Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kawowe eklery z orzechowym krokantem - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów.

Ciasto parzone:

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 125 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g jajek (ok. 5 sztuk)
  • odrobina cukru pudru

Krem kawowy:

  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kawy espresso
  • 200g cukru pudru
  • 30ml wody

Pralina:

  • 25g masła
  • 220g drobnego cukru
  • 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów laskowych i 50g pokrojonych migdałów)

Ponadto:

  • 200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

 

Wykonanie:
Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.

Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 15,8 mm o kształcie gwiazdki. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia podłużne paski o długości ok. 16 cm. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 230 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

Krem: cukier z wodą umieść w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubij jajko z żółtkami. Do ubitej masy jajecznej dodaj stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstaw do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodaj wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę włóż do lodówki. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową!

Krokant: Cukier i wodę zagotuj w garnku z grubszym dnem. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 170stopni Celsjusza dodaj pokrojone i obrane orzechy. Wymieszaj trzymając za uchywt w garnku, nie mieszaj łyżką! Orzechy w karmelu przelej na blaszkę wyrównaj. Kiedy całość zastygnie zblenduj w malakserze i posyp wierzch eklerów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica z cebulą i pomidorami.

Na śniadanie polecam jajecznicę z pomidorami i cebulą, podaną z kromką swojsk...

Odsłon: 103

15 min
2
Desery Domowy budyń czekoladowy

Budyń waniliowy robiony domowym sposobem z dodatkiem czekolady to deser nasze...

Odsłon: 104

15 min
1
Ciasta Karmelowa szarlotka

Karmelowa szarlotka to odwracane ciasto z jabłkami zalanymi pysznym cynamonow...

Odsłon: 1709

60 min
1
Sałatki Surówka z kapusty białej

Surówka przygotowana do obiadu, prosta, szybka i smaczna z kapusty białej.

Odsłon: 572

15 min
14
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

15
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6