Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Adam Borowicz to Ślązak z urodzenia i kucharz z zamiłowania. Ma 41 lat. Urodził się w Rudzie Śląskiej i tam mieszkał przez pierwsze 25 lat życia. Po kilkuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Ustronia (Śląsk Cieszyński).

Kuchnia śląska była w jego rodzinie od zawsze. Od najmłodszych lat poznawał tradycje kulinarne. Wszystko za sprawą babci, która zaszczepiła w nim bakcyla do gotowania i zgłębiania wiedzy kulinarnej. To z nią przygotowywał pierwsze dania śląskie z przepisów prababci. Jako dziecko spędzał wakacje na Kujawach i to właśnie tam ugotował swoje pierwsze danie. Była to zupa z kalarepy, której smak pamięta do dziś.

Prawdziwa pasja do gotowania narodziła się w podczas pobytu Adama w Szkocji, gdzie juror "Family Food Fight. Pojedynek na smaki" mieszkał przez kilka lat. To właśnie tam, w domowym zaciszu, zaczął tworzyć oryginalne połączenia tradycyjnych śląskich potraw z brytyjską kuchnią. Uwielbia testować nowe smaki. W czasie gdy mieszkał w Glasgow, zdołał odwiedzić ponad 350 restauracji. Wtedy też postanowił zacząć dzielić się swoją pasją kulinarną z innymi, czego efektem jest jego własny kanał w serwisie YouTube. Pracując nad kolejnymi vlogami Adam zwiedził aż 40 krajów.

Umiejętności kulinarne Adam doszkalał dzięki znajomym, którzy w ramach prezentów obdarowywali go karnetami na szkolenia i warsztaty kulinarne. Borowicz to typowy kucharz hobbysta, smakosz oraz prawdziwy miłośnik dobrego jedzenia i poszukiwania nowych smaków. Uważa, że w zawodzie kucharza najbardziej liczą się smak i potencjał, a gdy dołożymy do tego ciężką pracę, można zostać prawdziwym maestro kuchni.

Juror „Family Food Fight" jest specjalistą od owoców morza, ryb i mięs. Potrafi przygotować niemal każdy rodzaj mięsa - nawet z zamkniętymi oczami! Jego marzeniem kulinarnym jest odkrycie smaków Ameryki Południowej oraz popularyzowanie kuchni śląskiej w kraju. Chciałby, aby w Polsce ludzie próbowali mierzyć się ze smakami Śląska, szerząc w ten sposób prostotę i niepowtarzalny smak tamtejszej kuchni.

A jakim Borowicz będzie jurorem? - Jedzenie przygotowywane przez uczestników musi być przede wszystkim smaczne. Nie musi wyglądać i nie musi być przygotowane dobrze technicznie, ale musi smakować. Kucharz nie musi być profesjonalistą, ale musi mieć smak i serce do gotowania.

Emocjonujące pojedynki na smaki już od 1 września, tylko w Telewizji Polsat.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 451

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 678535

60 min
1139
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2677

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 630

30 min
1