Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Jak zrobić idealną szarlotkę? Magda Gessler twierdzi, że wystarczy dodać jeden składnik

Szarlotka to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Szczególnie lubianą wersją ciasta z jabłkami jest ta na kruchym cieście. Co zrobić, żeby jabłecznik wyszedł idealnie? Warto skorzystać z prostego triku, okazuje się, że do kruchego ciasta wystarczy dodać… smalec. Właśnie w taki sposób robi szarlotkę znana restauratorka Magda Gessler.

Fot.123RF/Picsel

Jak zrobić pyszną szarlotkę, która swoim smakiem zachwyci całą rodzinę? Sekretem pysznego ciasta okazuję się smalec. Dzięki niemu twoja szarlotka wyjdzie przepyszna, krucha i delikatna. Co więcej, smak smalcu będzie całkowicie niewyczuwalny! Warto zaufać sprawdzonemu sposobowi gospodyń oraz samej Magdy Gessler i wypróbować przepis na obłędną szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu.

Sprawdź także: Ciasto z widelca to hit ostatnich dni. Przepis ma już milion wyświetleń!

Jak zrobić idealną szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem?

Do zrobienia idealnej szarlotki oczywiście będą potrzebne jabłka, najlepiej te polskie o kwaśnym smaku. Równie ważne będzie wykonanie ciasta, w tym przepisie wykorzystano trik, o którym  wielokrotnie wspominała w swoich programach Magda Gessler, czyli dodano do ciasta smalcu.  

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 90 g smalcu
  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 40 g cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Cynamon mielony
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sok z cytryny

Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki, następnie dodaj cukier, odrobinę soli oraz zimne masło i smalec. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Możesz dodać odrobinę wody, pod koniec uformuj kulę, delikatnie ją rozpłaszcz, zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę.

Jabłka umyj, obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w talarki. Przełóż do garnka, duś na małym ogniu, dodaj odrobinę soku z cytryny, pamiętając by pestki, nie wpadły ci do masy.  Podgotuj jabłka przez około kwadrans, na koniec wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie zamieszaj.

Blachę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, możesz użyć również masła. Ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż spód ciasta. Zrób to palcami, możesz pomóc sobie również szklanką. Teraz przyszła pora na warstwę jabłek, dokładnie ją rozprowadź, a następnie pokryj drugą porcją ciasta. To, w jaki sposób to zrobisz, zależy tylko od ciebie, może po prostu porwać ją palcami w małe kawałki, rozwałkować i ułożyć w formie kratki, lub położyć jako cały płat. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu możesz udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także:

Genialne dla sercowców i dbających o linię. Codziennie zjedz kilka »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Krakowski piernik

Piernik który przygotowałam to propozycja na świąteczny stół, gwarantuję ze...

Odsłon: 3822

30 min
23
60 min
2
Dania główne Sznycle siekane z kurczaka

Dzisiejsze sznycle które wam przedstawiam przygotowałam trochę inaczej jak zw...

Odsłon: 470

60 min
10
Desery Galaretkowo - serowy deserek.

Mam dla Was przepis na smaczny deserek galaretkowo - serowy, który powstał z...

Odsłon: 148

>60 min
4
Przekąski Żabki z filetu kurczaka

Polecam pyszne kotleciki z filetu z kurczaka które nazwałam żabkami, są z dod...

Odsłon: 150

60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisa...

8
Informacje Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz si...

0
Informacje Zaplanuj kuchnię zgodnie z tymi zasadami, a poczujesz różnicę. Ergonomia ma znaczenie

Kuchnia wygodna, czyli jaka? Ergonomiczna — przystosowana do anatomicznych i fizycznych możliwości użytkownika. Któż z nas nie odczuł kiedyś dyskom...

0
Informacje Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Już babcie uczyły nas, że pietruszka to samo zdrowie. Choć kiedyś najczęściej lądowała jako zdrowa zielenina w zupie, to teraz nic nie stoi na prze...

3