Z tego artykułu dowiesz się:
Pierwsze rzodkiewki znajdziesz w sklepie już pod koniec marca. Sezon na te warzywa trwa do początku września, chociaż siać można je praktycznie przez cały rok. Najsmaczniejsze jednak są te na przełomie maja, czerwca i lipca. Właśnie dlatego warto, abyś dowiedział się, jak jeść rzodkiewkę i poznał jej cenne właściwości.
Sprawdź także: Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów
Ile kalorii ma rzodkiewka?
Czy to różowo-białe warzywo można zajadać bez ograniczeń? Jeśli jesteś miłośnikiem nowalijek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, więc można ją dorzucać do sałatek, kanapek czy do obiadu. 100 gramów korzenia rzodkiewki zawiera tylko 16 kcal! Składa się z węglowodanów i białka, ale nie posiada tłuszczu. Mimo małej ilości kalorii dostarcza organizmowi niezbędne mikroelementy - przekonaj się, jakie.
Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Rzodkiewka cechuje się szeregiem korzystnych dla zdrowia właściwości. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. To dobre źródło witaminy C, potasu, magnezu, sodu, witaminy B6 i wapnia. Dzięki tym mikroelementom regeneruje organizm i zapobiega starzeniu się komórek, a także reguluje ciśnienie krwi i pracę wątroby. W rzodkiewce kryją się też związki siarki, które wzmacniają włosy i płytkę paznokcia.
Najlepsze przepisy z rzodkiewką
Dodajesz tę nowalijkę do kanapki z szynką lub twarożku i na tym kończą się twoje pomysły? Nic straconego! Poznaj najlepsze przepisy z rzodkiewką i wypróbuj te, które wydają ci się najsmaczniejsze.
Jak jeść rzodkiewkę? Korzeń możesz spożyć oczywiście w najpopularniejszej postaci, czyli surowej (kiedy jest najbardziej chrupiąca). Warto jednak zdecydować się też na rzodkiewkę kiszoną, marynowaną, smażoną, grillowaną albo pieczoną (np. do zapiekanek czy zup). Opcji jest naprawdę dużo, tym bardziej, jeśli wykorzystasz też liście z nowalijki. Zmiksowane nadadzą się do koktajli, pesto czy zup. Nie zapomnij też o kiełkach rzodkiewki - te najlepiej pasują do sałatek i kanapek. Przetestuj po kolei wszystkie z nich, a na pewno się nie zawiedziesz.
1. Kuskus z rzodkiewką
Zobacz przepisJak jeść rzodkiewkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Koktajl z rzodkiewką
Zobacz przepisKoktajl z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa z liści rzodkiewek
Zobacz przepisZupa z liści rzodkiewek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wiosenna terrina z rzodkiewką
Zobacz przepisWiosenna terrina z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki
Zobacz przepisSałatka z ziemniaków i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą
Zobacz przepisCarpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem
Zobacz przepisChłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli
Zobacz przepisSpaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pasta jajeczna z twarogiem wędzonym i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz przepiskolorowyprzepisownik
11. Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i sosem chrzanowym
Zobacz przepisSałatka z jajkiem, rzodkiewką i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Rzodkiewka po staropolsku
Zobacz przepisRzodkiewka po staropolsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Grillowane rzodkiewki
Zobacz przepisGrillowane rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Mizeria z rzodkiewki
Zobacz przepisMizeria z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania »
Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »