Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Jakie produkty można mrozić, a jakie nie?

Mrożenie produktów pozwala na przedłużenie terminu ich przydatności do spożycia, a także pozwala zrobić zapasy oraz zaoszczędzić nie tylko czas, ale również pieniądze. Mrożenie jedzenia jest dobrym sposobem na przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie produkty można mrozić.

Fot. 123RF/Picsel

Produkty, które można zamrozić:

Mięso

W zależności od rodzaju mięsa zmienia się czas ich przydatności do spożycia, nawet po zamrożeniu. Mrożone mięso musi być świeże, mrożenie nie przywróci mu świeżości. Mięso przed zamrożeniem najlepiej poporcjować i włożyć do szczelnych woreczków.

Warzywa i owoce

Można przygotować gotowe porcje z warzyw i owoców i wykorzystać je np. do przygotowania koktajli. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie porcji warzyw, które zostaną użyte do gotowania bulionu. Należy pamiętać, by przed zamrożeniem umyć je i osuszyć.

Zioła

Zioła, między innymi mięta, natka pietruszki czy koperek można zamrozić w całości lub poszatkować i włożyć do woreczków, lub plastikowych pojemników. Poszatkowane zioła można także umieścić w pojemnikach na kostki lodu (do kupienia np. na CENEO) i zalać wodą. Tak zamrożone zioła można wykorzystać np. do drinków czy napojów.

Masło

Możesz je zamrozić w całej kostce lub przed mrożeniem poporcjować, by odmrażać tylko potrzebną porcję, szczególnie jeśli nie jest używane zbyt często. Masło najlepiej zamrozić od razu po jego zakupie.

Rosół i zupy

Najlepiej zamrozić od razu po przygotowaniu i przestudzeniu. Można przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Mrożenie w słoikach jest również możliwe, jednak mogą one popękać, dlatego decydując się na nie, trzeba pamiętać, by nie zalewać ich do końca.


Reklama

 

Pieczywo

Przed zamrożeniem pieczywo musi być zimne, dlatego, jeśli jest to pieczywo domowe lub ciepłe pieczywo przyniesione z piekarni, należy odczekać, aż przestygnie. Należy je poporcjować przed mrożeniem, by móc odmrażać potrzebną ilość.

Ciasto na pizzę

Domowe ciasto na pizzę wystarczy uformować w kule, posmarować warstwą oliwy i spakować do szczelnie zamykanych worków przeznaczonych do mrożenia żywności.

Gotowe dania

Można zrobić zapasy, przygotowując większą porcję posiłków i zamrażając je. To doskonała opcja na szybki obiad, kiedy brakuje czasu na gotowanie. Zamrozić Można między innymi gołąbki, pierogi, gulasz, różne sosy, bigos, kotlety.

Produkty, których nie należy mrozić:

Należą do nich między innymi liście sałaty, rzodkiewka, ogórki, ziemniaki. Wszystkie produkty, które zawierają dużo wody, po rozmrożeniu tracą smak i zmieniają konsystencję, dlatego najlepiej spożywać je w krótkim czasie po zakupie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kokosowe ze śliwkami i kruszonką

Prosty placek owocowy, ucierany na oleju. Ciasto zawsze się udaje, jest przep...

Odsłon: 330

30 min
6
Zupy Zupa z kapusty oraz fasolki szparagowej

Przygotowywanie zupy to coś więcej niż tylko gotowanie – to tworzenie ciepła,...

Odsłon: 236

60 min
3
Śniadania Omlet z fasolką szparagową

Dzisiaj pożywne, smaczne śniadanie - omlet który sobie wymyśliłam z fasolką s...

Odsłon: 206

15 min
14
Dania główne Frittata z kurczakiem i warzywami

Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...

Odsłon: 1510

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

1
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

2
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

5
Informacje Przetwory ze śliwek. Zrób sok, nalewkę i powidła

Śliwki, z ich soczystym miąższem i intensywnym smakiem, są idealne do przygotowywania różnorodnych specjałów. Sezon śliwkowy to doskonała okazja, b...

2