Dania jednogarnkowe

Jeśli nie wiesz, co najlepiej jeść na śniadanie, a jednocześnie lubisz ryby, pasta z sardynek będzie idealna dla ciebie. Ma mnóstwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, dodatkowo na długo cię nasyci, dzięki czemu nie poczujesz głodu aż do obiadu. Podpowiemy ci, dlaczego warto jeść te małe rybki, oraz jak zrobić klasyczną pastę z sardynek.

Jak zrobić pastę z sardynek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe. Okazuje się bowiem, że spożycie posiłku bogatego w proteiny i zdrowe źródła tłuszczów nie tylko zmniejsza chęć podjadania, ale i wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Z reguły podstawą takich posiłków są jajka, świetnie źródło białka, witaminy A, tych z grupy B, D, E, i K, oraz minerałów mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, wspierają wzrok oraz przyspieszają metabolizm. Warto połączyć je z rybą, na przykład z sardynami tworząc bardzo zdrową pastę śniadaniową. Sprawdź, jak ją wykonać oraz dlaczego warto włączyć sardynki do swojego jadłospisu. 

Sprawdź także: Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Sardynka – najzdrowsza ryba na świecie

Dlaczego sardynki uważane są za jedne z najzdrowszych ryb? Przede wszystkim w porównaniu do innych gatunków, takich jak tuńczyk, czy łosoś, zawierają znacznie mniej metali ciężkich oraz szkodliwych toksyn. Ponadto są źródłem wielu cennych substancji korzystnie wpływających na organizm. Znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia, wspierają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo. Wspierają również układ nerwowy, pracę mózgu, w tym pamięć i koncentrację. Dodatkowo pomagają zadbać o urodę, pozytywnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Obecne są tu także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, oraz witamina D, która wzmacnia kości i zęby, pomaga zapobiegać osteoporozie i miażdżycy, a także wspiera odporność organizmu. Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i selen. Dodatkowo białko zawarte w rybie pozytywnie wpływa na pracę mięśni, jest substancją budulcową wszystkich komórek organizmu oraz zapewnia sytość po posiłku. Sardynki będą świetnym wyborem na diecie odchudzającej, w 100 g świeżych sardynek jest tylko ok. 170 kcal, w 100 g tych w oleju jest ok. 210 kcal, ale i przyspieszają przemianę metabolizm.

Klasyczna pasta z sardynek – przepis 

Przygotowanie pasty z sardynek jest bardzo proste. Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:

Składniki

  • puszka sardynek,
  • 200 g twarogu, 
  • 4 jajka, 
  • garść szczypiorku, 
  • poł awokado, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, obierz je odstaw do wystudzenia. Sardynki wrzuć do naczynia blendera, dodaj awokado, twaróg, sok z cytryny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, pastę możesz zawinąć w liście sałaty. 

Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 112

30 min
3
Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 38

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8