Kiełbaski najlepiej smakują z Nyski

Każdy, kto chociaż raz był w Krakowie, musiał spróbować legendarnych kiełbasek z niebieskiej Nyski, sprzedawanych pod Halą Targową. Rozpalany tam grill stał się już jednym z kulinarnych symboli miasta, równie popularnym co obwarzanki i maczanka.

Fot. Berger Blanc Suisse via Facebook / screenshot

Na długo przed tym jak Polacy oszaleli na punkcie różnego rodzaju food-tracków, pod krakowską Halą Targową zaparkowała wyjątkowa, niebieska Nyska, której właściciele serwują najsmaczniejsze kiełbaski w całym mieście. Ich charakterystyczny wóz na stałe wrósł w krajobraz miasta, a wizyta przy tym niezwykłym grillu stała się obowiązkowym punktem, wieńczącym niemal każdą imprezę.

Historia Nyski pod Halą Targową rozpoczęła się w 1991 roku, kiedy to dwóch taksówkarzy wpadło na pomysł rozkręcenia „kiełbaskowego" biznesu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - w końcu, czy można wyobrazić sobie lepszą, nocną przekąskę niż przepyszna kiełbasa, która została ugrillowana na naszych oczach?

Ten nietypowy lokal już od ćwierć wieku co noc otwiera swoje podwoje, czekając na zgłodniałych klientów. A tych nigdy nie brakuje - nie straszna im ani pora, ani chłód. Wszyscy doskonale wiedzą, że nagrodą za cierpliwość jest wyjątkowy posiłek.

Kiełbaski spod Hali Targowej pochodzą z prywatnej produkcji, a opieka się je wyłącznie na drewnie bukowym. Oto doskonały dowód, że prostota, konsekwencja i dbałość o jakość są kluczem do sukcesu. Tylko tyle wystarczy, by stać się jednym z symboli miasta, chętnie odwiedzanych zarówno przez turystów, jak i rodowitych krakowian.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 71

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2