Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów

Sezon na rzodkiewkę trwa w najlepsze. Świetnie pasuje do wiosennych sałatek albo po prostu na kanapkę. Chcesz nieco urozmaicić dania z tym warzywem? Dowiedz się, jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki - tak podane smakują zupełnie inaczej. Mamy dla ciebie aż sześć sprawdzonych pomysłów!

Fot.123RF/Picsel

Rzodkiewka zdecydowanie kojarzy się z wiosną. W sałatce lub na kanapce przyjemnie chrupie i dodaje daniu świeżości. Jeśli do tej pory jadałeś to niepozorne warzywo tylko w surowej postaci, zachęcamy do wypróbowania przetworów z rzodkiewki

Sprawdź także: Pyszna wiosenna zupa z rzodkiewki - przepis ze Smaker.pl

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Przede wszystkim rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza wielu cennych mikroelementów. To naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność organizmu, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Pobudza też łaknienie (jest wskazana dla osób z brakiem apetytu), trawienie i pracę jelit. Działa bakteriobójczo, żółciotwórczo i żółciopędnie - wspiera więc prawidłowe funkcjonowanie wątroby. 

Regularne jedzenie rzodkiewki zaleca się także nadciśnieniowcom i sercowcom, ze względu na dużą zawartość potasu. Warzywo to świetnie wspiera organizm przy osłabieniu - wzmacnia kondycję paznokci i włosów. Co więcej, rzodkiewka działa również wykrztuśnie, więc mogą ją stosować m.in. astmatycy. 

Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki?

Rzodkiewkę możesz kisić albo marynować. W pierwszym ze sposobów warzywa umieszczasz w słoju z wodą, solą i przyprawami. W drugim - dodajesz jeszcze ocet. Przygotuj kiszonki lub pikle, które urozmaicą twoją kuchnię. To wcale nie jest trudne, zwłaszcza jeśli wykonasz recepturę krok po kroku. Wypróbuj sprawdzone przepisy na przetwory z rzodkiewki, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Jak zrobić kiszone rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Kiszonka z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

 Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym Zobacz przepis

Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marynowane rzodkiewki

 Marynowane rzodkiewki Zobacz przepis

Jak marynować rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz

 Pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pikle z rzodkiewek przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
14
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu

Śliwki to jeden z ulubionych składników jesiennych wypieków, a przepisy na ciasta z tymi owocami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Spraw...

3
Informacje Tydzień Kuchni Polskiej: Smaki Polski na wyciągnięcie ręki

Zapraszamy na niezwykłą podróż po smakach polskiej kuchni! Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa okazja, by odkryć tradycyjne dania w nowoczesnej od...

1
Informacje Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową...

5
Informacje Ani zwykły jogurt, ani skyr czy serek. Dodaj do owsianki, wreszcie przestaniesz podjadać

Owsianka to śniadaniowy strzał w dziesiątkę - nie tylko doskonale smakuje, ale także daje długotrwałe uczucie sytości i dostarcza wielu mikroelemen...

5