Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Terrina z rzodkiewką to doskonała alternatywa dla tradycyjnego twarogu. Ma zwartą konsystencję, dlatego łatwiej ją nakładać na kanapkę. Świetnie też się prezentuje na stole.
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4541
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4541
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Przygotuj twaróg i świeże warzywa. Biały ser rozdrobnij widelcem albo użyj do tego blendera. Ważne, aby się pokruszył i nie był już w zwartym kawałku.
Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę o wielkości takiej, jaką lubisz. To samo zrób z ogórkiem, tylko przed posiekaniem, pozbądź się skórki. Dodaj warzywa do twarogu i delikatnie połącz.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj energicznie i odstaw do przestudzenia. Do przygotowanego wcześniej twarogu wraz z warzywami dodaj śmietanę kwaśną, posiekany szczypiorek i koperek. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i dorzuć do masy twarogowej. Posól i popieprz według uznania. Dokładnie wymieszaj widelcem.
Wlej lekko ostudzoną żelatynę do serka, cały czas mieszając. Dzięki temu równomiernie ją rozprowadzisz. Przygotuj aluminiową foremkę albo keksówkę (taką jak do babki). Wypełnij ją serkiem, dociśnij go dokładnie, przykryj szczelnie i włóż do lodówki na kilkadziesiąt minut, aby całość stężała. Terrina z rzodkiewką dobrze prezentuje się na stole ze śniadaniem czy kolacją. Możesz ją ozdobić świeżym szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.