Fot. 123RF
Lubimy eksperymentować w kuchni i coraz częściej wychodzimy naprzeciw nowym smakom. Nierzadko, zamiast tradycyjnych, polskich owoców, wybieramy te egzotyczne. Nic zatem dziwnego, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się karambola, nazywana także gwiaździstym owocem. To ostatnie określenie, zawdzięcza zaskakującemu wyglądowi. W przekroju poprzecznym owoc ma bowiem kształt gwiazdy.
Orzeźwiający smak
Jeśli jesteś miłośnikiem soczystych i słodko-kwaśnych owoców, karambola jest stworzona dla ciebie. Bez obaw możesz ją zjeść surową ze skórką, która ma zazwyczaj zieloną, bądź żółtą barwę. Wewnątrz odkryjesz delikatny miąższ z drobnymi pestkami. Ciekawy smak i nietuzinkowy wygląd sprawiają, że wiele osób wykorzystuje ten owoc w kuchni jako dodatek do sałatek owocowych, mięs, ryb, czy tgeż ozdoba do deserów i drinków. Karambola zyskuje także uznanie w oczach miłośników przetworów, którzy coraz częściej robią z niej soki, dżemy oraz pikle. Bardziej kwaśne odmiany znalazły zastosowanie w produkcji win. Karambola jest dosyć wytrzymałym owocem. W lodówce przetrwa nawet trzy tygodnie. W polskich sklepach owoc można kupić od jesieni do wiosny.
Chińskie dylematy
Południowo-wschodnia Azja, a przede wszystkim Malezja i Indonezja, to ojczyzna karamboli. Jednakże ten owoc hoduje się także w innych rejonach świata, gdzie nie występują przymrozki, na przykład w Ameryce Południowej. Jednak to w Azji, a dokładniej w Chinach, gwiaździsty owoc jest źródłem wielu dylematów. To, czy karambola zostanie obrana czy też nie, ma tam duże znaczenie. Karambola zjedzona ze skórką jest traktowana jak warzywo. Natomiast ta obrana, to owoc.
Owoc szlachetny jak zdrowie
W azjatyckiej medycynie ludowej, karambola jest ceniona za właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwgorączkowe i przeciwszkorbutowe. Na tym jednak nie kończy się jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Gwiaździsty owoc, za sprawą dużej zawartości witaminy C, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Jeśli więc borykasz się z zapaleniem dziąseł czy krwotokami z nosa, sięgaj jak najczęściej po karambolę. Jedz ten owoc również wtedy, gdy jesteś zagrożony zachorowaniem na miażdżycę, ponieważ witamina C zmniejsza również wchłanianie ''złego'' cholesterolu LDL. Co więcej, dostarczanie do organizmu substancji bogatych w witaminę C, może zmniejszyć o 42% ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Owoc dobry na wzrok
Marchewka, papryka, jajka, ryby, mleko, brokuły czy pomidory to produkty, w których bez trudu możemy znaleźć witaminę A. Do tego zestawienia warto dołożyć również karambolę, o dużej zawartości tej dobroczynnej substancji. Jeśli więc masz problem z przesuszoną skórą na łokciach i kolanach, suchością gałki ocznej lub kurzą ślepotą, włącz koniecznie do swojej diety ten owoc. Karambola, bogata w witaminę A, pomoże ci pozbyć się tych kłopotów. Jej jedzenie może wzmocnić nie tylko twój wzrok, ale także odporność, a dodatkowo pomoże ci wygładzić i ujędrnić skórę oraz wpłynie pozytywnie na wygląd włosów i paznokci.
Zdrowe trio
Męczy cię drganie powiek, nieustanne zmęczenie i rozdrażnienie? A może masz problemy z zasypianiem, no i łapią cię ciągłe skurcze? Może oznaczać to, że brakuje ci magnezu. Jego niedobór zagraża przede wszystkim osobom pracującym umysłowo, uczniom oraz żyjącym w ciągłym stresie. Jeżeli więc jesteś w grupie ryzyka, jedzenie karamboli uzupełni niedobory magnezu i zatrzyma kolejne negatywne skutki jego zmniejszonych ilości w organizmie. Dodatkowo, magnez w połączeniu z wapniem, który także odnajdziesz w karamboli, może zapobiec wystąpieniu osteoporozy. Ponadto, jedzenie tego owocu, bogatego w wapń, może mieć pozytywny wpływ nie tylko na kości, ale także na wzmocnienie zębów. Wapń dba o prawidłowe działanie układu nerwowego, hormonalnego, mięśniowego oraz serca. Gdy więc brakuje ci tego składnika, jego niedobory możesz uzupełnić w bardziej egzotyczny sposób niż poprzez spożywanie nabiału. W diecie oprócz magnezu i wapnia nie może zabraknąć również żelaza, którego źródłem są wołowina, indyk, jaja, ryby i właśnie..... karambola. Prawidłowa ilość tego pierwiastka w organizmie wspomaga pracę układu nerwowego oraz układu odpornościowego. Dlatego zamiast tabletek z żelazem, warto zawczasu zadbać o prawidłową ilość tego składnika w organizmie poprzez jedzenie pokarmów bogatych w ten pierwiastek.
Karambola, mimo wielu pozytywnych właściwości, jest jednak niewskazana dla osób z chorymi nerkami, ponieważ duża zawartość kwasu szczawiowego w połączeniu z wapniem, może zwiększyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.
Tekst: Katarzyna Augustyniak