Klasyczna pasta z najzdrowszą ryba na świecie. Najlepiej jeść bez chleba

Jeśli nie wiesz, co najlepiej jeść na śniadanie, a jednocześnie lubisz ryby, pasta z sardynek będzie idealna dla ciebie. Ma mnóstwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, dodatkowo na długo cię nasyci, dzięki czemu nie poczujesz głodu aż do obiadu. Podpowiemy ci, dlaczego warto jeść te małe rybki, oraz jak zrobić klasyczną pastę z sardynek.

Jak zrobić pastę z sardynek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe. Okazuje się bowiem, że spożycie posiłku bogatego w proteiny i zdrowe źródła tłuszczów nie tylko zmniejsza chęć podjadania, ale i wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Z reguły podstawą takich posiłków są jajka, świetnie źródło białka, witaminy A, tych z grupy B, D, E, i K, oraz minerałów mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, wspierają wzrok oraz przyspieszają metabolizm. Warto połączyć je z rybą, na przykład z sardynami tworząc bardzo zdrową pastę śniadaniową. Sprawdź, jak ją wykonać oraz dlaczego warto włączyć sardynki do swojego jadłospisu. 

Sprawdź także: Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Sardynka – najzdrowsza ryba na świecie

Dlaczego sardynki uważane są za jedne z najzdrowszych ryb? Przede wszystkim w porównaniu do innych gatunków, takich jak tuńczyk, czy łosoś, zawierają znacznie mniej metali ciężkich oraz szkodliwych toksyn. Ponadto są źródłem wielu cennych substancji korzystnie wpływających na organizm. Znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia, wspierają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo. Wspierają również układ nerwowy, pracę mózgu, w tym pamięć i koncentrację. Dodatkowo pomagają zadbać o urodę, pozytywnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Obecne są tu także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, oraz witamina D, która wzmacnia kości i zęby, pomaga zapobiegać osteoporozie i miażdżycy, a także wspiera odporność organizmu. Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i selen. Dodatkowo białko zawarte w rybie pozytywnie wpływa na pracę mięśni, jest substancją budulcową wszystkich komórek organizmu oraz zapewnia sytość po posiłku. Sardynki będą świetnym wyborem na diecie odchudzającej, w 100 g świeżych sardynek jest tylko ok. 170 kcal, w 100 g tych w oleju jest ok. 210 kcal, ale i przyspieszają przemianę metabolizm.

Klasyczna pasta z sardynek – przepis 

Przygotowanie pasty z sardynek jest bardzo proste. Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:

Składniki

  • puszka sardynek,
  • 200 g twarogu, 
  • 4 jajka, 
  • garść szczypiorku, 
  • poł awokado, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, obierz je odstaw do wystudzenia. Sardynki wrzuć do naczynia blendera, dodaj awokado, twaróg, sok z cytryny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, pastę możesz zawinąć w liście sałaty. 

Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 85

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25