Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak.

Fot. 123RF/Picsel

Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on także zaskakujące właściwości lecznicze. Niezwykłe działanie tymianku sprawiło, iż doceniali go już Starożytni, stosując go w przypadku wielu uciążliwych schorzeń. Współczesne badania zdają się jedynie potwierdzać ich przeczucia - właściwości tymianku mogą nas bardzo zaskoczyć.

Właściwości lecznicze tymianku

Włączając tymianek do naszej diety, zyskujemy źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim tymol - olejek eteryczny, któremu tymianek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Substancja ta posiada bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego napary z tymianku z powodzeniem możemy stosować jako środek odkażający. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, tymol przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu.

Tymianek jest także fantastycznym źródłem flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, należących do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników. Substancje te mają także działanie antygrzybiczne oraz przeciwzapalne. Są one niezwykle cenne ponieważ obniżają ciśnienie krwi, usuwają szkodliwe substancje z naszego ciała, wspomagają procesy regeneracyjne komórek oraz spowalniają proces starzenia sią.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

W tymianku znajdziemy również spore ilości żelaza, wapnia, selenu, magnezu, manganu i potasu. Pierwiastki te są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż odpowiadają m.in.: za prawidłową strukturę kości, regulację pracy tarczycy, wzmocnienie odporności i poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.

W medycynie naturalnej tymianek bywa bardzo często wykorzystywany, jako środek leczący różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe i wątrobowe. Preparaty przygotowane na jego bazie zaleca się przede wszystkim w przypadku podrażnienia jelit, nieżytu żołądka, biegunki. Okłady i płukanki tymiankowe zaleca się również w przypadku reumatycznego bólu stawów i bólu zębów.

Tymianek - zastosowanie w kosmetyce

Włączenie tymianku do codziennej diety zagwarantuje na nie tylko zdrowie, ale także urodę. To niepozorne zioło, z racji silnych właściwości odkażających, poleca się osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Wyciąg z tymianku jest od bardzo dawna uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków w leczeniu łupieżu. Poleca się go również w przypadku nadmiernego przetłuszczania się włosów.

Kiedy tymianek może zaszkodzić?

Mimo tak licznych zalet, warto pamiętać, że w niektórych przypadkach tymianek może nam zaszkodzić. Przede wszystkim powinny uważać na niego kobiety w ciąży. W tym wypadku niebezpieczny może być przede wszystkim olejek tymiankowy, który może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do wczesnego porodu.

Warto również pamiętać, że spożywanie tymianku w bardzo dużych ilościach może stać się przyczyną występowania alergii błon śluzowych i naskórka. Z tego względu osoby wrażliwe powinny ostrożnie wprowadzać go do swojej diety.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34149

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 468

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4816

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1353

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113596

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11717

60 min
29