Kim jest Adam Borowicz - juror Family Food Fight?

Adam Borowicz to Ślązak z urodzenia i kucharz z zamiłowania. Ma 41 lat. Urodził się w Rudzie Śląskiej i tam mieszkał przez pierwsze 25 lat życia. Po kilkuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Ustronia (Śląsk Cieszyński).

Kuchnia śląska była w jego rodzinie od zawsze. Od najmłodszych lat poznawał tradycje kulinarne. Wszystko za sprawą babci, która zaszczepiła w nim bakcyla do gotowania i zgłębiania wiedzy kulinarnej. To z nią przygotowywał pierwsze dania śląskie z przepisów prababci. Jako dziecko spędzał wakacje na Kujawach i to właśnie tam ugotował swoje pierwsze danie. Była to zupa z kalarepy, której smak pamięta do dziś.

Prawdziwa pasja do gotowania narodziła się w podczas pobytu Adama w Szkocji, gdzie juror "Family Food Fight. Pojedynek na smaki" mieszkał przez kilka lat. To właśnie tam, w domowym zaciszu, zaczął tworzyć oryginalne połączenia tradycyjnych śląskich potraw z brytyjską kuchnią. Uwielbia testować nowe smaki. W czasie gdy mieszkał w Glasgow, zdołał odwiedzić ponad 350 restauracji. Wtedy też postanowił zacząć dzielić się swoją pasją kulinarną z innymi, czego efektem jest jego własny kanał w serwisie YouTube. Pracując nad kolejnymi vlogami Adam zwiedził aż 40 krajów.

Umiejętności kulinarne Adam doszkalał dzięki znajomym, którzy w ramach prezentów obdarowywali go karnetami na szkolenia i warsztaty kulinarne. Borowicz to typowy kucharz hobbysta, smakosz oraz prawdziwy miłośnik dobrego jedzenia i poszukiwania nowych smaków. Uważa, że w zawodzie kucharza najbardziej liczą się smak i potencjał, a gdy dołożymy do tego ciężką pracę, można zostać prawdziwym maestro kuchni.

Juror „Family Food Fight" jest specjalistą od owoców morza, ryb i mięs. Potrafi przygotować niemal każdy rodzaj mięsa - nawet z zamkniętymi oczami! Jego marzeniem kulinarnym jest odkrycie smaków Ameryki Południowej oraz popularyzowanie kuchni śląskiej w kraju. Chciałby, aby w Polsce ludzie próbowali mierzyć się ze smakami Śląska, szerząc w ten sposób prostotę i niepowtarzalny smak tamtejszej kuchni.

A jakim Borowicz będzie jurorem? - Jedzenie przygotowywane przez uczestników musi być przede wszystkim smaczne. Nie musi wyglądać i nie musi być przygotowane dobrze technicznie, ale musi smakować. Kucharz nie musi być profesjonalistą, ale musi mieć smak i serce do gotowania.

Emocjonujące pojedynki na smaki już od 1 września, tylko w Telewizji Polsat.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Przetwory Zabezpieczone grzyby suszone

Grzyby można suszyć na różne sposoby. Każdy dobry. Może to być nawlekanie na...

Odsłon: 108

>60 min
3
Dodatki Nie-tradycyjna marchewka do obiadu

Propozycja na dodatek obiadowy. Trochę nie-tradycyjna. Warto spróbować. Bardz...

Odsłon: 97

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6