Spis treści:
Coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe. Okazuje się bowiem, że spożycie posiłku bogatego w proteiny i zdrowe źródła tłuszczów nie tylko zmniejsza chęć podjadania, ale i wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Z reguły podstawą takich posiłków są jajka, świetnie źródło białka, witaminy A, tych z grupy B, D, E, i K, oraz minerałów mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, wspierają wzrok oraz przyspieszają metabolizm. Warto połączyć je z rybą, na przykład z sardynami tworząc bardzo zdrową pastę śniadaniową. Sprawdź, jak ją wykonać oraz dlaczego warto włączyć sardynki do swojego jadłospisu.
Sardynka – najzdrowsza ryba na świecie
Dlaczego sardynki uważane są za jedne z najzdrowszych ryb? Przede wszystkim w porównaniu do innych gatunków, takich jak tuńczyk, czy łosoś, zawierają znacznie mniej metali ciężkich oraz szkodliwych toksyn. Ponadto są źródłem wielu cennych substancji korzystnie wpływających na organizm. Znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia, wspierają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo. Wspierają również układ nerwowy, pracę mózgu, w tym pamięć i koncentrację. Dodatkowo pomagają zadbać o urodę, pozytywnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Obecne są tu także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, oraz witamina D, która wzmacnia kości i zęby, pomaga zapobiegać osteoporozie i miażdżycy, a także wspiera odporność organizmu. Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i selen. Dodatkowo białko zawarte w rybie pozytywnie wpływa na pracę mięśni, jest substancją budulcową wszystkich komórek organizmu oraz zapewnia sytość po posiłku. Sardynki będą świetnym wyborem na diecie odchudzającej, w 100 g świeżych sardynek jest tylko ok. 170 kcal, w 100 g tych w oleju jest ok. 210 kcal, ale i przyspieszają przemianę metabolizm.
Klasyczna pasta z sardynek – przepis
Przygotowanie pasty z sardynek jest bardzo proste. Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:
Składniki
- puszka sardynek,
- 200 g twarogu,
- 4 jajka,
- garść szczypiorku,
- poł awokado,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo, obierz je odstaw do wystudzenia. Sardynki wrzuć do naczynia blendera, dodaj awokado, twaróg, sok z cytryny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, pastę możesz zawinąć w liście sałaty.
Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »