Dania jednogarnkowe

Jak odpowiednio pić Martini, co zrobić z dekoracją zdobiącą koktajle i czy wypada nagradzać pracę barmana napiwkiem? Nie wiesz, jak się zachować podczas wizyty w koktajlbarze, by przypadkiem nie popełnić faux pas?

Fot. 123RF/Picsel
Z okazji trzeciej edycji World Class Cocktail Festiwal przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, by uniknąć krępujących sytuacji.

Dekoracje - zjadać czy nie?

Trzymając w dłoniach koktajl zwykle zastanawiamy się, co zrobić ze zdobiącymi go elementami. Zjeść, odłożyć na bok, a może wyrzucić do kosza? Plasterki owoców np. pomarańczy, które ułożono na brzegu szkła, pozostawmy na miejscu lub odłóżmy na talerzyk lub serwetkę. Nieeleganckie jest wysysanie soku z plastra owocu. Jeśli w poprzek szklanki ułożono dekorację w formie szaszłyku, wtedy zjedzmy kompozycję, zsuwając kolejno składniki z wykałaczki. Jeżeli na dnie kieliszka, pływają twarde owoce np. wiśnie czy oliwki, pamiętajmy, by zjeść je na końcu, po wypiciu koktajlu.

Nie jednym haustem!

Koktajle to nie woda. Choć smakują obłędnie, to nie wypada pić ich naraz, lecz sączyć małymi łykami, delektując się przy tym ich smakiem. Podczas picia nie odchylajmy głowy do tytułu - to bardzo nieeleganckie. Nie powinniśmy krzywić się również po wypiciu mocniejszego alkoholu. Koktajle typu Martini czy Gin Tonic zwykle podawane są w odpowiednim szkle. Pamiętajmy więc, by trzymać kieliszek za nóżkę, dzięki temu koktajl nie ogrzeje się od dłoni i nie straci szybko swoich aromatów, a my nie zostawimy na szkle nieestetycznych odcisków.

Zamawiasz? Nie pstrykaj palcami!

Gwizdanie, pstrykanie palcami czy machanie ostentacyjnie kartą kredytową jest nieeleganckie i wcale nie sprawi, że barman obsłuży Cię szybciej. Zamiast tego, staraj się nawiązać kontakt wzrokowy i bądź cierpliwy. Nie zapominaj również o uprzejmości i szacunku do zawodu barmana. Słowa "dziękuję", "proszę", "dzień dobry" nadal są w cenie!

Kultura przy barze

Jeśli jesteś w miejscu, w którym jest dużo ludzi, nie zajmuj zbyt długo miejsca przy barze. Nie wiesz co zamówić? Poproś o pomoc barmana. Podaj mu jednak jak najwięcej informacji o swoich preferencjach smakowych np. czy lubisz słodkie, gorzkie, kwaśne owocowe, wytrawne. Po wypiciu koktajlu nie zostawiaj za sobą bałaganu. Pozostałości po owocach, zużyte chusteczki - z tym muszą sobie radzić barmani. Jeśli niechcący rozlejesz koktajl, zaproponuj pomoc w jego wytarciu. Nie sięgaj też sam za bar - jeśli potrzebujesz dodatkowej limonki, poproś o nią barmana.

Pamiętaj o napiwku!

W złym guście jest wręczanie go zbyt ostentacyjnie. Nie wymachuj więc pieniędzmi, tylko włóż je dyskretnie do sakiewki. Napiwki powinny być zostawiane szczególnie tym barmanom, którzy się nami opiekowali. Przyjmuje się, że jego wartość powinna wynosić 10-15% rachunku. Co ciekawe, w Polsce nie jest on obowiązkowy, ale w USA czy na Słowacji, jak najbardziej.
Kto nie miał okazji spróbować mistrzowskich koktajli serwowanych podczas World Class Cocktail Festival, ma na to ostatnią szansę. Festiwal potrwa jeszcze tylko do niedzieli 4 października włącznie.

Źródło: materiały prasowe

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 66

30 min
2
15 min
2
30 min
5
Sałatki Torcik sałatkowy

Torcik sałatkowy to połączenie prostych składników ze spektakularnym podaniem...

Odsłon: 648

30 min
2
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 94

15 min
3
Śniadania Kanapki z pastą z brokułu

Dzisiaj proste ale smaczne i pożywne kanapki z pastą brokułową. Kanapki wysz...

Odsłon: 72

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5