Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki i kto nie powinien ich jeść? Przedstawiamy skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków. Podpowiadamy również, czym można je zastąpić.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki?

Ziemniak w prawie 75 proc. składa się z wody. Jest niskokaloryczny i zawiera skrobię, dzięki czemu dla wielu osób może stać się głównym produktem węglowodanowym w diecie. Warzywo to jest również bogatym źródłem składników odżywczych, m.in.: potasu, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, siarki, czy żelaza. Z każdym kęsem dostarcza nam sporej dawki witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A czy PP.

Na 100 g gotowanych ziemniaków przypada około 75 kcal, w tym:

  • 18 g węglowodanów,
  • 1,8 g białka,
  • 1,5 g błonnika,
  • 0,1 g tłuszczy.

Powyższe właściwości gotowanych ziemniaków czynią je jednym z najzdrowszych dodatków do mięs czy sałatek. Regularne spożywanie produktu wspomaga utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ogranicza też wchłanianie złego cholesterolu.

Co więcej, pozytywnie wpływa na kurczliwość mięśni, termoregulację, czy przewodnictwo nerwowe. Pozwala pozbyć się zaparć, reguluje pracę mózgu i poprawia odporność organizmu. Pozytywny jest również wpływ jedzenia ziemniaków na stan cery, paznokci czy włosów.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków?

Pomimo tylu atutów ziemniaki nie są one zalecane osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi na białka roślinne. Po zjedzeniu mogą spowodować u nich złe samopoczucie na czele z problemami gastrycznymi. Nie jest tajemnicą, że ziemniaki powodują wzdęcia, a w dużych ilościach również mdłości i biegunki.

Skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków

Z uwagi na sporą zawartość skrobi, pod wpływem obróbki termicznej mogą również przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku. Nie powinny przesadzać z nimi zmagające się z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością.

Po zjedzeniu ziemniaków poziom cukru szybko rośnie i gwałtownie spada. Możemy odczuwać napady głodu, które często kończą się podjadaniem pomiędzy posiłkami. Stąd zaś niedaleka droga do nadwagi.

Czym zastąpić gotowane ziemniaki?

Czym zastąpić gotowane ziemniaki, gdy nie możemy, lub nie chcemy ich jeść? Najpopularniejsze możliwości to:

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 12207

15 min
33
Ciasta Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świe...

Odsłon: 731

30 min
6
Ciasta Babka klasztorna

Babka klasztorna to na pozór banalne, ucierane ciasto. Jest efektowna, bo dwu...

Odsłon: 72207

60 min
137
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 2016

30 min
12
30 min
3