Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków.

Fot. 123RF/Picsel

Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, która w kuchni ma bardzo uniwersalne zastosowanie.

W jaki sposób soczewica wpływa na nasz organizm?

Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej spożywanie poleca się szczególnie wegetarianom oraz osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć mięso w swojej diecie.

W soczewicy znajdziemy również sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

Spożywanie soczewicy poleca się również kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero planują potomstwo. W ich wypadku szczególnie cenną substancją jest kwas foliowy, który możemy znaleźć także w wielu roślinach strączkowych. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, soczewica sprzyja wytwarzaniu czerwonych krwinek, co jest wyjątkowo pomocne w leczeniu anemii. Z kolei obecność potasu, czyni z niej obowiązkową pozycję w menu osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Ponadto, soczewica stanowi doskonałe uzupełnienie niemal każdej diety. Zawiera w sobie wiele pierwiastków i substancji odżywczych, w tym magnez, cynk, fosfor oraz witaminy z grupy B i C.

Soczewicy, podobnie jak i innych roślin strączkowych, powinny unikać osoby, mające problemy z układem pokarmowym. Zawarte w nich oligosacharydy powodują nadmierną fermentację w jelitach oraz wzdęcia, co może nasilić nieprzyjemne dolegliwości, z którymi się zmagamy.

Prawdopodobnie wciąż jeszcze nie znamy wszystkich prozdrowotnych właściwości soczewicy. Niedawno, naukowcy z Państwowej Akademii Nauk wykazali, że związki obecne w soczewicy mogą spowolnić tempo rozwoju nowotworów. Co jeszcze kryje przed nami to niepozorne warzywo? Czas pokaże czym nas jeszcze zaskoczy.

Reklama

Jaką soczewicę wybrać?

W sklepach możecie znaleźć co najmniej kilka rodzajów soczewicy. Najłatwiej dostępną jest jej czerwona odmiana - niewielka i bardzo delikatna. Podczas jej przygotowywania musimy uważać, ponieważ bardzo łatwo ją rozgotować. Aby zmiękła, wystarczy zaledwie kilka minut. Równie popularna jest zielona soczewica, która doskonale sprawdza się w sałatkach. Spośród wszystkich rodzajów, to właśnie ona zawiera w sobie najwięcej błonnika oraz posiada najniższy indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy również odmianę czarną, mającą podobne właściwości do zielonej soczewicy, oraz brązową, którą musimy gotować znacznie dłużej niż inne rodzaje.

Jak gotować soczewicę?

Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych. Ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Doskonale sprawdza się jako składnik zup lub podstawa wegetariańskich pasztetów. Zastąpicie nią ziemniaki i makaron, będzie też wspaniałą bazą do zdrowych kotletów. Soczewicę możecie również przemycić w różnego rodzaju sałatkach lub pastach, które idealnie sprawdzą się jako smarowidło do kanapek.

Gotowanie soczewicy nie powinno stanowić żadnego problemu nawet dla początkującego kucharza. Ziarenka wystarczy wypłukać, a następnie gotować do miękkości. W zależności od rodzaju, może to potrwać od 10 do 30 minut. Soczewica nie potrzebuje dużo płynu - podczas gotowania powinna go wchłonąć w całości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka nadziewane tuńczykiem to smaczna przekąska sprawdzająca się nie tylko w...

Odsłon: 44

30 min
2

Przepis dnia

Śniadania Lekkie placki z cukinii bez mąki

Zdrowe i smaczne placuszki z cukinii. Doskonale smakują z jogurtem i szczypio...

Odsłon: 540

15 min
12
30 min
1
Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2360

15 min
5