Dania jednogarnkowe

Jak zrobić domowe masło?

W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła.

Fot. 123RF/Picsel
Jeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów zmniejszyło gramaturę kostki masła, sprzedając nie 250, a 200 gramów. W ten sposób chciano uniknąć podwyżki cen, jednak rzeczywistość pokazała, że jest to nieuniknione. Specjaliści alarmują, że sytuacja może się jeszcze pogorszyć, przez co masło stanie się produktem luksusowym.

Wzrost cen masła jest problemem ogólnoeuropejskim. Niemal na wszystkich krajach konsumenci muszą za ten produkt zapłacić zdecydowanie więcej. Sytuacja ta jest spowodowana wystrzeleniem stawek na rynku hurtowym, które sprawiają, że już teraz 200 g masła kosztuje blisko 5,30 zł i to bez doliczenia odpowiednich podatków, kosztu transportu czy też marży sprzedawców.

Co spowodowało podwyżkę cen masła? Czytaj więcej w serwisie Biznes Interia. Kliknij >>

Jak samodzielnie zrobić masło?

Nie powinien więc dziwić fakt, iż w obecnej sytuacji wiele osób decyduje się przygotować masło samodzielnie. Jak się okazuje, to prosta i tania metoda, która daje nam gwarancję, że zjadany przez nas tłuszcz jest zdrowy i pozbawiony różnego rodzaju chemicznych dodatków.

Składniki

Przygotowując samodzielnie masło musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na odpowiedniej jakości składniki, a właściwie jeden składnik - śmietanę. Idealnym rozwiązaniem byłoby zaopatrzenie się w wiejską, tłustą śmietankę wprost od lokalnego rolnika. Niestety, nie każdy ma do niej dostęp, dlatego możemy zastąpić ją sklepowym odpowiednikiem.

W tym wypadku powinniśmy zwrócić uwagę na dwie rzeczy - skład podany na etykiecie oraz zawartość tłuszczu.

Omijajmy szerokim łukiem śmietany niepotrzebnie wzbogacone o zagęstniki i różnego rodzaju substancje konserwujące. Jeśli zaś chodzi o zawartość tłuszczu, 30% to absolutne minimum. Zasada jest prosta: im tłustsza będzie śmietana, tym więcej masła z niej uzyskamy.

Warto pamiętać, że śmietana w temperaturze pokojowej ubija się zdecydowanie lepiej od tej schłodzonej.

Ubijanie

Ubijanie masła nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, jednak z pewnością przyda nam się odrobina cierpliwości i determinacji. Po przelaniu śmietany do wysokiego naczynia musimy bowiem miksować ją na wysokich obrotach do momentu aż zaczną wytrącać się grudki tłuszczu. W tym celu możemy wykorzystać mikser lub ubijaczkę do piany. Sprawdzi się również słoik, którym będziemy intensywnie potrząsać lub tradycyjna maselnica.

Oczyszczanie

Po dłuższym czasie, tłuszcz powinien wyraźnie oddzielić się od maślanki. Wówczas możemy zająć się oczyszczaniem masła i formowaniem osełki. W tym celu należy przecedzić to, co powstało ze śmietany, przez sito wyłożone gazą. Grudki masła powinniśmy mocno odcisnąć, a następnie ugniatać w zimnej wodzie w celu usunięcia pozostałości maślanki. Jeśli czynność ta nie zostanie dokładnie wykonana, masło może szybciej się zepsuć. Po kilkukrotnym płukaniu kształtujemy zgrabną kostkę lub osełkę, którą możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Pamiętajcie, że możecie dowolnie eksperymentować ze smakiem masła, dodając do niego np. czosnek lub świeże zioła.

Zobacz też: Kawa z masłem - nowy sposób na odchudzanie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa porowa

Zupa porowa świetnie zestawia się z lekkim w smaku mięsie, np. z pulpetami, a...

Odsłon: 74

15 min
1
Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 48

15 min
4
60 min
4
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 33

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9