Biszkopt
- 5 jaj
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Jabłka
- 1 duży słoik prażonych jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Masa
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka zsiadłego, zimnego mleka
Polewa
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3-5 łyżek mleka
Dekoracja
- 3 jabłka
- kilka kulek żurawiny
- cynamon
Biszkopt
Piekarnik nagrzać do 170°C lub 160°C z termoobiegiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodawać po łyżce cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować krótko. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ostrożnie łyżką. Wylać do formy. Piec 30-40 minut. Przestudzony biszkopt nasączyć 1/3 szklanki wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny.
Jabłka
Jabłka podgrzać w garnku, wsypać galaretkę. Wymieszać. Gdy galaretka się rozpuści, zdjąć z palnika i wyłożyć na biszkopt.
Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powoli dodać zsiadłe mleko. Gdy oddzieli się serwatka, odlać. Gotową masę wyłożyć na jabłka.
Polewa
Masło rozpuścić na małym ogniu. Pozostałe składniki wymieszać i wlać do gotującego się masła. Gotować dwie minuty, ciągle mieszając. Wystudzić i polać ciasto.
Udekorować jabłkami, żurawiną i cynamonem.