczy. Niesłusznie. Zobaczcie, jak łatwo to zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Zaskakujące fakty o bakłażanie

Bakłażan, mimo że przez wielu z nas uważany jest za warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Oprócz najpopularniejszej odmiany w ciemnofioletowym kolorze można spotkać jeszcze bakłażany zielone, czerwone, czarne czy nawet wielobarwne.

Psianka podłużna czy gruszka miłości, bo takim mianem również określa się bakłażana, przywędrowała do Europy za sprawą Maurów, przemieszczających się z Indii. W Polsce bakłażanów używano do celów kulinarnych już od XIX wieku. Wcześniej uprawiano je jako roślinę ozdobą. 

Jak wybrać i przechowywać oberżynę?

Dojrzały i gotowy do spożycia bakłażan powinien mieć lśniącą skórkę w jednolitym, ciemnofioletowym kolorze. Jeśli zauważysz na niej (lub na ogonku i liściach) jakiekolwiek przebarwienia lub plamki, najprawdopodobniej miąższ owocu jest przejrzały.

Świeży bakłażan, po naciśnięciu na niego lekko palcem, nie powinien mieć wgniecenia, skórka powinna odskoczyć na miejsce.

Gruszka miłości jest niezwykle podatna na temperaturę. Za wysoka lub zbyt niska sprawia, że o wiele szybciej się psuje. Optymalnym miejscem do przechowywania bakłażana jest szuflada w lodówce, specjalnie wyznaczona do trzymania warzyw i owoców. 

Jak pozbyć się goryczy z bakłażana?

Chcąc przygotować danie z bakłażanem w roli głównej, musimy pozbyć się jego charakterystycznej goryczki. Można to zrobić na dwa sposoby. 

Pierwszą propozycją jest pokrojenie go na grubsze plastry i osolenie każdego z nich. Dzięki soli, po kilkunastu minutach z bakłażana ujdzie woda wraz z goryczą. Chcąc poddać owoc dalszej obróbce, należy go dokładnie osuszyć.

Drugim sposobem jest wrzucenie plastrów bakłażana do osolonej wody na kilka minut. Taki zabieg również sprawi, że gorycz nie będzie wyczuwalna.

Zobacz także:

Jak jeść rzodkiewkę? Odkryj właściwości królowej nowalijek >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 229

30 min
4
30 min
4
Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 57

15 min
5
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9