Ciasto parzone:
- 125 ml wody
- 125 ml mleka 3,2 %
- 125 g masła
- 5 g soli
- 10 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 250 g jajek (ok. 5 sztuk)
- odrobina cukru pudru
Krem kawowy:
- 200g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki kawy espresso
- 200g cukru pudru
- 30ml wody
Pralina:
- 25g masła
- 220g drobnego cukru
- 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów laskowych i 50g pokrojonych migdałów)
Ponadto:
- 200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.
Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.
Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 15,8 mm o kształcie gwiazdki. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia podłużne paski o długości ok. 16 cm. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 230 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Krem: cukier z wodą umieść w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubij jajko z żółtkami. Do ubitej masy jajecznej dodaj stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstaw do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodaj wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę włóż do lodówki. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową!
Krokant: Cukier i wodę zagotuj w garnku z grubszym dnem. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 170stopni Celsjusza dodaj pokrojone i obrane orzechy. Wymieszaj trzymając za uchywt w garnku, nie mieszaj łyżką! Orzechy w karmelu przelej na blaszkę wyrównaj. Kiedy całość zastygnie zblenduj w malakserze i posyp wierzch eklerów.