Kreatywne kostki lodu – poznaj 5 inspiracji!

Czas porzucić nudne kostki lodu i zainteresować się czymś nietypowym! Letni napój, drink lub szklanka soku zaprezentuje się o wiele lepiej z zimnym dodatkiem w nieco innej formie. W foremkach na lód możesz mrozić więcej rzeczy, nie tylko wodę!

Fot. 123RF/Picsel

Owocowe kwadraciki

Przygotuj ulubione owoce jak maliny, borówki lub porzeczki, umieść je w pojemniku na lód i zalej przegotowaną lub mineralną wodą. Wstaw do zamrażalnika, a gdy kostki będą wystarczająco zamrożone, wrzuć je do szklanki z napojem. Smak owocu zacznie przebijać się wraz z jego rozpuszczaniem. Najlepiej wybrać owoce dorodne, które świetnie zaprezentują się w bezbarwnym opakowaniu. Każdy owoc możesz też zblendować i zamrozić. Tym sposobem uzyskasz mrożony sorbet.

Kwiaty i zioła

Z owocami duet idealny stworzy z pewnością listek mięty. Mogą być to też płatki kwiatów jak bratki, goździki, melisa, szałwia czy listki bazylii. Do jadalnych kwiatów należy także nagietek lekarski, ogórecznik lekarski, lawenda, nasturcja i róża. Płatki róż cudownie udekorują kieliszek z napojem, podobnie jak eleganckie wiaderko, w którym umieścisz szampana lub owoce na przekąskę dla gości.

Żelkowa niespodzianka

To propozycja dla dzieci. Do foremek włóż ulubione żelki Twojego dziecka - kolorowe misie, gąsienice, robaczki, uśmiechnięte minki. Zalej wszystko wodą i włóż do zamrażalki. Jeśli masz problem z tym, że długa jabłkowa gąsienica nie mieści się w foremce do lodu - to nic! Wystające żelki ciekawie udekorują szklankę z sokiem, a dziecko zaskoczy się smakiem żelka, który pod wpływem temperatury uwolni swój smak!

Mrożenie kawy, alkoholu i przetworów mlecznych

Mleko rozlej do foremki do lodu i wstaw do zamrażalnika na parę godzin. Zaparz ulubioną kawę i wrzuć do niej zamrożone kostki mleka. Możesz też zrobić odwrotnie. Zamrozić kawę i gotowe kostki wrzucić do mleka w szklance. Jeśli w gorące dni preferujesz chłodzić się alkoholem, zamiast wody zamroź wino i wrzuć parę kostek do kieliszka. Znajdzie się też coś dla dzieci! Pokrusz ciastka i zalej je mlekiem w foremkach. Zamroź i po wyjęciu z lodówki mleczko-ciasteczkowe kostki lodu wrzuć do mleka.

 


Reklama

 

Cytrusowe orzeźwienie

Kostki lodu nie są przeznaczone tylko do mrożenia wody. Warto realizować orzeźwiające kombinacje. Pokrój w drobne kawałki cytrynę, grejpfruta, limonkę lub mandarynkę. Cytrusy mają wiele zdrowotnych zalet. Są bogate w witaminy, minerały, a także świetnie chłodzą w zamrożonej wersji. Nie bój się eksperymentów! Wybrany napój tylko ubogacisz, a goście będą wdzięczni za takie ochłodzenie w upalny dzień.
Warto łamać zasady, ponieważ wiele gadżetów z kuchni zadziała na plus w przypadku kreatywnych rozwiązań. Sitko służy nie tylko do odcedzania. Z jego pomocą oprószysz kawałek ciasta cukrem pudrem. Tak samo foremki do lodu mają wiele funkcji! Zamrozisz w nich sosy, świeże zioła do potraw, jajka, domowe kostki rosołowe, a nawet kosmetyki domowe do pielęgnacji twarzy i ciała. Promocje na foremki do lodu znajdziesz w sklepie Empik. Czekają tu na Ciebie foremki do lodu w kształcie klocków Lego, serduszek, a nawet kształt miśków!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 40

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4780

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1