Klasyczna pasta z najzdrowszą ryba na świecie. Najlepiej jeść bez chleba

Jeśli nie wiesz, co najlepiej jeść na śniadanie, a jednocześnie lubisz ryby, pasta z sardynek będzie idealna dla ciebie. Ma mnóstwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, dodatkowo na długo cię nasyci, dzięki czemu nie poczujesz głodu aż do obiadu. Podpowiemy ci, dlaczego warto jeść te małe rybki, oraz jak zrobić klasyczną pastę z sardynek.

Jak zrobić pastę z sardynek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe. Okazuje się bowiem, że spożycie posiłku bogatego w proteiny i zdrowe źródła tłuszczów nie tylko zmniejsza chęć podjadania, ale i wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Z reguły podstawą takich posiłków są jajka, świetnie źródło białka, witaminy A, tych z grupy B, D, E, i K, oraz minerałów mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, wspierają wzrok oraz przyspieszają metabolizm. Warto połączyć je z rybą, na przykład z sardynami tworząc bardzo zdrową pastę śniadaniową. Sprawdź, jak ją wykonać oraz dlaczego warto włączyć sardynki do swojego jadłospisu. 

Sprawdź także: Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Sardynka – najzdrowsza ryba na świecie

Dlaczego sardynki uważane są za jedne z najzdrowszych ryb? Przede wszystkim w porównaniu do innych gatunków, takich jak tuńczyk, czy łosoś, zawierają znacznie mniej metali ciężkich oraz szkodliwych toksyn. Ponadto są źródłem wielu cennych substancji korzystnie wpływających na organizm. Znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia, wspierają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo. Wspierają również układ nerwowy, pracę mózgu, w tym pamięć i koncentrację. Dodatkowo pomagają zadbać o urodę, pozytywnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Obecne są tu także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, oraz witamina D, która wzmacnia kości i zęby, pomaga zapobiegać osteoporozie i miażdżycy, a także wspiera odporność organizmu. Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i selen. Dodatkowo białko zawarte w rybie pozytywnie wpływa na pracę mięśni, jest substancją budulcową wszystkich komórek organizmu oraz zapewnia sytość po posiłku. Sardynki będą świetnym wyborem na diecie odchudzającej, w 100 g świeżych sardynek jest tylko ok. 170 kcal, w 100 g tych w oleju jest ok. 210 kcal, ale i przyspieszają przemianę metabolizm.

Klasyczna pasta z sardynek – przepis 

Przygotowanie pasty z sardynek jest bardzo proste. Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:

Składniki

  • puszka sardynek,
  • 200 g twarogu, 
  • 4 jajka, 
  • garść szczypiorku, 
  • poł awokado, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, obierz je odstaw do wystudzenia. Sardynki wrzuć do naczynia blendera, dodaj awokado, twaróg, sok z cytryny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, pastę możesz zawinąć w liście sałaty. 

Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1972

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 523

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0