Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki

Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 238

Dodano:

Odsłon: 2202

Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki z jajkiem w towarzystwie ogórków, świeżej rukoli i prażonych orzeszków pinii świetnie sprawdzi się na lekki obiad w ciepłe dni. Jest genialna, zdrowa i smaczna.

Składniki

  • 2 jajka
  • Wczesne ziemniaki 5–6 małych sztuk
  • Rzodkiewka – 6 sztuk
  • Dymka bez cebuli
  • Ogórki gruntowe – 3 sztuki
  • Rukola – spora garść
  • Koper – poszatkowany – 2–3 łyżki
  • Mleko kokosowe – 60 ml
  • Miód gryczany – 1 łyżka
  • Orzechy pinii – 1 łyżka
  • Sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach a jajka ugotuj na półtwardo lub wedle preferencji.

  2. Koper, mleko kokosowe i miód – umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na prawie gładko.

  3. Na talerzach rozmarz dressing koperkowo- kokosowo-miodowy, a na nim ułóż garść rukoli.

  4. Dołóż ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w plasterki, rzodkiewki umyte i pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki.
    Dołóż pokrojone na łódeczki lub na pół jajka.

  5. Posyp wszystko poszatkowaną dymką, polej dressingiem.

  6. Na patelni chwile upraż orzeszki pinii i dodaj do sałatki. Całość posól delikatnie do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń