Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie przyprawy i dodatki na słodko do kawy?

Sezon zimowy sprzyja piciu gorącej kawy. Ten napój w wydaniu świątecznym jest miłym dodatkiem do spotkań z rodziną i często potrafi zastąpić deser. Sprawdź, jak łatwo udekorujesz tylko pozornie zwykłą kawę!

Fot. 123RF/Picsel

Przyprawy korzenne

Jeśli posiadasz w kuchni przyprawy korzenne możesz je wykorzystać do kawy. Użyj sproszkowanej wersji przypraw korzennych. Na dno filiżanki wsyp cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową i zalej wszystko gorącą kawą, która uwolni aromaty. Aby stworzyć idealnie wyważoną ucztę smaków udekoruj kawę bitą śmietaną, a jej wierzch oprósz delikatnie cynamonem lub startą czekoladą.

Kawa dla dorosłych

Brandy, Grappa, Amaretto, koniak i różnego rodzaju likiery potrafią nadać wyjątkowy smak kawie. Do wykonania kawy z rumem potrzebujesz 150ml śmietanki, 4 łyżki cukru, 125ml rumu i 300ml mocnej kawy. Do rumu dodaj cukier, lekko podgrzej i nalej do wysokiej szklanki. Resztę uzupełnij kawą. Lekko ubitą śmietankę przelej do kawy używając do tego spodu łyżeczki. To sprawi, że utrzyma się na powierzchni.

Inną wersją kawy z alkoholem jest kawa z ajerkoniakiem. Podgrzej 200ml ajerkoniaku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 40g cukru i 100ml mleka. Przelej do szklanek i uzupełnij kawą. Resztkę mleka podgrzej i delikatniej spień z pomocą miksera. Wierzch spienionego mleka posyp startą czekoladą lub kakao w proszku.

Syropy smakowe

W sklepach znajdziesz syropy klasyczne jak karmel i czekolada, ale też syropy owocowe i miętowe. Osoby szukające naprawdę nietypowych smaków mogą liczyć na smak pianek marshmallow, nutelli, popcornu i nuty kokosowej lub bananowej! Nie lubisz zbyt słodkiej kawy? Dodaj do niej 1 łyżeczkę syropu. Jeśli chcesz spotęgować smak - dodaj maksymalnie 40ml syropu. Miód i syrop klonowy też spiszą się na medal! Promocje na syropy do kawy znajdziesz w sklepie Konesso.

 

Reklama

 

Kawa zastępująca deser

Kawa, czekolada i bita śmietana to świetne połączenie! Taka kawa osłodzi dzień i zastąpi deser, jeśli mamy niespodziewanego gościa. Potrzebujesz 50ml espresso, 150ml mleka 3,2%, 15g białej czekolady, bitej śmietany i czekolady. Do wysokiej szklanki wlej przygotowane espresso i dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszkaj tak długo, aż czekolada stopi się. Podgrzej mleko i spień za pomocą spieniacza lub miksera i wklej do kawy. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Umieść ją na wierzchu kawy i posyp startą czekoladą. Kawę możesz przyozdobić łakociami jak pianki marshmallow, ciasteczkami, a nawet lodami! Gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych zalej espresso i polej sosem karmelowym.

Szablony do kawy

Na rynku znajdziesz szablony do dekoracji kawy w wielu wzorach jak np. renifer, choinka, bałwanek, gwiazdka, serduszko lub kokardki. Szablon wystarczy lekko przyłożyć do kubeczka z kawą i spienionym mleczkiem, a następnie obficie posypać wzór kakao lub cynamonem. Jeśli nie masz specjalnego pojemniczka, użyj solniczki lub pieprzniczki. W przypadku braku szablonu, wykonaj go samodzielnie z papieru. Narysuj na kartce serduszko i wytnij jego środek pozostawiając kontury. To świetny sposób na atrakcję podczas kolacji świątecznej, kiedy na stole pojawia się ciasto. Zaproś bliskich do wycinania szablonów dla każdego członka rodziny!

Kawa to nieodłączny element spotkań z bliskim, świetny wspomagacz przy intensywnym dniu w pracy, a także magiczny sposób na relaks i odłączenie się od szarości dnia codziennego. Możesz wybierać spośród wielu rodzajów kawy, jej smaków i aromatów. Przed podaniem kawy migdałowej lub cynamonowej upewnij się, czy goście gustują w takich smakach, ponieważ mogą sobie cenić zalety wyłącznie czarnej kawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 982

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

8
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9