Spis treści:
Chyba, każdy chociaż raz miał okazję pić syrop z cebuli. Specyfik ten był jednym z ulubionych sposobów naszych babć i mam na dolegliwości związane z gardłem i przeziębieniem. Chociaż zdania co do walorów smakowych tego naturalnego specyfiku są podzielone, niewątpliwie nie można odmówić mu skutecznego działania. Dziś przedstawimy ci alternatywę dla syropu z cebuli. Sprawdź, jak przygotować syrop z pora na kaszel i ból gardła.
Dlaczego warto pić syrop z pora?
Por ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, tych z grupy B, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: żelaza, magnezu czy miedzi. Niewiele osób wie o tym, że por ma silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego pomaga radzić sobie z infekcjami oraz wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Co więcej, ma właściwości przeciwzapalne. Warto przygotować z niego syrop, dzięki czemu w mig pozbędziesz się stanu zapalnego w gardle. Napój ten ma także właściwości wykrztuśne, pomaga usunąć wydzielinę oraz redukować ból gardła i kaszel.

Warto wspomnieć o tym, że warzywo to ma sporo żelaza, dlatego powinno znaleźć się w diecie osób, które borykają się z anemią. Natomiast dzięki obecności kwasu foliowego por świetnie wpłynie na zdrowie kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Por polecany jest również w celu wsparcia układu krwionośnego, pomaga również chronić organizm przed chorobami serca oraz miażdżycą. Co ciekawe, por pomaga również łagodzić reumatyzm.
Jak zrobić syrop z pora na kaszel i ból gardła?
Przygotowanie syropu z pora na kaszel i ból gardła jest banalnie proste. Wystarczą do tego zaledwie dwa składniki, duży por oraz cukier lub miód. Warto zaopatrzyć się również w sporych rozmiarów słoik, który wraz z przykrywką należy wyparzyć.
Zacznij od umycia pora oraz odcięcia jego zielonych części, resztę warzywa pokrój w plastry. Możesz również zetrzeć go na tarce. Następnie należy przełożyć pora do dużego słoika i zasypać go cukrem, wystarczą trzy łyżki. Słoik zamknij i poczekaj, aż warzywo puści sok. Może to potrwać kilka godzin. Po tym czasie przecedź otrzymany syrop, wlej go do butelki lub mniejszego słoika i odłóż do lodówki. Pamiętaj o tym, by wypić go w ciągu najbliższych dni.