Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić syrop z pora na kaszel i ból gardła?

Ból gardła i kaszel to dolegliwości, z którymi zimą zmagamy się w szczególności często. Kiedy czujesz charakterystyczne drapanie oraz zaczynasz mieć trudności z przełykaniem i mówieniem, konieczne będzie dodatkowe wsparcie. Okazuje się, że wcale nie musisz biec do apteki. Wystarczy, że przygotujesz domowy syrop z pora na kaszel i ból gardła.

Syrop z pora na kaszel | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chyba, każdy chociaż raz miał okazję pić syrop z cebuli. Specyfik ten był jednym z ulubionych sposobów naszych babć i mam na dolegliwości związane z gardłem i przeziębieniem. Chociaż zdania co do walorów smakowych tego naturalnego specyfiku są podzielone, niewątpliwie nie można odmówić mu skutecznego działania. Dziś przedstawimy ci alternatywę dla syropu z cebuli. Sprawdź, jak przygotować syrop z pora na kaszel i ból gardła. 

Dlaczego warto pić syrop z pora?

Por ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, tych z grupy B, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: żelaza, magnezu czy miedzi. Niewiele osób wie o tym, że por ma silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego pomaga radzić sobie z infekcjami oraz wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Co więcej, ma właściwości przeciwzapalne. Warto przygotować z niego syrop, dzięki czemu w mig pozbędziesz się stanu zapalnego w gardle. Napój ten ma także właściwości wykrztuśne, pomaga usunąć wydzielinę oraz redukować ból gardła i kaszel. 

Warto wspomnieć o tym, że warzywo to ma sporo żelaza, dlatego powinno znaleźć się w diecie osób, które borykają się z anemią. Natomiast dzięki obecności kwasu foliowego por świetnie wpłynie na zdrowie kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Por polecany jest również w celu wsparcia układu krwionośnego, pomaga również chronić organizm przed chorobami serca oraz miażdżycą. Co ciekawe, por pomaga również łagodzić reumatyzm. 

Jak zrobić syrop z pora na kaszel i ból gardła?

Przygotowanie syropu z pora na kaszel i ból gardła jest banalnie proste. Wystarczą do tego zaledwie dwa składniki, duży por oraz cukier lub miód. Warto zaopatrzyć się również w sporych rozmiarów słoik, który wraz z przykrywką należy wyparzyć. 

Zacznij od umycia pora oraz odcięcia jego zielonych części, resztę warzywa pokrój w plastry. Możesz również zetrzeć go na tarce. Następnie należy przełożyć pora do dużego słoika i zasypać go cukrem, wystarczą trzy łyżki. Słoik zamknij i poczekaj, aż warzywo puści sok. Może to potrwać kilka godzin. Po tym czasie przecedź otrzymany syrop, wlej go do butelki lub mniejszego słoika i odłóż do lodówki. Pamiętaj o tym, by wypić go w ciągu najbliższych dni. 

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Polecane artykuły

    Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

    Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

    0
    Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

    Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

    5
    Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

    Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

    9
    Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

    Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

    3