Dania jednogarnkowe

Szarlotka to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Szczególnie lubianą wersją ciasta z jabłkami jest ta na kruchym cieście. Co zrobić, żeby jabłecznik wyszedł idealnie? Warto skorzystać z prostego triku, okazuje się, że do kruchego ciasta wystarczy dodać… smalec. Właśnie w taki sposób robi szarlotkę znana restauratorka Magda Gessler.

Fot.123RF/Picsel

Jak zrobić pyszną szarlotkę, która swoim smakiem zachwyci całą rodzinę? Sekretem pysznego ciasta okazuję się smalec. Dzięki niemu twoja szarlotka wyjdzie przepyszna, krucha i delikatna. Co więcej, smak smalcu będzie całkowicie niewyczuwalny! Warto zaufać sprawdzonemu sposobowi gospodyń oraz samej Magdy Gessler i wypróbować przepis na obłędną szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu.

Sprawdź także: Ciasto z widelca to hit ostatnich dni. Przepis ma już milion wyświetleń!

Jak zrobić idealną szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem?

Do zrobienia idealnej szarlotki oczywiście będą potrzebne jabłka, najlepiej te polskie o kwaśnym smaku. Równie ważne będzie wykonanie ciasta, w tym przepisie wykorzystano trik, o którym  wielokrotnie wspominała w swoich programach Magda Gessler, czyli dodano do ciasta smalcu.  

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 90 g smalcu
  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 40 g cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Cynamon mielony
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sok z cytryny

Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki, następnie dodaj cukier, odrobinę soli oraz zimne masło i smalec. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Możesz dodać odrobinę wody, pod koniec uformuj kulę, delikatnie ją rozpłaszcz, zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę.

Jabłka umyj, obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w talarki. Przełóż do garnka, duś na małym ogniu, dodaj odrobinę soku z cytryny, pamiętając by pestki, nie wpadły ci do masy.  Podgotuj jabłka przez około kwadrans, na koniec wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie zamieszaj.

Blachę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, możesz użyć również masła. Ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż spód ciasta. Zrób to palcami, możesz pomóc sobie również szklanką. Teraz przyszła pora na warstwę jabłek, dokładnie ją rozprowadź, a następnie pokryj drugą porcją ciasta. To, w jaki sposób to zrobisz, zależy tylko od ciebie, może po prostu porwać ją palcami w małe kawałki, rozwałkować i ułożyć w formie kratki, lub położyć jako cały płat. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu możesz udekorować je cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także:

Genialne dla sercowców i dbających o linię. Codziennie zjedz kilka »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1200

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 181

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8