Konkurs: sałatki i surówki

Jak jeść rzodkiewkę? Odkryj właściwości królowej nowalijek

Sezon na rzodkiewkę już trwa, dlatego warto sięgać po tę świeżą, kolorową i chrupiącą nowalijkę. Dowiedz się, jak jeść rzodkiewkę i jakie ma właściwości. Podsuwamy wiele ciekawych przepisów z użyciem niskokalorycznego warzywa.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Pierwsze rzodkiewki znajdziesz w sklepie już pod koniec marca. Sezon na te warzywa trwa do początku września, chociaż siać można je praktycznie przez cały rok. Najsmaczniejsze jednak są te na przełomie maja, czerwca i lipca. Właśnie dlatego warto, abyś dowiedział się, jak jeść rzodkiewkę i poznał jej cenne właściwości.

Sprawdź także: Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów

Ile kalorii ma rzodkiewka?

Czy to różowo-białe warzywo można zajadać bez ograniczeń? Jeśli jesteś miłośnikiem nowalijek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, więc można ją dorzucać do sałatek, kanapek czy do obiadu. 100 gramów korzenia rzodkiewki zawiera tylko 16 kcal! Składa się z węglowodanów i białka, ale nie posiada tłuszczu. Mimo małej ilości kalorii dostarcza organizmowi niezbędne mikroelementy - przekonaj się, jakie.

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Rzodkiewka cechuje się szeregiem korzystnych dla zdrowia właściwości. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. To dobre źródło witaminy C, potasu, magnezu, sodu, witaminy B6 i wapnia. Dzięki tym mikroelementom regeneruje organizm i zapobiega starzeniu się komórek, a także reguluje ciśnienie krwi i pracę wątroby. W rzodkiewce kryją się też związki siarki, które wzmacniają włosy i płytkę paznokcia.

Najlepsze przepisy z rzodkiewką

Dodajesz tę nowalijkę do kanapki z szynką lub twarożku i na tym kończą się twoje pomysły? Nic straconego! Poznaj najlepsze przepisy z rzodkiewką i wypróbuj te, które wydają ci się najsmaczniejsze. 

Jak jeść rzodkiewkę? Korzeń możesz spożyć oczywiście w najpopularniejszej postaci, czyli surowej (kiedy jest najbardziej chrupiąca). Warto jednak zdecydować się też na rzodkiewkę kiszoną, marynowaną, smażoną, grillowaną albo pieczoną (np. do zapiekanek czy zup). Opcji jest naprawdę dużo, tym bardziej, jeśli wykorzystasz też liście z nowalijki. Zmiksowane nadadzą się do koktajli, pesto czy zup. Nie zapomnij też o kiełkach rzodkiewki - te najlepiej pasują do sałatek i kanapek. Przetestuj po kolei wszystkie z nich, a na pewno się nie zawiedziesz.

1. Kuskus z rzodkiewką

 Kuskus z rzodkiewką Zobacz przepis

Jak jeść rzodkiewkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Koktajl z rzodkiewką

 Koktajl z rzodkiewką Zobacz przepis

Koktajl z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z liści rzodkiewek

 Zupa z liści rzodkiewek Zobacz przepis

Zupa z liści rzodkiewek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiosenna terrina z rzodkiewką

 Wiosenna terrina z rzodkiewką Zobacz przepis

Wiosenna terrina z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki

 Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki Zobacz przepis

Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki ziemniaczane z rzodkiewką

 Placki ziemniaczane z rzodkiewką Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą

 Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą Zobacz przepis

Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem

 Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem Zobacz przepis

Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli

 Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli Zobacz przepis

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i sosem chrzanowym

 Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i sosem chrzanowym Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Kiszona rzodkiewka

 Kiszona rzodkiewka Zobacz przepis

Kiszona rzodkiewka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Rzodkiewka po staropolsku

 Rzodkiewka po staropolsku Zobacz przepis

Rzodkiewka po staropolsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Grillowane rzodkiewki

 Grillowane rzodkiewki Zobacz przepis

Grillowane rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Mizeria z rzodkiewki

 Mizeria z rzodkiewki Zobacz przepis

Mizeria z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Chleb orkiszowy z cebulą

Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.

Odsłon: 97

>60 min
1
Przetwory Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)

Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...

Odsłon: 1089

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

2
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

2