Jak zrobić gyrosa? Przepis krok po kroku

Zbliżają się urodziny, imieniny lub spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół? Żadna impreza nie może obyć się bez pysznej sałatki. Zdecydowanym faworytem w tej kategorii kulinarnych smakołyków jest oczywiście sałatka gyros. Popularne danie, które smakuje niemal każdemu. Czy wiesz jednak, jak zrobić gyrosa? Oto przepis krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Warstwowa sałatka gyros od lat zajmuje szczególne miejsce na naszych stołach. Swoją popularność zawdzięcza łatwo dostępnym składnikom oraz temu, że jest prosta w przygotowaniu. Dodatkowo jej dużą zaletą jest to, że możemy dowolnie ją modyfikować, będzie świetnie smakować w wielu kombinacjach. Warto podkreślić, że jest to potrawa raczej tania, dlatego tak chętnie wybierana. W weekend czeka cię impreza? Nie ma na co czekać, czas wziąć się do roboty i przygotować pyszną sałatkę gyros. 

Sprawdź także: Meksykańskie przekąski na imprezę. 6 najlepszych pomysłów

Sałatka gyros – hit, każdej imprezy 

Skąd wziął się pomysł na przygotowywanie sałatki gyros? Prawdopodobnie inspiracją był grecki gyros, czyli potrawa z plasterkami mięsa opiekanego na rożnie. Sposób jego przygotowania może kojarzyć ci się również z popularnym fast-foodem, czyli kebabem. Ciekawostką może być to, że języku greckim słowo "gyros" oznacza "kręcić się" lub "obracać". Oryginalne danie przygotowywane z baraniny, wieprzowiny, mięsa wołowego, cielęcego, a nawet także drobiu. Podawane jest najczęściej w towarzystwie świeżych warzyw – sałaty, ogórka, pomidora czy cebuli, a także pity – czyli pszennego placka popularnego w krajach Bliskiego Wschodu. W greckim gyrosie nie może zabraknąć również sosu, zwykle jest on przygotowywany na bazie jogurtu, czosnku i świeżych ziół. Danie w nieco odmiennej wersji, podawane jest również w Polsce. Tu zyskało ono formę sałatki, jednak obok świeżych warzyw pojawia się również kukurydza w puszcze oraz ogórki konserwowe. 

Jak zrobić gyrosa? Przepis krok po kroku 

Przygotowanie domowego gyrosa jest niezwykle proste. Do zrobienia porcji na kilka osób, będziesz potrzebować: trzech piersi z kurczaka, puszki kukurydzy, pięciu ogórków konserwowych, jedną czerwoną paprykę, średniego ogórka szklarniowego, kapustę pekińską, jedną czerwoną cebulę, trzy łyżki majonezu, trzy łyżki jogurtu greckiego, keczup, przyprawę gyros oraz olej lub masło klarowane do smażenia. Opcjonalnie prażona cebulka i pomidorki koktajlowe. 

Zacznij od umycia kurczaka, następnie osusz go i pokrój w kostkę, wsyp przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Mięso możesz zakryć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę tłuszczu, przełóż zamarynowanego kurczaka, usmaż na złoty kolor. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę i ogórka szklarniowego umyj i pokrój w kostkę. Cebulę posikaj w piórka, kapustę pekińską poszatkuj, ogórki kiszone pokrój w drobną w kostkę. Do miseczki włóż majonez i jogurt, dokładnie wymieszaj. Teraz możesz przejść do składania sałatki. Na dno dużej miski wyłóż pierś z kurczaka, a następnie warstwami ułóż: ogórki konserwowe, cebulę, odrobinę keczupu, kukurydzę, paprykę, ogórka szklarniowego, majonezowo-jogurtowy sos oraz kapustę pekińską. Do dekoracji możesz użyć prażonej cebulki oraz pomidorków koktajlowych. Pyszna sałatka na imprezę gotowa! 

Zobacz także:

Tajny babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w „diabelskiej wodzie" »

Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie »

Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Ustalono, kto nie może jeść miodu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0