Jak zrobić pyszną szarlotkę, która swoim smakiem zachwyci całą rodzinę? Sekretem pysznego ciasta okazuję się smalec. Dzięki niemu twoja szarlotka wyjdzie przepyszna, krucha i delikatna. Co więcej, smak smalcu będzie całkowicie niewyczuwalny! Warto zaufać sprawdzonemu sposobowi gospodyń oraz samej Magdy Gessler i wypróbować przepis na obłędną szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu.
Sprawdź także: Ciasto z widelca to hit ostatnich dni. Przepis ma już milion wyświetleń!
Jak zrobić idealną szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem?
Do zrobienia idealnej szarlotki oczywiście będą potrzebne jabłka, najlepiej te polskie o kwaśnym smaku. Równie ważne będzie wykonanie ciasta, w tym przepisie wykorzystano trik, o którym wielokrotnie wspominała w swoich programach Magda Gessler, czyli dodano do ciasta smalcu.
Składniki
Ciasto:
- 200 g masła
- 90 g smalcu
- 480 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 40 g cukru
- Opakowanie cukru wanilinowego
- Cynamon mielony
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Sok z cytryny
Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki, następnie dodaj cukier, odrobinę soli oraz zimne masło i smalec. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Możesz dodać odrobinę wody, pod koniec uformuj kulę, delikatnie ją rozpłaszcz, zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka umyj, obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w talarki. Przełóż do garnka, duś na małym ogniu, dodaj odrobinę soku z cytryny, pamiętając by pestki, nie wpadły ci do masy. Podgotuj jabłka przez około kwadrans, na koniec wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie zamieszaj.
Blachę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, możesz użyć również masła. Ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż spód ciasta. Zrób to palcami, możesz pomóc sobie również szklanką. Teraz przyszła pora na warstwę jabłek, dokładnie ją rozprowadź, a następnie pokryj drugą porcją ciasta. To, w jaki sposób to zrobisz, zależy tylko od ciebie, może po prostu porwać ją palcami w małe kawałki, rozwałkować i ułożyć w formie kratki, lub położyć jako cały płat. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu możesz udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także:
Genialne dla sercowców i dbających o linię. Codziennie zjedz kilka »
Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »