Fot. 123RF/Picsel
Produkty, które można zamrozić:
Mięso
W zależności od rodzaju mięsa zmienia się czas ich przydatności do spożycia, nawet po zamrożeniu. Mrożone mięso musi być świeże, mrożenie nie przywróci mu świeżości. Mięso przed zamrożeniem najlepiej poporcjować i włożyć do szczelnych woreczków.
Warzywa i owoce
Można przygotować gotowe porcje z warzyw i owoców i wykorzystać je np. do przygotowania koktajli. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie porcji warzyw, które zostaną użyte do gotowania bulionu. Należy pamiętać, by przed zamrożeniem umyć je i osuszyć.
Zioła
Zioła, między innymi mięta, natka pietruszki czy koperek można zamrozić w całości lub poszatkować i włożyć do woreczków, lub plastikowych pojemników. Poszatkowane zioła można także umieścić w pojemnikach na kostki lodu (do kupienia np. na CENEO) i zalać wodą. Tak zamrożone zioła można wykorzystać np. do drinków czy napojów.
Masło
Możesz je zamrozić w całej kostce lub przed mrożeniem poporcjować, by odmrażać tylko potrzebną porcję, szczególnie jeśli nie jest używane zbyt często. Masło najlepiej zamrozić od razu po jego zakupie.
Rosół i zupy
Najlepiej zamrozić od razu po przygotowaniu i przestudzeniu. Można przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Mrożenie w słoikach jest również możliwe, jednak mogą one popękać, dlatego decydując się na nie, trzeba pamiętać, by nie zalewać ich do końca.
Pieczywo
Przed zamrożeniem pieczywo musi być zimne, dlatego, jeśli jest to pieczywo domowe lub ciepłe pieczywo przyniesione z piekarni, należy odczekać, aż przestygnie. Należy je poporcjować przed mrożeniem, by móc odmrażać potrzebną ilość.
Ciasto na pizzę
Domowe ciasto na pizzę wystarczy uformować w kule, posmarować warstwą oliwy i spakować do szczelnie zamykanych worków przeznaczonych do mrożenia żywności.
Gotowe dania
Można zrobić zapasy, przygotowując większą porcję posiłków i zamrażając je. To doskonała opcja na szybki obiad, kiedy brakuje czasu na gotowanie. Zamrozić Można między innymi gołąbki, pierogi, gulasz, różne sosy, bigos, kotlety.
Produkty, których nie należy mrozić:
Należą do nich między innymi liście sałaty, rzodkiewka, ogórki, ziemniaki. Wszystkie produkty, które zawierają dużo wody, po rozmrożeniu tracą smak i zmieniają konsystencję, dlatego najlepiej spożywać je w krótkim czasie po zakupie.