Najlepsze przepisy na ogórki

Kanapka idealna. Czy znasz wszystkie składniki?

Kończy się lato, zaczyna szkoła i praca - oznacza to powrót do codziennych obowiązków, a te najlepiej wykonuje się z pełnym żołądkiem. Jak zadbać o to, żeby posiłki poza domem były zdrowe, zbilansowane, sycące i - co równie ważne - smaczne? Wystarczy wiedzieć, jak przygotować kanapkę idealną. To proste - zaczynamy!

Pieczywo. Z jednej strony kwestia gustu, a z drugiej - da się wskazać to obiektywnie "lepsze". Niezależnie od tego, czy wolimy jasne czy ciemne, w formie chleba czy bułki - warto kupować to z prostym składem i naturalne. Nie musi pochodzić koniecznie z piekarni, ale zdecydowanie bardziej najemy się porządnym chlebem wieloziarnistym niż pakowanym pieczywem tostowym z supermarketu.

Dodatki. "Jedz warzywa" to jedno z podstawowych haseł dietetyków. Dlatego nie zapominajmy o tym, żeby napakować naszą kanapkę witaminami. Jedni wolą świeży zestaw, np. sałata, pomidor i rzodkiewki, a inni ogórki konserwowe i oliwki - o gustach dyskutować nie będziemy. Ważne jest to, żeby wnętrze kanapki miało najlepiej kilka kolorów. Polecamy też skropić warzywa oliwą.

Mięso. Na koniec przechodzimy do serca naszej kanapki, czyli wędliny. Warto wybrać taką, która będzie smaczna, a jednocześnie pozbawiona niepotrzebnych dodatków. Świetnym przykładem jest kurczak z Kurnej Półki - zdrowy, lekki, soczysty, a w składzie znajdziemy tylko... kurczaka, przyprawy i sól peklującą. Tak, jak być powinno. Dodatkowo, zgodnie z zasadą "od ziarna do stołu", mamy gwarancję, że Cedrob z Kurnej Półki to wędlina najwyższej jakości.

Tak przygotowana kanapka dostarczy nam węglowodanów złożonych, błonnika, jakościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do funkcjonowania witamin. Smacznego!

Advertisement

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery szarlotka z papierówek

Rozpoczął się sezon na papierówki, a ja rozpoczynam go szarlotką; kruchą, maś...

Odsłon: 912

60 min
4

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 1006

>60 min
12
>60 min
19
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 3101

60 min
10
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 364

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

3
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8