Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka
300 g masła

Dekoracja
3 zielone gruszki
odrobina wody
2 łyżki cukru
1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto
Masło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Piec w dwóch okrągłych tortownicach (27 cm) przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Krem
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w trzeciej rozpuścić proszek budyniowy. Oba płyny połączyć i gotować przez chwilę. Ostudzić. Masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.

Dekoracja
Gruszki pokroić w ósemki (nieobrane, z wydrążonym gniazdem nasiennym), wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody, wsypać cukier i mieszać do uzyskania brązowego syropu. Ostudzić. Czekoladę lub polewę rozpuścić. Udekorować gotową karpatkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 301

15 min
29
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5292

60 min
15
60 min
3
30 min
12